Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 март 2022

Обърната въпросителна ¿ и обърната удивителна ¡ | dLambow

 

Обърнати препинателни знаци в пунктуацията


Използване на обърнат въпросителен знак ¿ и обърнат удивителен знак ¡


Препинателни знаци за въпросително и възклицателно изречение

Обърнат въпросителен знак (обърната въпросителна: ¿ - с код: U+00BF) и обърнат удивителен ¡ / възклицателен знак (обърната възклицателна: ¡ - с код: U+00A1) са препинателни знаци, които започват съответно въпросителни и удивителни изречения в писмеността на някои езици, предимно в испански език. На испански те се наричат:

  • - обърнат въпросителен ¿ (signos de interrogacion ¿);
  • - обърнат удивителен знак (signos de exclamacion).

Обърнатите въпросителни и удивителни знаци се използват съответно преди първата (главната) буква на въпросително и удивително изречение или при поставянето на въпрос или при възклицание, съответно, в добавка на въпросителната или удивителната в края на изречението (вижте примерите за употреба по-долу).

Обърнат въпросителен знак
Обърнати препинателни знаци в пунктуацията

Възникване на обърнатите препинателни знаци

Обърнатите знаци (въпросителна и удивителна ¡) са предложени за първи път от Кралската академия по испански език (на испански: Real Academia Española) през 1754 г. и са приети в продължение на следващия век. Те могат да бъдат комбинирани по няколко начина, за да изразят комбинация от въпрос с изненада или недоверие. Първоначалните знаци обикновено се отразяват в края на изречение с обичайните въпросителни и удивителни знаци (?, !), които се използват в повечето езици от европейски произход. Трябва също да се отбележи, че обърнатите знаци са поставени под обичайните, тоест надхвърлят долната линия на текста.

Правила за използване на обърнати въпросителна и възклицателна

Въпросителният знак (el signo de interrogación) се поставя не само в края на изречението, но и в началото, в обърнат вид "¿?".


Удивителният знак (el signo de admiración) също се поставя в началото обърнато "¡!", а удивително (възклицателното) изречение може да се намира и в средата на определена фраза.

Комбинирано използване на обърнати препинателни знаци

Обърнат въпросителен знак (¿) може да се комбинира с обърнат удивителен (възклицателен) знак (¡). В този случай няма значение кой символ е първи, но в края на изречението редът трябва да е различен. Те могат да бъдат комбинирани по няколко начина, за да изразят комбинация от въпрос и изненада или недоверие. Ето вариантите:

  • - (¿¡…!?),
  • - (¡¿…?! ).


Примери на изречения с обърнати знаци (възклицателен и въпросителен):

  • ¡Hola! - (Хей!)
  • ¡Адиос! - (Довиждане!)
  • ¡¿Qué hases?! (Какво правиш?!) 
  • ¿Cómo estás? - (Как си?)
  • ¿Qué día de la semana es hoy? - (Кой ден от седмицата е днес?)



Обърнат въпросителен знак

В испански език въпросителният знак (los signos de interrogación) се поставя не само в края на изречението, но и в началото - обърнат въпросителен знак:

  • - ¿Qué dia de la semana es hoy? - Кой ден от седмицата е днес?

Ако въпросителната дума в испанското изречение не е в началото на изречението, тогава непосредствено преди нея може да се появи обърнат въпросителен знак:

  • - Alberto ¿cuántos años tienes? - Алберто, на колко си години?

Ако няколко кратки въпросителни фрази следват една след друга, тогава само първата фраза започва с главна буква и всяка въпросителна фраза се обгражда с обърната и правилна въпросителна:

  • - ¿On salido a la calle? ¿está en la escalera? ¿en el портал? ¿en donde?

Ако в испанско разказно изречение дума или група от думи са обединени от въпросителна интонация, тогава тези думи се пишат с малка буква и се обграждат с въпросителни знаци:

  • - Ernesto supo que aquel tiempo vendría, pero ¿cuando?


Къде се използва обърнат въпросителен знак?

  • 1. Обърнат въпросителен знак се използва в операционните системи Microsoft Windows, тъй като там е забранено използването на традиционния въпросителен знак.
  • 2. На арабски език се използва обърнат на 180-градусов хоризонтален въпросителен знак (извивката на знака е обърната обратно).
  • 3. В гръцки и църковнославянски езици се използва вертикално обърнат въпросителен знак (т.е. точката е отгоре, а извивката отдолу).


Обърнат удивителен знак

Удивителният знак (los signos de exclamación) в испански език се поставя както в началото (обърната възклицателна), така и в края на изречение (нормална удивителна). Тези удивителни знаци се използват с думи и изречения, които се произнасят с удивителна (възклицателна) интонация:

  • - ¡pase lo que pase! - Където нашите не изчезнаха!

На испански език и двата знака, въпросителна и възклицателна, могат да се използват в едно изречение в случаите, когато е необходимо да се предаде въпросителна и възклицателна интонация. В същото време в началото на изречението се поставя обърнат въпросителен знак, а в края - обикновен удивителен знак:

  • - ¿De donde vienes, ingrato!

Когато значението на изречението е едновременно за удивителен и въпросителен знак, може да комбинирате два знака, отваряне с удивителен знак (!) и затваряне с въпросителен знак (?) или обратно:

  • - ¡¿Qué hases?! - Какво правиш!
  • - ¿¡Qué hases!? - Какво правиш?


Тенденция за отказ от употреба на обърнати знаци

В момента, под влиянието на английския език, се наблюдава обратна тенденция – знаците да се поставят само в края на изреченията. Някои автори не използват обърнати знаци в кратки изречения. Същото правило важи и за каталунския език. 

Нобеловият лауреат Пабло Неруда отказва да използва обърнат въпросителен знак. При комуникация в Интернет, кореспондентите могат да пропуснат обърнатите знаци, за да спестят време за писане.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: