Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 октомври 2021

Как да научим английски сами? | dLambow

(How to learn English on your own) -

Как да научим английски език самостоятелно?

  1. - Мотивация;
  2. - Способности;
  3. - Самоучител;
  4. - Произход на английски език;
  5. - Английска фонетика;
  6. - Английска азбука;
  7. - 1000 използвани думи;
  8. - 400 използвани изрази (фрази);
  9. - Английски глаголни времена;
  10. - Английско изречение;
  11. - Превод на текстове;
  12. - Комуникация с англоезични потребители.

Това са решаващите предпоставки, за да научите английски език бързо.

 

Как бързо да научим английски език сами?

Ако обстоятелствата налагат да научите бързо английски език, при това - самостоятелно, много е вероятно да сте се изправяли пред горния въпрос. Някои хора считат въпросите за много важни в живота, но това е докато има кой да отговаря. А истински ценното в живота са отговорите, защото тях не всеки е способен да ги открие. 

Как да научим английски сами?
Как да научим английски сами? (How to learn English on your own?)

А сега ето горните стъпки за бързо самостоятелно учене, в малко по-разгърнат и обяснителен вид:

  1. - Изяснете си мотивацията и дали тя е достатъчно силна за вас - ако имате нужното желание, даже невъзможното може да реализирате;
  2. - Уточнете способностите си, защото едно е да искаш да скочиш 2 метра, друго е дали можеш - ако ви е трудно да учите езици, не е невъзможно - просто трябва да положите повече усилия (готови ли сте за тях?);
  3. - Уточнете сроковете, пред които сте изправени (предстояща екскурзия, започване на работа в чужбина...) - ако не си поставите срокове или не ги спазвате, ученето може да се проточи цял живот;
  4. - Намерете си подходящ самоучител, защото "самостоятелно" означава, че няма да имате учител или преподавател (намерихте го - целия този сайт е безплатен онлайн самоучител по английски, за начинаещи, с подробни обяснения на български - за самостоятелна работа от къщи, без учител);
  5. - Запознайте се с произхода на английски език, защото това ще ви обясни защо е толкова различен от български;
  6. - Пробийте главния проблем за начинаещите "Едно се пише, друго се чете" - научете перфектно английската фонетична азбука - изговарянето, транскрипцията, произношението - възползвайте се от Елементарен английски за начинаещи;
  7. - Научете безупречно английската азбука и правилното изговаряне на буквите на английски - защото това ще ви трябва и в бъдеще;
  8. - Започнете да учите и добавяте и от 1000 най-често използвани думи чрез многократно писане и изговаряне на глас;
  9. - Започнете да учите най-често използваните изрази с горните думи, като се върнете отново в Елементарен английски (виж по-горе), а може и сами да добавяте, според конкретните си нужди.
  10. - Ориентирайте се във втория сериозен проблем - английските глаголни времена - специално внимание обърнете на "Линия на времето", за да ги видите нагледно;
  11. - Започнете да съставяте прости изречения на английски език;
  12. - Редовно превеждайте текстове от и на английски, като ги изговаряте и гласно - избирайте текстове от областите на живот, които най-много ви интересуват - за пътувани и екскурзия, за работа с конкретна професия, за учене по определена специалност...;
  13. - Установете контакти с англоезични потребители на интернет във форуми, социални мрежи и редовно комуникирайте с тях, за да поддържате постоянна форма и да подобрявате уменията за комуникация на английски език.


Трябва ли ви бързо да научите английски преди пътуване или интервю, бизнес преговори или изпити? Идеята на тази тема е да ви подскаже дали може бързо да научите английски и как е най-добре да го направите самостоятелно (без чужда помощ от учители, курсове, учебници...). 

И да кажем веднага: няма да разкриваме някаква съкровена тайна като как да научите език за три дни, но ще разберете как ефективно да научите английски с ускорени темпове, като заложите на добра организация, добро планиране и достатъчно упоритост.

Възможно ли е бързо да се научи английски?

Изучаването на английски самостоятелно е трудна и интересна задача, особено за тези хора, които са свикнали да постигат целите си в живота. Ако организирате правилно самообучението си, то не само ще бъде ефективно, но и може да се превърне в приятно забавление. 

Това е точно случаят, когато поставената цел оправдава средствата, тъй като наред с познаването на езика човек получава много повече бонуси: разширяване на кръга на общуване, способността да чете класиката в оригинал и да се ориентира на английски- говореща страна без помощта на преводач, както и много други предимства.

Възможно ли е да се научи английски бързо?

Като начало, нека да отговорим на основния въпрос, който посетителите често задават: „Възможно ли е да се научи английски бързо?“ Да, възможно е и оправдано в случаите, когато спешно трябва да се подготвите за някое от следните събития:


  • - полагане на изпит за прием в чуждестранен университет;
  • - преминаване на интервю за работа на английски език;
  • - пътуване на екскурзия в чужбина;
  • - преместване за постоянно в чужбина;
  • - воденето на служебни преговори, презентации, срещи.

 

Двата основни проблема при учене на английски

Хубавото на този сайт е, че той по същество е самоучител за самостоятелно учене от къщи - вижте пълното Съдържание на началната страница. Това става възможно поради детайлното разрешаване на двата ключови проблема пред начинаещите: 

  • различната фонетика (произнасяне) и 
  • необичайните глаголни времена.

Подробни обяснения на български език

Ключов фактор е, че всички теми са детайлно обяснени на български език и с познати за българите езикови понятия. И не на последно място остава факта, че този Самоучител има над 67000 фенове и потребители във Фейсбук и 94% рейтинг сред тях. И това ви позволява в следващите 5 минути да започнете с ученето без да протакате и да губите повече време.

Ако нивото ви е на съвсем начинаещ, тогава веднага се възползвайте от нашия Самоучител.


Какво още да направите сами, за да научите бързо английски?

Дори да учите английски с учител, никой не е отменил самостоятелна работа. А ако сами учите, това се превръща в основния ви начин да овладейте езика. Колкото повече време отделяте за английски, толкова по-бързо ще го научите и толкова повече материал ще научите.

За самостоятелно обучение е препоръчително да направите следното:


1. Маркирайте и запомнете началната страница на този Самоучител

Така ще може веднага да имате достъп до пълното съдържание, което ще ви улесни да планирате работата с нужните ви теми.

2. Учете английски фрази наизуст, заедно с най-използваните думи

Много полиглоти практикуват тази техника, за да научат бързо английски: те освен отделни думи, учат и цели фрази с думите, който ги интересува. И вие е добре да правите същото.

3. Постоянно превеждайте писмено от и на английски

Тази техника ще ви помогне да боравите с език и в двете посоки. Може да я подсилите и като произнасяте на глас превеждания текст. Това е вид практика на езика, а именно практиката на един език има най-голяма роля в усвояването на езика. Търсете текстове в интересуващите ви области от живота. Така ще усвоявате нужната ви специализирана терминология.

4. Повтаряйте наученото

Колкото и да бързате да научите английския език, отделяйте време, за да преглеждате отново и отново изучаваните материали, и по този начин да затвърждавате знанията си.

5. Потопете се в езиковата среда

За да научите английски по-бързо, трябва да се опитате да създадете подходяща езикова среда около себе си. Това може да стане по различни начин:

- Слушайте аудиозаписи

С помощта на подкасти ще развиете своето разбиране при слушане на английски.

- Гледайте видезаписи

Те ще ви помогнат да изградите свой речник. Ако обичате да гледате видеоклипове, филми или телевизионни предавания, стига да са на английски език, това ще ви помага да практикувате уменията си за слушане, а също и да разширявате полезния си речник.

- Четете новини и статии

Всеки учебен урок, малко или много, е изкуствено създаден за начално усвояване на езика. Но в живота вие ще срещате реални ситуации, затова е нужно постоянно да практикувате "реален" английски.

6. Променяйте дейностите

Опитайте се да редувате различни видове теми и упражнения на всеки 20-30 минути, за да не изморявате мозъка с повтарящи се задачи. Така ще усвоите по-добре знанията и ще ви бъде интересно да учите. Промяната в учебните дейности е правилен начин да научите английски бързо.

7. Изучавайте опита на другите

Четете в интернет за преживяванията на други хора: как са учили, как са се подготвяли, как са научили английски за пътуване. Те обикновено споделят не само  как бързо да учите, но и за основните си грешки, клопки, най-често задаваните въпроси, споделят за полезни ресурси за подготовка и т.н.

Кои са основните пречки пред езиковото обучение?

 

Какво пречи на изучаването на език?

Повечето хора са убедени, че е невъзможно да научат английски самостоятелно или поне малко да напреднат в знанията му. Причина за това са стереотипите. Да! Вярванията на другите ни карат да изоставим мечтите си и те звучат така:

  1. - Изучаването на английски самостоятелно е трудна задача.
  2. - Процесът на обучение до определено ниво на знания (например, напреднали) отнема години.
  3. - Всеки, който изучава език у дома, не постига желания резултат.
  4. - Изучаването на английски изисква непремено потапяне в езикова среда.

Всъщност всички тези твърдения не са без основание и означават само едно: самостоятелното изучаване на английски е доста труден и трънлив път. А колко време ще ви отнеме, зависи пряко от това какви цели си поставяте и какви средства  използвате за постигането им. Но главния проблем е личната мотивация - ако я използвате правилно, ще намерите бързо и ефективно решение на всеки учебен проблем.

Какви са спънките да научите английски самостоятелно?

Почти всеки от нас мечтае да научи английски самостоятелно, но малцина са успели да го направят. Защо се случва това? Първият и основен проблем със самообучението е липсата на достатъчно мотивация, от една страна и на контрол - от друга. 

Всичко може да отвлече вниманието ви от часовете – телефонно обаждане, интересен филм или покана за разходка. За да предотвратите това, ще трябва да съставите ясен график за себе си и да го следвате стриктно, като използвате здравия разум и силата на волята.

Друг проблем, когато сами учите английски, са грешките, които по-късно ще се превърнат във ваши навици. За да научите език правилно, трябва да сте много строги и внимателни към себе си. Учейки с учител, няма да се страхувате от грешки, защото той ще ви коригира своевременно. 

Но ако останете насаме с езика, тогава некоригираната грешка се превръща в неправилна конструкция, която постепенно ще се вкорени в речта и писането ви. Максимална помощ в това отношение ще ви окажат подробните обяснения на български език. Но ще трябва да ги прочетете и разберете.

Заключение

Сега вече знаете как бързо да научите английски, при това - самостоятелно, особено ако се налага да се подготвите спешно за предстоящо събитие, като описаните в началото на темата. Работата не е лесна, но ако работите организирано и упорито, всичките ви усилия ще се изплатят щедро. И не забравяйте: едно е да знаете как да научите английски безплатно (този безплатен сайт е на ваше разположение), друго е да искате (да имате нужната мотивацията), трето е да го направите (да създадете организация и да приложите упоритост). Успех!

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: