Translate

---------------------------------------------------------------------------------

22 юли 2015

Наемане на квартира в САЩ | dLambow

Наемане на квартира в САЩ (Rental accommodations in the US)

 

Трябва ли Ви квартира в САЩ?

След като пристигнете в САЩ, първият Ви проблем е да си подсигурите подслон. Не е възможно постоянно да живеете на хотел, затова първата Ви задача е да започнете да си търсите самостоятелна квартира, което Ви довежда до процедурата по наемане на апартамент или къща под наем. Възможно е да срещнете редица трудности, ако не сте наясно с процедурите и изискванията. Затова четете внимателно и се информирайте допълнително.

Rental accommodations in the US
Трябва ли Ви квартира в САЩ?

Капаро или гаранция (задатък).

Наемодателите обикновено искат задатък (гаранция) при наемане на квартира, която обикновено е в рамките до 700 долара. Когато напускате квартирата, те ще Ви върнат това капаро, при условие, че им оставяте жилището в прилично състояние и не се налага след вас да правят ремонти. В противен случай предплатата отива за погасяване на нанесените от Вас щети под формата на материален ущърб.

Кредитна история.

Макар това в България да не е популярно, в Америка определено ще Ви искат и проверяват кредитна история. Затова в САЩ е много важно да имате добра кредитна история, освен ако не пристигате току-що. В този случай няма да разполагате нито с SSN ( осигурителен номер), нито с каквато и да е кредитна история (не само добра). При това положение е възможно даже да не Ви дадат ключ от квартирата "We do background checks on our tenants".



Договор за наем на квартира.

Четете внимателно договора за наем на жилището, което искате да наемете. Макар да Ви се струва разбираемо, може да има клаузи за посещения на гости, домашни любимци, преждевременно прекратяване на договора и всички те да са свързани с допълнителни плащания. Някъде разрешават, а другаде - не домашните животни в квартирата. Ако разрешават, то това обикновено е свързано с допълнително заплащане като минимум от 300 долара на месец за всяко животинче поотделно.

Обзавеждане на наемните жилища.

В САЩ не е прието да се отдава под наем мебелирано жилище. Въпреки това, определено базово обзавеждане обикновено има, като например санитална техника, кухня и битови прибори - хладилник, печка, автоматична пералня, микровълнова печка и др.п. Така че, ако току.що пристигате и още не сте си закупили собствени мебели, трябва да имате заделени за тази цел пари. При следваща смяна на квартира, ще си носите вече собствените мебели, но в начало ще трябва да си ги закупите.

Като за начало, това са основните правила и изисквания при наемането на квартира в САЩ, с акценти върху най-честите проблеми или въпроси, които могат да възникнат. Разбира се, това не означава, че не трябва да се информирате допълнително за още подробности, а и тук ще даваме такива в коментарите по-долу.

----------------

10 коментара:

Пентино63 каза...

Има няколко начина за търсене на жилище с цел да го наемете като квартира. Много хора го правят самостоятелно, като за целта ползват интернет, обяви в местни вестници и др.п. Но повечето наемодатели предпочитат да се обръщат към агенциите за недвижими имоти. Най-често, последните вземат за услугите си от половината до целомесечен наем - еднократно, в момента на подписване на договора за наем. Кой точно ще плати тази комисионна (вие или наемодателя), зависи от условията в договора (както сте се договорили.

Pedpri_ema4 каза...

Наемите за жилища се договарят в договорите за наем и не се променят до приключване на договора. Обикновено договорите са за една година, но понякога е възможно да се договаря по-дълъг или по-кратък срок, по взаимно съгласие на двете страни.

Неси 90дан каза...

Ако при договор за наем, една от страните не изпълни задълженията си, другата страна има правото да разтрогне договора или да поиска чрез съда материална компенсация за причинения ущърб. Размера на наема може да се запази или да се промени след изтичането на срока, при подновяването му за нов срок - зависи от ситуацията на пазара.

тончето каза...

В САЩ, при наемане на квартира, не е прието наемодателя да дискриминира бъщетия наемател по следните признаци:
- пол,
- националност,
- расова принадлежност,
- вероизповедание,
- възраст,
- наличие на малки деца,
- инвалидност.
В противен случай, той може да се спечели сериозни санкции, даже до лишаване от свобода, в зависимост от тежестта на простъпката.

Pred_Priema4 каза...

Някои характерни понятия, които се използват при търсене на квартира в Америка:
- Ландлорд (landlord) - собственик на жилището,
- Билдинг (building) - жилищен блок, който се раздава под наем на квартири,
- Студио (studio) - едностайно жилище с малка баня и кухня-бокс,
- Уан бадрум (one badroom) - всекидневна с кухненски бокс и спалня,
- Тубадрум (two badroom)- всекидневна с две стаи и два душа.

Монти каза...

Обяснените по-горе обозначения и термини, действително се използват често във вестникарските обяви и в сайтовете за търсене на квартира. Ще ги чувате също и от агентите по недвижима собственост, стопаните и собствениците на квартири. Затова, действително е добре да се заучат, запомнят и използват по предназначение.

Дани56 каза...

Ако вече сте се запознали с терминологията, може да преминете непосредствено към проучване на пазара на жилищата под наем. Много от сайтовете дават ориентировъчна информация за средната цена на наемите при квартирите и жилищата с различни параметри. Също там може да се ориентирате към търсене за конкретен град или регион. Специализираните сайтове дават много възможности за търсене и отсяване по различни критерии.

Ирина Величкова каза...

Има доста онлайн ресурси предлагащи жилища или квартири под наем в САЩ, но като че ли за момента най-популярен е сайта: craigslist. org. На него са представени широк набор от жилища по целите Съединени щати, като може да уточнявате търсенето за конкретен град, район, вид на жилището и т.н. Сайта е доста прост и удобен за работа и изисква минимални познания по английски език или може да ползвате автоматичен превод.

Koko_prin каза...

Какви цени за жилище или квартира може да очаквате в Ню Йорк? Актуални данни могат да се следят на сайта - craigslist. org. Но горе-долу, като месечен наем за едностайно жилище - 11-- долара, за двустайно - 1600 / 1800 долара. За стая в стара сграда - 400 / 500 долара. Студио в многоквартирно жилище или частен дом с отделен вход - 900 / 1000 долара. Всичко това е ориентировъчно.

Даниела каза...

Под наем ВРЕМЕННО. Стая или къща. За ден, два, три, седмица, месец. БЕЗ ДОГОВОР. Северозападните квартали на Чикаго.
https://www.airbnb.com/users/105145180/listings?user_id=105145180&s=3&fbclid=IwAR2LL7I778DO5gb9yy9wesgJFmkaq2cPgQ_Ssp5IY_bLWL5nqp6QIjlTRpw

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: