Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Английска фонетика или как се произнасят звуците в английски език.

Фонетика на английски език.

Науката фонетика е част от лингвистиката, която изучава в подробности звуковата система на човешката реч. В различните езици по земята се среща различна фонетика, в т.ч. и много екзотична, като например цъкането в някои африкански езици.За да се постигне съвършено произношение в определен език, фонетиката може да стигне до конкретното движение на говорните органи, при произнасянето на определени по характерни звуци.

Основен акцент на фонетиката е смисловото значение на звуците в комуникативната реч на езика, но това не изключва и изследвания на физиологичното (доведено до съвършенство в Мантра йога) и акустичното (пеене) въздействие на звуците. Всеки език си има характерна и специфична фонетика. Групата на индо-европейските езици има сравнително сходен звуков състав. Но има езици като китайски, тибетски, ескимоски, някои африкански езици и др. които имат доста различна фонетична структура.


Английска звукова система (фонетична азбука).

Според някои разбирания английската звукова система е съставена от 44 звука, а според друго - от 48 и даже 49 звука. А латинската азбука разполага само с 26 букви. Това е голям проблем за английски език - как с 26 букви да изразиш 49 звука? Естественото решение на този проблем е с една и съща буква да се изразяват различни звуци в различни съчетания.

И понеже заемките в английския от други езици са много, с времето се е изгубила почти всякаква система в това отношение.И затова сега сме изправени пред необходимостта буквално да зазубряме конкретното произношение на думите, понеже правила има, но са многобройни и всяко от тях си има изключения, допълнения, съображения, значения ....

Твърде характерно за английската фонетика е наличието на кратки и дълги гласни звуци, объркването на които може изцяло да промени смисъла и значението на думата.В добавка може да уточним, че има двугласни (дифтонги) и даже тригласни звуци. Съгласните също имат характерно твърдо произнасяне, а две от тях се изговарят и през зъби.

Английски звуци

Някои от английските звуци приличат на българските, но други са съвсем различни. Те биват:
    * 1) Съгласни:
а) съгласни;
б) полусъгласни.
    * 2) Гласни:
а) гласни;
б) двугласни;
в) тригласни.

Фонетични знаци в английски език

Всеки звук си има свое графично изображение (фонетичен знак), което не винаги съвпада с латинските букви. Използват се 15 допълнителни знака (8 за гласни и 7 за съгласни звуци). Фонетичните знаци, самостоятелно или в думи, винаги се изписват в квадратни скоби:
    * [pen],
    * [bai],
    * [ti:],
    * [ingli∫]
и вече се четат буквално според фонетичното си значение. Това е най-общата структура и фонетика на английски език. Върху повдигнатия по-горе проблем е специално акцентирано при изданията "Easy Englisg - за българи". Разгледайте и си поръчайте нужното Ви пособие оттук:
---
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

16 коментара:

 1. Рени Тон456:49 пр.об.

  Английската фонетика е сериозна трудност за много хора, изучаващи английски език. Често се срещат думи, които се пишат по един и същ начин, но се четат различно и означават различни неща.
  Наприме, read [ri:d] 'чета', но read [red] 'прочетох'; reading ['ri:dıŋ] 'четене', но Reading ['redıŋ] 'Рединг (название на селище)';
  Същото е и с live [lıv] 'живея', но live [laıv] 'жив';
  wind [wınd] 'вятър', но wind [waınd] 'вия се'.
  За запомнянето на тези думи може да се препоръча съставянето на фрази от вида на: I read [red] a red book about Reading 'Аз прочетох червената книга за град Рединг'.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тони-Бони1:50 пр.об.

   Главна задача при изучаване на английска фонетика е да се научи произношението на английските звуци, но не по българския начин, а така както трябва да се произнасят тези звуци в английския език. Макар че има доста диалектни различия, общо взето на английското произношение са присъщи определени особености, които е желателно да се разбират и прилагат.

   Изтриване
  2. Petro_Fatd6:54 пр.об.

   От всичките английски звуци, само четири нямат никакво съответствие на български език. Всички останали, според английската фонетика, имат български аналози, като разликите в тяхното произнасяне се колебаят от съвсем незначителни до доста съществени.

   Изтриване
  3. Форкоjo32:21 пр.об.

   Все още в американския щат Луизиана има райони, които говорят на френски. Много са националностите, за които английския в последствие се е превърнал в основен език. Такива са редица провинции на Канада, шотландците, ирландците, уелсците (валийци), индийци, нигерийци и др. И всеки от тези народи е съхранил свои фонетични особености в произношението на английския език. Да не говорим, че съществуват и класови разслоения (със свой си говор), а освен това липсва единна система за образование, която да въведе единен стандарт за езиково обучение.

   Изтриване
  4. Идеален английски няма по принцип. Всеки допуска някакви грешки, акцент или диалект в говоренето си. Но това не бива да се използва за оправдание да не обръщаме внимание на произношението и правилната фонетика. Има общи за всички диалекти правила, които трябва да се спазват.

   Изтриване
 2. При произнасяне на гласните звуци трябва да помните, че са по двойки и във всяка двойка трябва ясно да разграничавате произношението, за да бъде ясен и езика, който говорите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Що се отнася до английските гласни звуци, то тяхното произношение варира в доста широки граници, в зависимост да речем - от диалектите. Например, в американския английски е характерно произнасянето на гласни през носа, а освен това и самите гласни се произнасят различно в различните диалекти. Това създава трудности както при изучаване на езика, така и при използването му в различни езикови среди, до степен в съседно графство или щат да не сте в състояние на разбирате какво Ви казват.

   Изтриване
 3. Moni_Kim986:54 пр.об.

  За да се предаде един език писмено, се използват букви, които са базови елементи на писмеността. При изучаване на разговорния език, се използват специални фонетични знаци за обозначаване на звуците, които са базови елементи на устната реч.

  ОтговорИзтриване
 4. Не бива да бъркате буквите и фонетичните знаци по между им. На буквите могат да съответстват различни звуци, но фонетичните знаци винаги съответства само един звук.

  ОтговорИзтриване
 5. Spesti_7647:32 пр.об.

  Добре известна особеност на английски език е наличието на съществено различие между писането и произнасянето. Т.е. едни и същи букви и буквосъчетания могат да се четат съвършено различно, при това много често не се подчиняват на никакви правила. От което следва правилото за заучаването наизуст чрез честа употреба и практика. Въпреки това, проблемите които възникват от този въпрос, често са доста преувеличени. Когато понавлезем по същество в изучаването на езика, ще се убедим, че не е толкова страшно. Но за начинаещите си е така. Все пак, да имаме предвид, че около 1 милиард души говорят и ползват английски ежедневно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Разните вариации при произнасянето на един и същи звук могат да бъдат във фонетиката и на един и същ език и това вече са особености на диалектите. В някои от английските диалекти тези разлики могат да достигнат значителни стойности. Така е, понеже английски език е общодържавен език в различни страни по света, с различен манталитет и култура. Великобритания, Ирландия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Нигерия и др.

   Изтриване
  2. Пентино632:03 пр.об.

   САЩ нямат централна телевизия, а и в повечето англоезични страни системите за обучение са също доста децентрализирани, поради което често всяка историческа област запазва свои фонетични особености при произношението, в т.ч. и в местните училища. Същото се отнася и за самата Англия, където всеки район на страната има свой си диалект.

   Изтриване
 6. Petro_Fatd3:58 пр.об.

  Макар, че е типично за англичаните да се присмиват на речта на американците и австралийците и да ги дразнят поради особеностите на тяхното произношение и фонетика, те, а и всички останали англоезични народи, възприемат чуждестранните акценти без раздразнение. Поради това, не е добра идея да се притеснявате от произношението си - те са свикнали на това. Но пък е не бива да сме съвсем безконтролни по отношение на своя акцент.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Фонетиката се определя съществено от съответния диалект. Най-популярни са два от диалектите на най-големите англоезични държави - САЩ и Великобритания. Те са американския английски и британския английски. Но в самата Британия има диалекти, като Шотландския и Уелския, които има още по-голямо фонетично своеобразие.

   Изтриване
 7. Желателно е поне в ранните етапи по обучение, да се сдобиете с различни аудио записи по английска фонетика. Имайте предвид, че са налични известни фонетични различия между британския и американския английски.

  ОтговорИзтриване
 8. След запознаване с основите на английската фонетика и преминаване на фонетичните упражненията за начинаещи, да се насочите към усвояване на американския английски, тъй като на него има повече учебни материали, а и повечето филми са озвучени на него.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: