Translate

---------------------------------------------------------------------------------

19 септември 2024

Родопис | dLambow

(Rhodopis) -

Знаехте ли, че приказката за Родопис (Rhodopis) - древната Пепеляшка, произхожда от българските земи?

 

Коя е Родопис?

Родопис, най-старата известна устна версия на историята за Пепеляшка, е древногръцката история за нея - робиня от Родопите, живееща в колонията Наукратис в Египет, чието име означавало „розова планина“. Историята на Родопис, така както е записана от древните историци Страбон и Елиан, е една от най-ранните версии на приказката за Пепеляшка с произход от българските земи, която и до днес продължава да очарова хората от всички възрасти.

Родопис
Родопис (Rhodopis)

Това е една от най-древните приказки за красива девойка, чиято съдба се променя благодарение на случайност. Родопис била красива тракийка от Родопите, отвлечена и продадена в робство на пазара в Самос. Въпреки тежкия труд и унижения, тя запазила своята красота и доброта. Една особена подробност я отличавала - имала изключително красиви стъпала.

Нейната красота не остава незабелязата от един от най-богатите мъже в региона. Той я купува, за да бъде част от неговия харем. Въпреки че била робиня, Родопис си спечелва сърцето на богатия мъж с добротата и красотата си.

Необичайната съдба

Един ден, докато Родопис се къпела във водите на река Нил, орел отнесъл една от златните й сандалки и полетял директно над двореца на египетския фараон Псаметих. Фараонът бил очарован от красотата на сандала и заповядал да намерят жената, на която принадлежи.

След дълго търсене, пратениците на фараона стигнали до дома на богатия мъж и му показали златната сандала. Всички жени от харема си пробвали сандалката, но на никоя не й ставала. Накрая, сандалът бил пробван и на Родопис и се оказал точният размер. Така фараонът разбрал, че е намерил жената, която търси.

Царска сватба

Фараонът бил толкова впечатлен от красотата и благородството на Родопис, че я освободил от робство и се оженил за нея. Те се венчали с пищна церемония. Така Родопис, от робиня, се превърнала в царица на Египет. Нейната история е пример за това, че красотата и добротата могат да преодолеят всякакви препятствия.

Защо историята на Родопис е толкова интересна?


- Древни корени

Историята на Родопис е един от най-ранните записани варианти на приказката за Пепеляшка, което я прави изключително ценна за изучаването на фолклора и митологията.

- Универсални теми

Като много други приказки, историята на Родопис разказва за добротата, красотата и силата на човешкия дух. Темите за социалната несправедливост, любовта и изкуплението са универсални и продължават да резонират със съвременната аудитория.

- Връзка с митологията

Включването на богинята Изида в историята я свързва с древноегипетската митология и добавя мистичен елемент към повествованието.

- Връзка с древната българска история

Родопис е тракийска робиня, което я свързва с древната история на България. Това прави историята още по-интересна за българите.

Защо Родопис и прототип на Пепеляшка?

Историяна за Родопис носи в себе си няколко паралела със съвременната версия на Пепеляшка:

- Социалната несправедливост

Родопис, подобно на Пепеляшка, е от по-ниска социална класа и е подложена на несправедливо отношение.

- Магическият предмет

Златната сандала играе ролята на стъклената пантофка, като служе като символ на нейната идентичност и бъдеще щастие.

- Щастливият край

И в двата случая, главната героиня се омъжва за принц и живее щастливо до края на живота си.

Интересни факти:

  • - Някои изследователи смятат, че историята на Родопис може да е била вдъхновение за създаването на мита за Дафне и Аполон.
  • - Името "Родопис" означава "розова планина" и вероятно се отнася до планината Родопи на Балканския полуостров.


Защо тази история е толкова популярна и продължава да се преразказва през вековете?

Вероятно защото тя отразява дълбоко човешкото желание за справедливост и щастлив край, независимо от социалния произход или трудностите, които срещаме по пътя. Освен това, историята за Родопис ни напомня, че красотата и добродетелта винаги си проправят път, дори и в най-неблагоприятните обстоятелства.

Историята за Родопис е записана за първи път от гръцкия географ Страбон в неговата „География“:

  • „Те [египтяните] разказват приказна история, че докато тя се къпела,
  • - един орел грабнал един от сандалите й и го отнесъл в Мемфис;
  • - там фараонът раздавал правосъдие на открито,
  • - орелът стигнал над главата му и хвърлил сандала в скута му;
  • - а фараонът, развълнуван както от красивата форма на сандала, така и от странността на случката, изпратил хора във всички посоки на страната да търсят жената, която носела сандала;
  • - когато я намерили в град Наукратис, тя била заведена в Мемфис и станала съпруга на фараона.“


По-късно същата история е описана и от римския оратор Елиан (ок. 175-235 г.) в неговата „Различна история“, която е написана изцяло на гръцки език. Историята на Аелиан много наподобява разказаната от Страбон, но добавя, че името на въпросния фараон е Псаметих. Разказът на Аелиан показва, че историята за Родопис е останала популярна през цялата античност.

Херодот, около пет века преди Страбон, записва в своите „Истории“ популярна легенда за вероятно свързана с нея робиня на име Родопис, като твърди, че произхождала от Тракия, била робиня на Ядмон от Самос и съратничка на разказвача на истории Езоп, била отведена в Египет по времето на фараона Амасис и там освободена срещу голяма сума от Харакс от Митилена, брат на лирическата поетеса Сафо.

Сходството на обувките на Родопис с пантофката на Пепеляшка е отбелязано още през XIX в. от Едгар Тейлър и преподобната Сабин Баринг-Гулд.

Заключение

Приказката за Родопис е повече от просто една стара история. Тя е свидетелство за богатството и разнообразието на човешкия дух. Историята на Родопис ни напомня, че дори и най-невъзможните мечти могат да се сбъднат. Още за Пепеляшка ...

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: