Translate

---------------------------------------------------------------------------------

18 септември 2024

Бягство на Хайнц Майкснер | dLambow

(Escape of Heinz Meixner) -

Изумителното бягство на Хайнц Майкснер от ГДР през 1963 г.


Кой е Хайнц Майкснер?

Човекът осъществил изумителното бягство от ГДР (Източна Германия) рано сутринта в неделя, на 5 май 1963 година, заедно с любимата си Маргарет и майка й, с помощта на британския кабриолет Austin-Healey Sprite, като проврял изненадващо под бариерата. Казва се Хайнц Майкснер (Heinz Meixner) и е австриец по националност.

Бягство на Хайнц Майкснер
Бягство на Хайнц Майкснер (Escape of Heinz Meixner)

Едно от най-яките и дръзки бягства от Източен Берлин

Сред многото истории за опити за бягство от ГДР има една, чиито герои освен хоравключват и автомобил. Като цяло историята е романтична и най-важното - завършила е успешно, за разлика от доста други.

Влюбването на Хайнц и Маргарет

По време на едно от служебните си пътувания до Източна Германия жителят на Австрия Хайнц Майкснер се запознава с местно момиче. Развива се връзка, от време на време Хайнц и Маргарет се виждат, когато той успявал да дойде в ГДР, но това не се случвало често.

Опитът на Маргарет да напусне ГДР, за да се омъжи за любимият си и да заживее в Австрия с Хайнц, бил неуспешен. „Социалистическият рай“ не е толкова лесен за напускане. Политиката и бетонът заплашват да сложат край на зараждащата се връзка, преди да е имала време да разцъфне истински.

Затова Хайнц Майкснер разработва план за бягство

В Източен Берлин той пътувал със скутер и по време на едно от пътуванията си дискретно измерва височината на бариерата на пропусквателния пункт. Тя била 96 см. Майкснер започва щателно проучване на агенциите за коли под наем в Западен Берлин, за да намери достатъчно нисък автомобил, който да се промъкне под бариерата. За да отведе приятелката си, заедно с бъдещата си тъща - фрау Тюрау, Хайнц наема единствената кола, която можела да мине под масивната бариера - британския кабриолет Austin-Healey Sprite.

За допълнителна мярка свалил предното стъкло и за допълнителна застраховка изпуснал малко въздух от гумите, за да снижи още повече автомобила. Височината на автомобила без предното стъкло била 90 см и той щял да мине под бариерата, защото предното стъкло е на подвижни подпори.

Бягството

Така, рано сутринта в неделя на 5 май 1963 г. Хайнц, годеницата му и нейната майка потеглят за Западен Берлин през избрания контролно-пропускателен пункт. Маргарет се сгушила на задната седалка, покрита с тента. Автомобилът бил тесен, затова тъщата се возела в багажника, което подобрило баланса на осите.

Все още било тъмно, когато Мейкснер стигнал до първата бариера от източноберлинската страна на контролно-пропускателния пункт. Приближавайки се, с отегчен поглед, Хайнц показал паспорта си на граничаря за проверка, който го насочил към навеса на митницата. Вместо това обаче, той форсирал двигателя.

Изчислението проработило, колата минала под бариерата, пред очите на обърканите граничари, които според легендата дори не успели да стрелят след него. Майкснер се движел толкова бързо, че когато най-накрая натиснал спирачките, гумите оставили 96-метрови следи от плъзгане.

След като американските охранители се съвзели от шока от тази дързост в ранния сутрешен мрак, те посрещнали Хайнц Майкснер, Маргарете Турау и майка ѝ. Все пак, на лявото задно крило на кабриолета, имало една странна дупка с неизвестен произход, но историята все пак има щастлив край.

Майкснер разказал на американците: „Помислих си, че на пазачите ще им трябват три секунди, за да извадят оръжията си, след като разберат какво правя. Знаех, че майката на Маргарете е защитена от тухлите (които предварително наредил около стените на багажника. Чувствах, че ще успея да се справя с около три сантиметра резерв... Сега можем да се оженим“.

Същия ден, обаче, бариерите на прословутият контролно-пропускателен пункт „Чарли“, са модифицирани, като към тях са заварени стоманени тръби и по този начин е намалена височината им.

Берлинската стена

Историята на Берлинската стена започва в ранните часове на 13 август 1961 г., когато правителството на Източна Германия нарежда да се затворят всички граници между Източен и Западен Берлин. С изгрева на слънцето нея сутрин берлинчани са събудени от звука на камиони, чукове и други тежки машини. Гледат... - Студената война започнала ...

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: