Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 септември 2024

Пещерна рисунка от Сулавеси на 51 200 години | dLambow

(A 51,200-year-old cave painting from Sulawesi) -

Пещерна рисунка от Сулавеси на 51 200 години: Прозорец към древното минало


Пещерна рисунка пренаписва историята ...

През последните години археологическите разкопки в пещерите на Марос-Пангкеп на индонезийския остров Сулавеси в Индонезия разкриха невероятни находки, които променят нашето разбиране за ранните човешки общества. Сред най-забележителните открития са пещерните рисунки, които датират отпреди десетки хиляди години. Една от най-известните и изучавани от тях е разположена в системата от пещери Марос-Пангкеп, като изобразява хора и животни, датирани на над 51 200 години.

Пещерна рисунка от Сулавеси на 51 200 години
Пещерна рисунка от Сулавеси на 51 200 години
(A 51,200-year-old cave painting from Sulawesi)

Максим Обер и екипът му

Австралийският археолог Максим Обер и неговият научен екип от австралийския университет "Грифит" са посветили години на изследване на тези древни произведения на изкуството. Използвайки най-съвременните методи за датиране, те са успели да определят възрастта на много от рисунките с изключителна точност. Една от най-сензационните находки на Обер и екипа му е пещерна рисунка, изобразяваща група хора, които ловуват диво прасе. Тази рисунка е особено значима, тъй като е една от най-старите известни изображения на хора, ангажирани в сложна социална дейност, каквато е лова.

Учените са използвали нов метод за изследване на отделните слоеве на изображения върху стените на варовикова пещера на остров Сулавеси. Хомо сапиенс (тоест, съвременните хора) са посещавали тази пещера в продължение на хиляди години - преди 27 000 до 44 000 години, оставяйки в нея своите истории, изрисувани върху стените. Изкуството е запазено под слой калциев карбонат, който се е образувал върху стените на пещерата в продължение на хиляди години. Така рисунките са били консервирани и съхранени.

Какво разкриват рисунките?

Рисунките, изпълнени с богати червени и черни пигменти, изобразяват сцени от ежедневието на древните хора. Сред най-забележителните са фигурите на хора, ангажирани с лов на диво прасе. Тези изображения не са просто реалистични портрети на животни и хора, а сложни композиции, които разказват истории за социалните взаимодействия, вярванията и ритуалите на тези ранни общества и ни показват, че нашите предци са били способни на абстрактно мислене и са имали сложни социални структури.

- Символичен израз

Рисунките не са просто произволни драскулки, а сложни и символични изображения. Те разкриват много за мирогледа, вярванията и социалната организация на древните хора, живели на Сулавеси.

- Абстрактни символи

Освен изображения на хора и животни, в пещерите са открити и абстрактни символи, които все още не са напълно разгадани. Учените смятат, че тези символи може да са имали религиозно или магическо значение.

- Цветова палитра

Използването на червени и черни пигменти предполага, че древните художници са имали усъвършенствани познания за околната среда и са умеели да извличат и смесват различни пигменти.

Значението на откритието

Откритието на пещерните рисунки на Сулавеси има огромно значение за науката. То ни показва, че нашите древни предци са били много по-сложни и креативни, отколкото сме си представяли досега. Освен това, тези рисунки ни помагат да разберем по-добре процеса на човешката еволюция и развитие на културата.

Пещерни рисунки на 51 200 години от Марос-Пангкеп в Сулавеси
Пещерни рисунки на 51 200 години от Марос-Пангкеп в Сулавеси
(51,200-year-old cave paintings from Maros-Pangkep in Sulawesi)

Защо да се интересуваме от пещерните рисунки?


- Прозорец към миналото

Рисунките от Марос-Пангкеп са сред най-старите известни фигуративни изображения в света, което ги прави ценен източник за изучаване на ранното човешко творчество. Тези рисунки са като капсули във времето, които ни позволяват да надникнем в живота на хората, живели преди десетки хиляди години.

- Сложност и символика

Композициите на рисунките свидетелстват за развито абстрактно мислене и способност за символично представяне на идеи.

- Вдъхновение за изкуството

Пещерното изкуство е оказало огромно влияние върху развитието на изкуството през вековете и продължава да вдъхновява художници и дизайнери.

- Защита на културното наследство

Запазването на пещерните рисунки е от изключителна важност за бъдещите поколения. Те са част от нашето общо човешко наследство и трябва да бъдат защитени.

Какво още можем да научим?

Откритието на пещерните рисунки на Сулавеси е само началото. Изследванията на пещерните рисунки от Марос-Пангкеп продължават. Учените се надяват, че бъдещите анализи ще разкрият още тайни за живота на древните хора и ще ни помогнат да изградим по-пълна картина на ранната човешка история. С всяко ново откритие ние се доближаваме все повече до разбирането на това какви са били нашите предци и как са се развили като вид.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: