Translate

---------------------------------------------------------------------------------

26 септември 2024

Деринкую - Подземният град | dLambow

(Derinkuyu - The Underground City)-

Деринкую: Подземният град за 20000 жители, който озадачи света


Какво е Деринкую?

Деринкую (на турски: Derinkuyu, в превод: „дълбок кладенец“, на кападокийски гръцки: Μαλακοπή) е един от най-загадъчните и впечатляващи археологически обекти в света. Разположен в сърцето на турската Кападокия, този подземен град представлява истинско инженерно чудо и свидетелство за невероятната изобретателност на древните цивилизации.

Деринкую - Подземният град
Деринкую - Подземният град (Derinkuyu - The Underground City)

Смята се, че е бил изграден като убежище от ранните християни, които са търсили защита от преследвания. Но има теории, че строителството на Деринкую започва още през бронзовата епоха, като през вековете градът е разширяван и усъвършенстван. Той е древно многоетажно подземно селище в община Деринкую, вилает Невшехир, достигащ на дълбочина до около 60 метра.  Най-интензивното му използване е било през раннохристиянския период, когато жителите на региона са търсили убежище от преследванията.

История и откритие

Смята се, че първите пещери в региона са изкопани от фригийците през VIII-VII век пр.н.е. През вековете градът е разширяван и усъвършенстван, достигайки своя разцвет през византийския период. Деринкую е служил като убежище за местното население по време на религиозни преследвания и нашествия. Градът е открит случайно през 1963 г. от местен жител, който по време на ремонтни дейности в дома си попада на тайна врата, водеща към подземните галерии.

Откритието и ролята на Ерих фон Даникен

През 70-те години на миналия век, швейцарският изследовател и автор Ерих фон Даникен обръща внимание на Деринкую. Неговите теории за древните астронавти и извънземни цивилизации, макар и противоречиви, допринасят за популяризирането на този невероятен подземен град.

Въпреки че Даникен добавя своя уникален поглед върху произхода и предназначението на Деринкую, основните археологически факти остават непроменени. Неговите изследвания, макар и спорни, със сигурност са допринесли за повишаване на интереса към този мистериозен обект.

Ерих фон Даникен популяризира Деринкую чрез своите книги и телевизионни предавания, свързани с древните астронавти. Въпреки че теориите му са спорни, те допринасят за повишаване на интереса към този уникален археологически обект.

Архитектура и функции

Деринкую е истинско инженерно чудо, изградено на няколко нива, достигащи дълбочина от около 60 метра. В него са открити множество помещения, включително жилища, складове за храна и вино, конюшни, църкви, училища и дори винарни. Системата от тунели е изключително сложна и позволява на жителите да се движат свободно между различните нива. Най-дълбоките части на града достигат до 85 метра под земната повърхност.

- Вентилационна система

Една от най-забележителните характеристики на Деринкую е сложната му вентилационна система, която осигурява свеж въздух на всички нива.

- Водоснабдяване

Подземният град е имал и собствено водоснабдяване, което е било жизненоважно за оцеляването на жителите му.

- Защитни механизми

Деринкую е бил защитен от врагове чрез големи каменни врати, които са затваряли тунелите и са предотвратявали проникването на нежелани посетители.

- Живот под земята

Археолозите смятат, че Деринкую е бил използван като убежище по време на войни и преследвания. Жителите са се оттегляли под земята, за да се скрият от враговете си. Градът е бил достатъчно голям, за да побере хиляди хора и всичките им припаси.

Защо са били построени тези подземни градове?

  • - Защита: Подземните градове са предлагали сигурно убежище при нашествия, природни бедствия и преследвания.
  • - Климат: В горещите летни месеци подземните помещения са осигурявали прохлада, а през студените зими – топлина.
  • - Религиозни причини: Някои теории предполагат, че подземните градове са имали и религиозно значение.


Загадки и теории

Деринкую продължава да буди въпроси и да интригува изследователите. Някои от най-големите загадки, свързани с този подземен град, са:

  • - Мащабът на строителството: Как древните хора са успели да изкопаят и изградят толкова голям и сложен подземен комплекс с ограничени инструменти?
  • - Населението: Колко души са живели в Деринкую и за колко време?
  • - Целта на града: Освен като убежище, какви други функции е изпълнявал Деринкую?
Въпреки всички открития, Деринкую все още крие много загадки. Учените продължават да изследват този уникален обект и да търсят отговори на въпросите за неговото предназначение и история.


Някои от основните загадки са:

  • - Колко дълбоко стига градът? Археолозите все още не са сигурни дали са открили всички нива на Деринкую.
  • - Колко време са живели хората в подземния град? Точната продължителност на обитаването на Деринкую е неизвестна.
  • - Какви са били религиозните вярвания на жителите? Църквите в града свидетелстват за християнското присъствие, но има и други теории за религиозните вярвания на хората, живели там.


Деринкую днес

Деринкую е едно от най-впечатляващите свидетелства за човешката изобретателност и способност за адаптация към трудни условия.  Днес Деринкую е една от най-популярните туристически дестинации в Турция. Посетителите могат да се разходят из подземните галерии и да се докоснат до историята на този невероятен град. Въпреки че много от тайните на Деринкую все още остават неразгадани, той продължава да бъде един от най-удивителните археологически обекти в света.

Заключение

Теориите за произхода и предназначението на Деринкую са многобройни
Някои изследователи смятат, че градът е бил построен от извънземни цивилизации, докато други търсят обяснение в религиозните вярвания и културните традиции на древните жители на региона. Този подземен град продължава да очарова и изумява посетителите си с богатата си история и уникална архитектура.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: