Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 септември 2024

Египетски сандали | dLambow

(Egyptian sandals) -

Сандалите от папирус на Древен Египет


Какво са египетските сандали?

Сандалите имат индивидуални особености, ръбовете на ходилото са подсилени с папирус, но няма страничен ръб, който да застъпва разреза. Вероятно изработката на такива обувки не е изисквала големи разходи и професионални умения, тя е била масова и е можела да се използва от представители на всички слоеве на обществото. Вероятно това е била церемониална обувка за бедните хора. Находката може предпазливо да се датира в късния период.

Египетски сандали
Египетски сандали (Egyptian sandals)

Знаете ли, че обувките са изобретени в Египет?

По онова време те са били изработвани от истински папирус и само за фараоните.

История

Древните египтяни са използвали папирус за направата на обувки. По време на формирането на египетската държава само фараонът и неговото обкръжение са можели да носят обувки. Тогава това е било признак за висок социален статус и обикновените селяни или роби не са могли да се ползват от привилегиите на своите господари.

Жените не са носели обувки, тъй като това им е било забранено.

Дори царицата ходела боса. Свързано с политическия живот на египетската държава е било производството на обувки. Сандалите трябвало да се носят само от фараоните и жреците. Дори на запазените фрески се вижда как зад фараона стоят роби и носят обувките на своя владетел.

В дворците на фараоните и в храмовете те ходели боси, като оставяли обувките си зад прага. Малко по-късно, когато на жените било разрешено да носят обувки, те украсявали краката си с гривни от цветен емайл и злато. Древноегипетските първи дами носели сандали, които били украсени с бижута, докато обувките на селяните били практични, груби и лишени от всякакви изящни детайли.

Разходите за обувки са били огромни

Древногръцкият историк Херодот смята, че за изработката на един чифт обувки е била необходима значителна част от годишния доход на един град. Сега е много трудно да си представим, че обувките с токчета са били изобретени в Египет. Интересното е, че те са били носени от земеделците и само от тях, тъй като им е било лесно да ходят с тях по обработваемата земя, докато работят на полето.

Дизайн на обувките

Древноегипетските обувки са били с проста конструкция и са представлявали сандали, които са били изработени от папирус или палмови листа. Те са били прикрепяни към краката с помощта на двойна кожена каишка. В областта на глезена обувката се закрепвала с едната част на каишката, а втората част минавала по цялото стъпало и закрепвала обувката между пръстите.

Каишките са били украсени със скъпи камъни и други декоративни елементи. Това бил първият обков в историята на обувките, който получил по-нататъшно разпространение.

Модели древноегипетски сандали
Модели древноегипетски сандали (Patterns of ancient Egyptian sandals)

Видове обувки

Производството на първите чехли в историята започва по време на управлението на фараона Рамзес II. Те са били изтъкани от тръстика, подвързани със златен брокат, като е използван пух.

Националните египетски обувки са чехли без задна част, които са изработени предимно от материал с червен цвят. Такива обувки се наричат „бабуши“. Те са доста практични, красиви и меки. В различни магазини за сувенири в Египет можете да срещнете такива чехли с извити носове. Но те не са много популярни сред туристите.

Заключение

В Египет има и днес специален вид обувки - чехли, които са изработени от плат и гума. На външен вид те са подобни на маратонки (с материал като неопрен). Имат гумена подметка. Носят се при влизане в Червено море, за да предпазят краката ви от коралите и различни животни. Такива обувки могат да се купят от уличните търговци. Широките цветове на тези воднисти обувки се срещат навсякъде в Египет и могат да се купят във всеки магазин.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: