Translate

---------------------------------------------------------------------------------

03 септември 2024

Иван Гарелов | dLambow

(Ivan Garelov) -

Иван Гарелов: Легенда на българската журналистика - "Часът и мястото на срещата са известни"


Кой е Иван Гарелов?

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, Пазарджишко. Завършва Софийския университет със специалност журналистика. Той посвети живота си на журналистиката, разкриването на истината и информирането на обществото. 

Иван Гарелов
Иван Гарелов (Ivan Garelov)
 

Неговият дълбок глас и характерен стил на водене на предавания го превърнаха в емблематична фигура на българската телевизия. Неговата кариера в журналистиката обхваща десетилетия, през които той се превърна в символ на професионализма и безпристрастността.

През 1972 г. започва работа в Българската национална телевизия (БНТ) като репортер и по-късно става водещ на политическото предаване "Панорама", което води в продължение на 21 години. Гарелов е известен с фразата „Часът и мястото на срещата са известни“.

Кариера и постижения

Иван Гарелов е носител на множество награди и отличия за своя принос към българската журналистика. Неговият професионализъм, обективност и смелост го превърнаха в една от най-уважаваните личности в страната.

- Начало в Българска национална телевизия

Гарелов започва своята телевизионна кариера в БНТ, където бързо се утвърждава като един от най-добрите журналисти.

- Пионер на разследващата журналистика в България

Гарелов бе сред първите журналисти, които се осмелиха да задават неудобни въпроси и да разкриват истината зад политическите и икономическите процеси в страната.

- "Панорама"

Безспорно най-голямото му постижение е предаването "Панорама", което водеше в продължение на много години и което години наред е сред най-гледаните в България. С него той се превърна в символ на обективната и задълбочена журналистика.

- Символ на българската телевизия

С фразата "Часът и мястото на срещата са известни" Гарелов се превърна в символ на българската телевизия и вдъхнови поколения журналисти. През своята кариера, той създава и води редица други предавания, включително "Екип 4" и "Вот на доверие" по бТВ. През 2011 г. съосновава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

- Репортажи от горещи точки

Гарелов е известен със своите смели репортажи от различни точки на света, включително от зони на военни конфликти.

- Автор на множество документални филми

Гарелов беше и талантлив документалист. Неговите филми, сред които най-известен е този за Камбоджа след победата над червените кхмери, остават и до днес пример за смела и независима журналистика и са признати за шедьоври в жанра.

- Автор на книги

Освен журналист и документалист, Гарелов беше и успешен писател. Неговите книги са обичани от читателите и са сред най-продаваните в България.

- Обществена дейност

Освен професионалните си успехи, Гарелов беше и активен обществен деятел. Той винаги е бил готов да защити истината и да се застъпи за справедливостта.

Сред най-забележителните му постижения са:


- Първият български екип в Камбоджа след геноцида

Гарелов и неговият екип са първите български журналисти, които влизат в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

- Експертиза по Гърция и българо-гръцките отношения

Той е смятан за един от най-добрите познавачи на Гърция и отношенията между двете страни.

- Автор на документални филми

Гарелов е създател на множество документални филми, които са оставили трайна следа в българската документалистика.

- Интервюта

Той е интервюирал редица водещи български и международни политици и интелектуалци.

Защо беше толкова обичан?

Иван Гарелов спечели сърцата на милиони българи със своята честност, професионализъм и чувство за хумор. Той беше не просто журналист, а и морален компас за много хора. Неговата смърт е голяма загуба за българската журналистика и за всички, които ценят истината и свободата на словото.

- Искреност

Гарелов беше известен със своята искреност и прямота. Той никога не се страхуваше да каже истината, дори когато тя беше неудобна.

- Професионализъм

Неговата работа се отличаваше с висока степен на професионализъм и отговорност. Той беше пример за всички журналисти.

- Човечност

Въпреки своята известност, Гарелов си остана обикновен човек с голямо сърце. Той винаги е бил готов да помогне на нуждаещите се.


Донка Стамболийска - съпруга на Иван Гарелов

Съпругата на Иван Гарелов - Донка Стамболийска, работи като журналистката от програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (починала през 2023 г.)

Донка Стамболийска е уважавана радиожурналистка и съпруга на Иван Гарелов. Тя работеше дълги години в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР), където е един от най-известните гласове. Стамболийска започва кариерата си през 1972 г. и бързо се специализира в ресор „Култура, наука и образование“. Тя е безспорен специалист по темите за изкуство, кино, театър и култура.

Донка Стамболийска
Донка Стамболийска (Donka Stamboliyska)

Донка Стамболийска има множество професионални постижения и награди. Тя е известна с високото си професионално ниво и отдаденост на журналистиката. През годините, Стамболийска получи редица отличия за своя принос в областта на радиожурналистиката и културата.

Едно от най-значимите й постижения е наградата „Сирак Скитник“, която се присъжда за изключителен принос в радиожурналистиката. Тя също така е удостоявана с множество други награди и признания за своите репортажи и предавания, които обхващаха широк спектър от теми, включително култура, изкуство и образование.

Донка Стамболийска почина през април 2023 г. след кратко боледуване. Нейната загуба е голям удар за журналистическата общност и за всички, които я познаваха и ценяха нейния принос.



Коя е Калина Гарелова?

Дъщеря на известния български журналист Иван Гарелов от брака му с Василка Гарелова. Тя е родена през октомври 1968 г. в София. Завършва НГДЕК и гръцка филология в Атинския университет и преподава теория на превода, съвременен гръцки и гръцка литература в Софийския университет.

Калина Гарелова
Калина Гарелова (Kalina Garelova)

Освен това, Калина е работи като редактор и главен редактор на списание “Lettre Internationale” и е била киноколумнист на списание “Playboy” от 2002 г. Тя също така пише кинокритика и анализи за сериали в рубриката “Вижте какво гледах с Калина Гарелова” на интернет сайта на баща си.

Калина Гарелова е известна и с книгата си “Парфюми в четири сезона”, която разглежда как различните парфюми се държат през различните сезони. Дата на издаване: 2012-03-01; Страници: 294; ISBN: 978-954-28-1073-5.

"Парфюмът е скъп предмет и когато го носим, не се вижда нито марката, нито цената му. Той е нещо почти невидимо и недоловимо, но дава представата за красота, собствен характер, самочувствие или настроение. Ароматът му въздейства първосигнално и силно. И подминава със скоростта на Юсеин Болт целия ни разсъдъчен апарат, с който наричаме, преценяваме и анализираме."


Заключение

През последните години Гарелов се занимаваше с политически пиар и беше медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков. Той също така се кандидатира за генерален директор на БНТ през 2021 г..

Иван Гарелов ще бъде запомнен като един от най-великите български журналисти. Неговата смърт е голяма загуба за българската журналистика и за цялото общество. Той ще остане в сърцата ни като символ на истината, смелостта и професионализма. Неговите предавания, филми и книги ще продължат да вдъхновяват поколения българи.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: