Translate

---------------------------------------------------------------------------------

09 октомври 2016

Как се образуват английските числа? | dLambow

 

Как се образуват английските числа?

 

Кои са основните английски числа - от 1 до 12?

За да научите числата в английски език, ще Ви се наложи да зазубрите първите 12 английски числа с тяхното изписване с думи и произношение. Това, естествено изисква малко труд, но е наложително да се направи като добра основа за добър последващ резултат.

Таблица за образуване на английските числа от 1 до 100:

Образуване на английските числа
Образуване на английските числа от 1 до 100

Технически това става като ги изговаряте правилно едновременно с тяхното правилно изписване върху лист хартия. Повтаряйте това упражнение много пъти. Нужно е на съзнателно и на подсъзнателно ниво да овладеете писане, четене и изговаряне.




Ето ги и самите числа от 1 до 12:
One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten, eleven, twelve.

Следващата стъпка, но само след като перфектно сте овладели първата, е да се запознаете внимателно с долната таблица. Анализирайте правилото за образуване на останалите числа. Още по внимателно изучете и заучете изключенията от тези правила.

Числата от 13 до 19.

При числата от 13 до 19, към основния корен се добавя суфикса "-teen", който съответства на българското "-надесет". Оттук идва и назоваването на младите хора "тинейджъри", които са хора намиращи се във възрастта "…teen" или (teen + age + er), където  "age" е "възраст", а "-er" е суфикс на съществителното име, на притежателя на тази възраст.

Обърнете внимание, че числата 14, 16, 17, 19 се образуват без промени в суфикса "-teen". При 18 отпада буквата "t" , а при 13 и 15 се изменя целия корен на думите. Ударението в тези думи е двойно: главното (-teen) и второстепенното (корена).

Ето ги и числата от 11 до 19:
eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen, nineteen.

Числата от 20 до 100.

В десетиците от 20 до 90 се добавя безударен суфикс "-ty". Прилага се без промяна само за числата 60, 70, 90. В 80 отпада буквата "t" като в 18. В 30 и 50 се променя корена, както и в 13 и 15 съответно. Към изключенията пападат числата 20 с промяна в корена на думата и 40 с изчезването на буквата "u".

А сега ето и десетиците от 10 до 90:
ten, twenty, thirty, forty, fifty, sixty, seventy, eighty, ninety

Десетиците с единиците, започвайки от 21, трябва да се пишат с дефис (къса чертичка). Например: twenty-one, fifty-five, eighty-three.

И накрая, идва ред на 100:
a hundred / one hundred.

Упражнения за научаване на числата на английски език.

Ако искате веднъж завинаги да научите правилно да боравите с английските числа, за това не е достатъчно само да погледнете табличката и да я разберете. Нужен е и тренинг, многократно упражняване в писане, четене и произнасяне, докато започнете да го правите без грешки, и както обичаше на казва баба ми "И на сън да те бутнат, пак трябва да ги казваш без грешка."

Упражнение 1:
Напишете върху малки листчета или картончета с еднакъв размер всички числа от 1 до 100. На гърба изпишете тяхното произнасяне. Съберете листчетата в тесте, стегнете ги с ластиче и ги носете за известно време навсякъде със себе си. Щом Ви се отвори възможност, прелиствайте ги и ги произнасяйте правилно. След това разбърквайте и листчетата и отново четете и изговаряйте.

Упражнение 2:
Вземете една по-дебела книга и започнете да я отваряте на случайни страници - изричайте и двете числа, четното и нечетното на всяка отворена страница. Увеличавайте постепенно темпото и го правете без грешки.

Упражнение 3:
Вземете със себе си две зарчета и при възможност ги хвърляйте. Лявото зарче ползвайте за десетици, а дясното за единици. Например, ако се паднат числата 3 и 6, Вие изговаряйте 36, а след това в обратен ред - 63.

Упражнение 4:
Правете елементарни аритметични действия. Например:
Eleven plus twenty is twenty-one.
Ninety-eight minus forty-two is fifty-six.
Старайте се да го правите бързо.

Ако намерението Ви да учите английски език е сериозно, то неотменима част от това обучение е веднъж завинаги да се научите да боравите с английски числа, без да се замисляте, даже и на сън да Ви вдигнат. Това може да го проточите и след 10 години все още да имате доброто намерение да ги научите, а може и сега да го направите и след 1 седмица да сте перфектни - сега и завинаги.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: