Translate

---------------------------------------------------------------------------------

11 септември 2024

Пирамида Кукулкан, Мексико | dLambow

(Pyramid of Kukulkan, Mexico) -

Пирамидата на Кукулкан: Чудо на древния свят

Най-високата структура в Чичен Ица е древната пирамида Ел Кастило, известна още като Пирамидата на Кукулкан (Пернатата змия). С височина от 30 метра, El Castillo е древна пирамида, построена от народа на маите някъде между 9-ти и 12-ти век.

Пирамида Кукулкан, Мексико
Пирамида Кукулкан, Мексико (Pyramid of Kukulkan, Mexico)

Какво е пирамидата на Кукулкан?

Пирамидата на Кукулкан (Pyramid of Kukulkan), известна също като "Ел Кастило" (El Castillo), е едно от най-впечатляващите и загадъчни структури, оставени ни от цивилизацията на древните маи. Намира се в археологическия комплекс Чичен Ица в Мексико, смятана за едно от новите седем чудеса на света и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Архитектурно чудо и астрономическа обсерватория и календар

Пирамидата е четиристранна стъпална пирамида, висока около 30 метра, с широки стълбища от всяка страна. Всяко стълбище има по 91 стъпала, а заедно с платформата на върха достигат общо 365 - точно колкото дните в една година. Деветте нива на пирамидата представляват деветте нива на подземния свят на маите. Стълбището разделя 18-те нива от всяка страна. В календара на маите имало 18 месеца (винал).

Всяка година в дните на есенното и пролетното равноденствие можете да наблюдавате уникалния спектакъл на „Пернатата змия“. Сянката на стъпаловидните ребра на пирамидата пада върху камъните на балюстрадата. Създава се впечатлението, че „Пернатата змия“ оживява. През март той пълзи нагоре, а през септември - надолу. Това показва, че маите са били изключителни астрономи и са вграждали своите познания за небесните тела в архитектурата си.

Кукулкан - богът на вятъра и дъжда,  с крила на змия

Пирамидата е посветена на бога Кукулкан, който в маиската митология е представян като пернат змей или змия с птичи клюн. По време на пролетното и есенното равноденствие, когато слънцето залязва, сянката, хвърлена от пирамидата, създава илюзията за змия, която се спуска по стълбищата. Това явление е било от огромно значение за маите, които са го свързвали с обновяването на природата и началото на нов цикъл.

Свещено място и център на властта

Пирамидата на Кукулкан е била не само религиозен център, но и място за провеждане на важни церемонии и събирания. Смята се, че тук са се вземали важни политически решения и са се извършвали жертвоприношения в чест на боговете.

Многопластова история

Интересен факт е, че при археологически разкопки са открити още две пирамиди, вградени една в друга под основната структура.

  • - През 40-те години на миналия век археолозите установяват, че в известния храм на Кукулкан в Чичен Ица има втора пирамида.
  • - През 2016 г. мексикански и американски археолози откриват трета по-малка пирамида във вътрешността на известния храм Кукулкан в Чичен Ица.

Това показва, че пирамидата на Кукулкан е била престроявана няколко пъти през вековете, като всяка нова версия е била издигана върху старата.

Защо да посетим Пирамидата на Кукулкан?


- Архитектурна красота

Пирамидата е забележителна със своите пропорции, симетрия и детайли.

- Астрономическа загадка

Свързана с календара на маите и астрономическите явления, пирамидата предлага уникална възможност да се докоснем до знанията на древна цивилизация.

- Историческо значение

Чичен Ица е бил важен религиозен и политически център на маите и е свидетелство за тяхната развита култура.

- Културно преживяване

Посещението на пирамидата е възможност да се потопим в атмосферата на древния свят и да научим повече за историята и културата на маите. Място, където може да се почувствате свързани с древна култура и да изпитате усещане за вечността.

Заключение

Пирамидата на Кукулкан е едно от най-впечатляващите постижения на древната архитектура и непрестанно удивлява посетителите с красотата и загадъчността си. Ако имате възможност да посетите Мексико, не пропускайте да разгледате Пирамидата на Кукулкан. Това е едно незабравимо преживяване, което ще ви отведе назад във времето и ще ви позволи да се докоснете до великото наследство на маите. Археологическият обект и културното наследство на маите и толтеките е приет под контрола на ЮНЕСКО.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: