Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 юли 2015

Синоними | dLambow

Синоними в английски език (Synonyms in English)

 

Какво е синоним?

Синоними са близки по смисъл и лексикално значение думи, но различни по изписване. С тях се изразяват различни оттенъци на едно и също понятие. Чрез синонимите се обогатява езика, оживява се и се разнообразява речта в английски език. Чрез тях може да се избягва повторението и еднообразието на изказването. Например:
 • funny - смешен,
 • amusing - забавен,
 • humorous - комичен,
 • laughable - смехотворен.

 

Synonyms in English
Какво е синоним?

В английски език има много думи, особено глаголи, които като цяло изразяват едно и също нещо, но с различни оттенъци - leer, peer, gaze, stare. Такива синоними, погледнати в речника, изглеждат разбираеми и ясни, но когато ги четете в различни текстове, трябва да следите за ефекта, който се опитва да постигне автора чрез тях.Изучаване на синонимите.

Синонимите в английски език трябва да се изучават постоянно по време на обучението. Винаги когато срещнете нова дума и поглеждате в речника за нейните значения, непременно проучвайте и нейните синоними, като се стараете да схващате техните нюанси и контекста на тяхната употреба. По този начин ще постигнете основния ефект от обогатяване на своята реч и ще сте в състояние да подберете нужните Ви думи по една или друга тема, а по този начин вашата реч ще звучи по-грамотно.

Например, думите leave и quit.

И двете думи имат значение за напускане, изоставяне. Но първият глагол означава просто напускане, без някаква специална причина
 • She left the city several days ago. - Тя напусна града преди няколко дни.
Докато втория синоним се използва в случай, че има определени обстоятелства, които принуждават човек да изостави това място
 • Having heard his words, I grew scared and decided to quit the house. - Чувайки думите му, аз се изплаших и реших да напусна къщата.

Употреба на синонимите.

В английски език синонимите се употребяват с различни функции и с различни предлози, затова трябва специално да се изучават. Знанието на синоними може да Ви помогне да станете човек, който добре владее чужд език, тъй като ще сте в състояние да използвате различни идиоми, които правят речта жива, актуална и наситена.

Същото се отнася е за съчетаемостта на думите в словосъчетания и изрази. Постарайте се този въпрос да Ви заинтересува по-задълбочено и така ще си създадете умение за справяне с различни речеви предизвикателства в чуждоезикова среда.

----------------

4 коментара:

 1. Познаването на синонимите в английски език може да Ви помогне да станете човек, който добре владее чуждия език, тъй като ще сте в състояние да използвате и употребявате идеоматични изрази, които правят речта жива, актуална и наситена.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Доброто овладяване на английските синоними значително обогатява и насища възможностите Ви да създавате изречения чрез създаване на словосъчетания. Например, за синонимите "empty" и "blank":
   empty flat,
   blank spaces.

   Изтриване
 2. Английските синоними се използват в различни функции и с различни предлози и на това трябва да се обръща непосредствено внимание. Например, глаголите "share" и "partake" със значение за първия "споделям" (to share smb’s destiny), а втория за управление на предложно допълнение (to partake in smb’s grief).

  ОтговорИзтриване
 3. Може значително да разширявате познанията си по английски и лексикалния си запас с помощта на синоними.
  Angry (ядосан) — mad, furious, exasperated.
  Big (голям) — enormous, huge, large, titanic.
  Brave (смел) — courageous, fearless, heroic, valiant.
  Calm (спокоен) — quiet, peaceful, still.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации

Абонати: