Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 септември 2024

Ен Ксау от "Боговете сигурно са полудели" | dLambow

 (N!xau - The Gods Must Be Crazy) -

Бушменът Ен Ксау - главен герой от филмите "Боговете сигурно са полудели“ и посланик на пустинята


Кой е Ен Ксау?

Ен Ксау (N!xau) - реален човек-бушмен от народа Сан (!Kung San), живеещ в пустинята Калахари в Южна Африка, който вдъхновява емблематичния герой от филма „Боговете сигурно са полудели“. За съжаление, историята му е по-малко известна от филмовата адаптация и често е смесена с легенди, а има и неточности. Иначе, неговият народ води традиционен начин на живот, ловувайки и събирайки храна в суровите условия на пустинята.

Ен Ксау - "Боговете сигурно са полудели“
Ен Ксау - "Боговете сигурно са полудели“
(N!xau - The Gods Must Be Crazy)

Ен Ксау: Повече от просто филмов герой

Когато екипът на филма пристига в Калахари, те търсят автентичност и решават да включат истински бушмени във филма. Ен Ксау е избран да играе главната роля, тъй като има естествено чувство за хумор и любопитство, което го прави идеален за ролята.

Неговият народ е известен със своя номадски начин на живот и дълбоката си връзка с природата. Те са сред последните ловци-събирачи на Земята, запазили традиционния си начин на живот в продължение на хиляди години. Народът !Kung San е част от общество, което живее в хармония с природата, където материалните притежания са минимални и споделянето е основна ценност.

Срещата с външния свят

Това става през 70-те години на миналия век, докато снимачният екип на филма е бил в Калахари. Тогава те се срещат с Ен Ксау. Той бил привлечен от блестящата празна бутилка кока-кола, която един от членовете на екипа случайно изхвърлил от хеликоптера. За бушмените, които дотогава не са виждали подобни предмети, бутилката представлявала магически "нещо", изпратено от небето.

Този предмет, който за нас е толкова обикновен, за него и неговото племе се превръща в източник на голямо любопитство и недоумение. Бутилката се предава от ръка на ръка, предизвиквайки дискусии и въпроси за нейния произход и предназначение.

Филмовата адаптация

Историята на Ен Ксау и неговото племе достига до ушите на режисьора Джеймс Болош, който решава да създаде филм, вдъхновен от тази необичайна среща между два толкова различни свята. Филмът „Боговете сигурно са полудели“ излиза през 1980 г. и бързо се превръща в култова класика.

Филмът и неговото въздействие

Филмът "Боговете сигурно са полудели" става огромен международен успех и въвежда западния свят в живота на бушмените. Филмът представя Ен Ксау (макар и под псевдоним) като човек, който носи тази бутилка в своето общество и предизвиква големи промени.

Историята е разказана с хумор и сърце, като изследва сблъсъка между традиционния начин на живот на бушмените и модерния свят. Въпреки че филмът е комедия, той също така представя сериозни теми като запазването на традиционния начин на живот и конфликтите между различните култури.

Факти срещу фикция

Въпреки че филмът е базиран на реални събития, те са силно романтизирани. Много от случките във филма са измислени или преувеличени, за да се създаде по-забавна и вълнуваща история. Например, пътешествието на героя през различни страни е плод на въображението на сценаристите.

Ефектът от филма върху живота на Ен Ксау

Филмът „Боговете сигурно са полудели“ има голямо влияние върху живота на Ен Ксау и неговото племе.

  • - От една страна, той ги прави известни по целия свят и привлича вниманието към тяхната уникална култура и начин на живот.
  • - От друга страна, той също така нарушава тяхната изолация и ги излага на влиянието на външния свят, което води до промени в техния традиционен начин на живот.

След успеха на филма, животът на Ен Ксау се променя драстично. Той става известен в цял свят и е канен на много пътувания в различни страни. Въпреки това, той винаги се връща към дома си в пустинята, където продължава да живее по традиционния начин на живот на своя народ.

Запазване на културното наследство

Историята на Ен Ксау и неговия народ ни напомня за важността на опазването на културното разнообразие и правата на коренните народи. Бушмените са се борили дълги години за признаване на своите земи и за правото да живеят по традиционния си начин.

Днес, много от тях продължават да се борят за оцеляването на своята култура в един свят, който се променя бързо. Племето !Kung San продължава да съществува, но техния традиционен начин на живот е сериозно застрашен от модернизацията и урбанизацията. Много от младите хора напускат пустинята, за да търсят по-добър живот в градовете.

Какво можем да научим от Ен Ксау?


- Ценността на традиционната култура

Животът на бушмените ни показва, че щастието не зависи от материалните притежания.

- Уважение към различията

Историята на Ен Ксау ни учи да уважаваме различните култури и начини на живот.

- Хармония с природата

Бушмените са живели в хармония с природата в продължение на хиляди години. От тях можем да се научим как да живеем по-устойчиво.

- Опазване на културното наследство

Трябва да се стремим да опазим културното наследство на всички народи.

- Споделяне и сътрудничество

Споделянето и сътрудничеството са били основни ценности в обществото на бушмените.

- Отвореност към новото

Срещата с бутилката кока-кола показва, че дори и най-затворените общества могат да бъдат отворени към новото.

Защо историята на Ен Ксау е важна?

Историята на Ен Ксау е важна, защото ни показва как един човек може да бъде мост между два различни свята. Той ни учи да ценим различията и да уважаваме другите култури. Също така, историята му ни напомня за важността на опазването на природните ресурси и на традиционните начини на живот. Тази история ни учи, че дори и най-простите предмети могат да имат дълбоко значение и да предизвикат големи промени в живота на хората.

Биография на Ен Ксау

Ен Ксау (Nǃxau ǂToma, накратко: Nǃxau, алтернативно изписвано като Gcao Tekene Çoma, роден на 16 декември 1944 и починал на 5 юли 2003) е намибийски бушмен и актьор, участвал във филма „Боговете трябва да са полудели“ (The Gods Must Be Crazy) от 1980 г. и неговите продължения, в които играе калахарския бушмен Ксиксо.

"The Namibian" го нарича „най-известният актьор на Намибия“. Ен Ксау е член на народа ǃкунг Сан, един от няколкото народа, известни като бушмени. Той говори свободно юхоански, отхиереро и цвана, както и малко африканс. Не знаел точната си възраст, а преди появата си във филмите имал малко опит извън дома си.

Филмова кариера

Преди кастинга е виждал само трима бели хора, а когато режисьорът Джейми Уис му дава първото парично възнаграждение от 300 долара за „Боговете сигурно са полудели“, той го оставя да се разнесе на вятъра, защото не разбира стойността му.

Това се случва, въпреки че парите вече са били сериозен проблем за други бушмени, тъй като много от тях вече зависели от закупена храна и държавни помощи и/или са се записвали в южноафриканската армия заради високите заплати, които тя плащала. Ен Ксау обаче успя да договори близо няколкостотин хиляди долара за появата си в продължението.

Пари и съвременен живот

Ен Ксау произхожда от култура, която не цени материалните неща, които могат да се купят с пари, и следователно не е имал умения за боравене с парите, въпреки че използва част от доходите си, за да построи тухлена къща с течаща вода и електричество за семейството си. Купува също така кола втора употреба и впоследствие наема шофьор, тъй като няма желание да се научи да шофира.

Nǃxau приема християнството и през юли 2000 г. се кръщава като адвентист от седмия ден. Намерен е мъртъв в края на юни 2003 г. близо до дома си в Намибия, след като е излязъл да събира дърва и на лов за гургулици. Умира от туберкулоза, резистентна към множество лекарства. По официални данни по това време е бил на около 58 или 59 години. Погребан е на 12 юли на полутрадиционна церемония в Цумкве, до гроба на втората си съпруга. Имал е шест оцелели деца.

Заключение

Историята на Ен Ксау е много повече от просто една анекдота. Тя е история за срещата между два свята, за културния обмен и за влиянието на модерния свят върху традиционните общества. Тя ни напомня за важността да запазим нашето културно наследство и да уважаваме различните начини на живот. Може да потърсите филмите с него в youtube и да се насладите на неговите изпълнения, изпълнени с естествен хумор.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: