Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 юли 2015

Синоними | dLambow

 (Synonyms in English) -

Синоними в английски език

 

Какво е синоним?

Синоними са близки по смисъл и лексикално значение думи, но различни по изписване. С тях се изразяват различни оттенъци на едно и също понятие. Чрез синонимите се обогатява езика, оживява се и се разнообразява речта в английски език. Чрез тях може да се избягва повторението и еднообразието на изказването. 

Пример за синоними:

  • funny - смешен,
  • amusing - забавен,
  • humorous - комичен,
  • laughable - смехотворен.
Синоними
Синоними (Synonyms)

Английски синоними

В английски език има много думи, особено глаголи, които като цяло изразяват едно и също нещо, но с различни оттенъци:

  • - leer,
  • - peer,
  • - gaze,
  • - stare. 

Такива синоними, погледнати в речника, изглеждат разбираеми и ясни, но когато ги четете в различни текстове, трябва да следите за ефекта, който се опитва да постигне автора чрез тях.




Изучаване на синонимите.

Синонимите в английски език трябва да се изучават постоянно по време на обучението. Винаги когато срещнете нова дума и поглеждате в речника за нейните значения, непременно проучвайте и нейните синоними, като се стараете да схващате техните нюанси и контекста на тяхната употреба. По този начин ще постигнете основния ефект от обогатяване на своята реч и ще сте в състояние да подберете нужните Ви думи по една или друга тема, а по този начин вашата реч ще звучи по-грамотно.

Например, думите leave и quit.

И двете думи имат значение за напускане, изоставяне. Но първият глагол означава просто напускане, без някаква специална причина
  • She left the city several days ago. - Тя напусна града преди няколко дни.
Докато втория синоним се използва в случай, че има определени обстоятелства, които принуждават човек да изостави това място
  • Having heard his words, I grew scared and decided to quit the house. - Чувайки думите му, аз се изплаших и реших да напусна къщата.

Употреба на синонимите.

В английски език синонимите се употребяват с различни функции и с различни предлози, затова трябва специално да се изучават. Знанието на синоними може да Ви помогне да станете човек, който добре владее чужд език, тъй като ще сте в състояние да използвате различни идиоми, които правят речта жива, актуална и наситена.

Същото се отнася е за съчетаемостта на думите в словосъчетания и изрази. Постарайте се този въпрос да Ви заинтересува по-задълбочено и така ще си създадете умение за справяне с различни речеви предизвикателства в чуждоезикова среда.

----------------

4 коментара:

Дари Петк каза...

Познаването на синонимите в английски език може да Ви помогне да станете човек, който добре владее чуждия език, тъй като ще сте в състояние да използвате и употребявате идеоматични изрази, които правят речта жива, актуална и наситена.

Goran_D. каза...

Доброто овладяване на английските синоними значително обогатява и насища възможностите Ви да създавате изречения чрез създаване на словосъчетания. Например, за синонимите "empty" и "blank":
empty flat,
blank spaces.

Дани56 каза...

Английските синоними се използват в различни функции и с различни предлози и на това трябва да се обръща непосредствено внимание. Например, глаголите "share" и "partake" със значение за първия "споделям" (to share smb’s destiny), а втория за управление на предложно допълнение (to partake in smb’s grief).

velinna каза...

Може значително да разширявате познанията си по английски и лексикалния си запас с помощта на синоними.
Angry (ядосан) — mad, furious, exasperated.
Big (голям) — enormous, huge, large, titanic.
Brave (смел) — courageous, fearless, heroic, valiant.
Calm (спокоен) — quiet, peaceful, still.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: