Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 март 2022

Сричково ударение | dLambow


Сричково ударение в английския език (syllable stress)


Какво е ударение на сричка?

Словесното (лексикално) ударение е тясно свързано със сричкивото ударение. Всяка дума се произнася при издишване и говорещият изразходва въздуха постепенно, освобождавайки го на малки порции от устата си. При произнасяне, думите се разделят на къси звукови сегменти - срички.

В центъра на всяка сричка е определен гласен звук, който е най-звучен в сричката. Към него се присъединяват една или повече съгласни. Така се образува сричка. Сричката е съставена от гласна или комбинация от гласна със съгласни, която се произнася с едно издишване на въздуха.

Сричково ударение в английския език
Сричково ударение

Гласният звук е определящ за сричката

В една дума има толкова срички, колкото гласни звукове има в нея. Думите могат да бъдат съставени от една, две, три или повече срички. Ако думата има една гласна, тя е едносрична дума със съгласни. В сричката може да има само една гласна. Когато произнасяте английска дума, гласният звук на една от сричките звучи по-напрегнато, с по-голяма сила и дължина на гласните в сравнение с други гласни. Говорещият сякаш го удря с невидим чук, като по струна на музикален инструмент. Това е ударената гласна в тази дума.



Сричково ударение

Сричковото ударение е гласово наблягане върху гласна в сричката. Това става с един гласен звук във всяка дума, който произнасяме по-силно и по-дълго, което го отличава интонационно от другите гласни. При наличието на ударение, гласните звуци звучат различно и няма да създават трудности при писането. Гласният звук на ударена сричка е ударена гласна. Останалите гласни звуци в думата се наричат ​​неударени.

Обозначаване на ударение в сричките

Ударението се обозначава със специален знак под формата на коса черта, която се поставя над гласната буква на ударената сричка или пред и над ударената сричка (с фонетичното изписване на думите в транкрипция).

Когато една дума има повече от една срички, върху една сричка от думата се поставя по-голямо ударение, отколкото на която и да е от другите срички. Тази сричка се счита за ударена сричка.

Какво е ядрено ударение?

Английските думи са съставени от срички. Някои срички са ударени. Произнасянето на ударена сричка изисква повече мускулна енергия. Разпознаването на ударена (ядрена) сричка изисква от нас да възприемаме нейното акцентиране.

Какво прави една сричка изпъкваща?

Нейното произнасяне:

  • - louder - по-силно,
  • - higher - по-високо,
  • - longer - по-дълго.

Такава сричка, по отношение на всички останали срички (в една дума) ще се чува като ударена, а останалите са неударени.

Три нива на сричкови ударения

В английски език има три нива на сричкови ударения (three levels of syllable stress), защото не всички срички в английските думи имат еднакво ниво на силата на звучене. Някои са по-силни, други са по-кратки и тихи, някои са между тях, а други са неударени.

  • - Първично ударение (primary stress - Главно или Основно)

Първичното ударение се поставя върху най-силната сричка в думата, в която има две или повече срички.

  • - Вторично ударение (secondary stress)

Вторичното ударение се поставя върху срички, които не са напълно неударени, но не са и толкова силно ударени, колкото е при носещите основното ударение.

  • - Неударени срички (unstressed syllables)

Сричките, които изобщо не носят ударение.

Кои са тогава  4-те степени на ударение в английския език?

Някои автори разглеждат английският език като притежаващ четири нива на ударение:

  • - първично (primary),
  • - вторично (secondary),
  • - третично (tertiary),
  • - четворно (quaternary),

но обясненията им често си противоречат едно с друго. Общоприето е да се говори за трите нива на словесно ударение, обяснени по-горе.

Какво е основно ударение (primary stress) в английския език?

Основното ударение се носи от тази сричка в думата, която най-акцентирана:

  • - по-дълго,
  • - по-силно,
  • - по-шумно,
  • - по-виско на тон.

Сричката е най-малката единица на думата, която обикновено има една гласна и една или повече съгласни.  В едносричните думи тази сричка носи основното ударение (с изключение на някои кратки функционални думи като членът "the", които може да нямат никакво ударение. Основното ударение се маркира в IPA чрез поставяне на издигната (над реда) вертикална линия [ ˈ ] в началото на сричката.

Какво е вторично ударение (secondary stress) в английския език?

Вторичното ударение попада върху сричките, които не са напълно неударени, но не са толкова силни, като основното ударение. Вторичното ударение се маркира със спусната (под реда)вертикална линия [ ˌ ] в началото на сричката.

Какво са неударените срички (unstressed syllables) в английския език?

Неударените срички изобщо нямат (не носят) ударение. В английски език (особено в разговорната реч) почти всички те се изразяват с schwa [ ə ] за тяхна гласна, въпреки че [ i ] също често ще бъде без ударение, като [ i ] в happy [ ˈhæpi ]. Много рядко друга гласна, която не е шва, може да не е ударена, като например [ o ] в potato - [pəˈteto].

Добър пример за разликата между вторичното ударение и пълното отсъствие на ударение е крайната сричка на думата "delegate", използвана като глагол и използвана като съществително.

  • - delegate (глагол) - [ˈdɛləˌɡet] - You have to delegate your responsibilities. - Трябва да делегирате своите отговорности
  • - delegate (съществително) - [ˈdɛləɡət] - We elected a delegate to the national committee. - Избрахме делегат в националния комитет.


Заключение

Да се надяваме, че вече стана ясно какво е сричково ударение. Сричката е част от изговаряната дума. Всяка дума е с дължина поне една сричка, а много думи имат няколко срички. В по-дългите думи, освен първичното ударение, което е по-дълго, по-силно и по-виско на тон от другите срички в думата, има и вторично ударение, което е с по-ниски фонетични характеристики.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: