Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 септември 2024

Древната цивилизация на маите | dLambow

(The ancient civilization of the Maya) -

Цивилизацията на маите: Една загадъчна култура от древна Америка


Кои са маите?

Цивилизацията на маите (/ˈmaɪə/) е мезоамериканска цивилизация, съществувала от древността до ранния модерен период. Известна е със своите древни храмове и глифове (писма). Писмеността на маите е най-сложната и високо развита система за писане в предколумбова Америка.

Древната цивилизация на маите
Древната цивилизация на маите (The ancient civilization of the Maya)

Маите са били една от най-развитите и загадъчни цивилизации в древна Америка. Те са живели в регион, който днес обхваща части от югоизточно Мексико, Гватемала, Белиз и западните части на Хондурас и Салвадор. Те са създали сложна писменост, развили са точни календари и са извършвали сложни астрономически изчисления.

Техните градове, с пирамиди, дворци и сложни системи от пътища, са били истински чудеса на инженерството. Въпреки че тяхната култура е процъфтявала в продължение на хилядолетия, пикът на развитието й е между 250 и 900 г. сл. Хр.

Маите са били народ, живял в сложни общества, организирани в градове-държави. Те са били отлични астрономи, математици и инженери, създали са изключително точен календар, който е бил по-прецизен дори от този на европейците по онова време.

Забележителни постижения на маите


- Писана система

Маите са създали една от най-сложните писмени системи в преколумбова Америка. Тя се е състояла от хиероглифи, които са изобразявали звуци и идеи.

- Календар

Маите са имали изключително точен календар, който е комбинирал слънчеви и лунни цикли. Той е бил използван за религиозни и земеделски цели.

- Математика

Маите са разработили сложна математическа система, която е включвала използването на нулата, числото 20 и позиционната нотация. Те са извършвали сложни изчисления.

- Архитектура

Маите са построили впечатляващи пирамиди, храмове и дворци, които са били центрове на техния религиозен и обществен живот. Някои от най-известните примери са Чичен Ица и Тикал.

- Астрономия

Маите са били отлични астрономи. Те са проследявали движението на планетите и звездите, а знанията им са били вплетени в тяхната религия и календар. Те са създали точни предсказания за затъмнения и други небесни явления.

- Религия

Религията на маите е била политеистична. Те са почитали множество богове, свързани с природата, селското стопанство и космоса.

- Изкуство

Маите са създавали красиви произведения на изкуството, включително скулптури, керамика и стенописи.

Мистериите около маите

Въпреки всичките си постижения, цивилизацията на маите си остава обвита в много мистерии. Една от най-големите загадки е причината за внезапния им упадък около 900 г. сл. Хр. Някои от теориите включват:

- Промени в климата

Дълги периоди на суша може да са довели до недостиг на храна и социални вълнения.

- Пренаселеност

Растящото население може да е натоварило ресурсите и да е довело до конфликти.

- Войни

Конфликти между различните градове-държави на маите са могли да отслабят цивилизацията.

- Болести

Епидемии може да са опустошили маиските градове.

Наследството на маите

Въпреки че класическият период на маиската цивилизация отминава, техният дух и култура продължават да живеят в съвременните маиски общности. Тяхното изкуство, архитектура и знания са оказали огромно влияние върху културата на Централна Америка. Цивилизацията на маите ни предлага уникален прозорец към миналото. Изучаването на маите ни помага да разберем повече за човешката история, култура и общество.

Какво е специалното за цивилизацията на маите?

Империята на маите, съсредоточена в тропическите низини на днешна Гватемала, достига върха на своята мощ и влияние около шести век сл. н. е. Маите се отличават със своето земеделие, керамика, писане, календари и математика и оставят след себе си удивително количество впечатляващи архитектурни паметници и символично изкуство.

Кои са основните характеристики на цивилизацията на маите?

Маите са били много опитни в математиката, астрономията, архитектурата, керамиката, писането на йероглифи и разработването на забележително точен календар. Те построили масивни каменни монументи, пирамиди, дворци и градове, а много от руините стоят и днес.

Интересни неща за маите
Интересни неща за маите (Interesting things about the Maya)

Интересни факти за маите

  • 1. Древната цивилизация на маите възниква преди около 4000 години, но по времето, когато първите завоеватели от Европа плават към Америка, тя вече е в упадък. Нашествието на конкистадорите само ускорява упадъка на маите.
  • 2. Календарът, разработен от маите, бил използван от много други индиански народи.
  • 3. Етническите маи днес живеят главно на териториите на Хондурас, Никарагуа и Мексико. В страната Белиз също около 10 % са маи.
  • 4. Общо в света живеят около 6 милиона маи. Това е много повече от броя на всички малки народи на Севера и дори повече от населението в много европейски страни.
  • 5. Археолозите са открили около 1000 каменни града, построени от маите, и около 3000 по-малки селища.
  • 6. Цивилизацията на маите е включвала не една, а няколко държави. Помежду си те са търгували или са воювали - когато както се е налагало.
  • 7. Страбизмът (Кривогледство - дефект на зрението, при което очите не са симетрично разположени. Кривогледството може да бъде налице постоянно или временно. Ако по време на голяма част от детството на едно дете, присъства отклонение на едната очна ябълка, то това може да доведе до амблиопия - мързеливо око.) при този народ някога се е смятал за признак на благородство.
  • 8. Хирурзите на маите са били далеч по-напред от европейските хирурзи. Когато в Европа хирургията е била все още в зародиш, лекарите на маите успешно са извършвали трудни операции с доста примитивни инструменти. А като хирургически конец те използвали човешки косъм.
  • 9. По едно време в цивилизацията на маите човешките жертвоприношения са били широко разпространени. Съвременните маи, почитайки старите традиции, изоставили човешките жертвоприношения и ги заменили с домашните кокошки.
  • 10. Много преди да бъде изобретена анестезията, лекарите на маите са приготвяли упойки от различни растения. Те са били използвани при операции и религиозни ритуали.
  • 11. Лекарите на маите са можели да поставят протези, за да заместят изгубените зъби.
  • 12. По времето на тази цивилизация играта с топка, наподобяваща съвременния футбол, е била много популярна.
  • 13. Маите са имали много развит писмен език. Много от техните записи са запазени по стените на каменните сгради, построени от тях преди хиляди години.
  • 14. Маите не са познавали желязото. Те са изработвали оръжия предимно от камък, дърво и обсидиан - вулканично стъкло.
  • 15. При знатните представители на този народ е било популярно да се инкрустират зъбите с нефрит. Жените също изпилявали зъбите си, като ги заточвали, така че да са остри и триъгълни като на акула.
  • 16. Антрополозите и археолозите все още не знаят защо цивилизацията на маите е започнала да запада. Предположенията варират от суша и пренаселеност до глобално изменение на климата.
  • 17. При жертвоприношенията маите обикновено водели „свои“, а не чужденци от други племена, тъй като да бъдеш принесен в жертва на боговете при този народ се смятало за голяма чест.
  • 18. Въпреки високото развитие на цивилизацията, маите така и не изобретяват колелото.
  • 19. Сред другите постижения на маите можем да споменем обширната мрежа от пътища с твърда каменна настилка и дори обсерватории за наблюдение на нощното небе.
  • 20. Сложният календар на маите, обвързан с движението на звездите и небесните тела по нощното небе, няма начало или край. Маите не са имали начало или край на годината - само планетарни цикли.
  • 21. Въпреки че тази цивилизация е съществувала в горещ климат, тя е имала популярни обществени бани.
  • 22. От всички централноамерикански народи по онова време маите са единствените, които са изобретили свой писмен език.
  • 23. Последният независим град на маите е превзет от испанците едва през 1697 г., няколко века след като конкистадорите започват своето нашествие.
  • 24. Името, което родителите давали на новородено дете, зависело от деня от седмицата, в който се е родило детето.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: