ШОК! Обикновеният лук в стаята спасявал цели семейства от смъртоносния Испански грип през 1919 – истина или баба-знае легенда?
През 1919 година, докато светът се дави в кръв и кашлица от Испанския грип, един американски лекар обикалял фермите и виждал само смърт. Докато не влязъл в една къща, където всички били здрави като репички. „Какво правите различно?“ – попитал той. Стопанката спокойно посочила купичките с обелен лук във всяка стая: „Това ни пази.“ Лекарят взел един лук, погледнал го под микроскоп… и уж видял в него грипния вирус. Така се родила една от най-устойчивите здравни легенди на 20-и век.
Съдържание на темата
- Историята от 1919 – какво се случва наистина?
- Как уж „работи“ лукът според легендата
- Научното опровержение – защо това е мит
- Защо митът е толкова популярен и до днес
- Реалните ползи от лука за здравето
- Опасности от престоял нарязан лук – къде е истинската заплаха
- Интересни факти
- Заключение
| Лук и вируси (Onion and viruses) |
Историята от 1919 – какво се случва наистина?
Разказът за лекаря и здравия селянин се появява за първи път през 2000-те години в интернет под формата на верижно писмо. Няма нито едно документирано свидетелство от 1919–1920 г., нито име на лекар, нито населено място. През 2009 г. факт-чекър сайтът Snopes официално обяви историята за пълна измислица. Оказва се, че същата легенда е разказвана още през 1500-те години… но за чесъна по време на чумата! Просто героят се сменя според епохата – чесън, лук, оцет, тютюн.
Как уж „работи“ лукът според легендата
Според мита обеленият лук действа като „магнит“ за вируси и бактерии. Поставен в стаята, той уж „изсмуква“ болестотворните агенти от въздуха и ги заключва в себе си. Затова на сутринта лукът почернявал или изглеждал „мръсен“ – знак, че е „свършил работа“. Същата логика се прилага и за поставянето на половинки лук върху стъпалата през нощта или в ухото при отит.
Научното опровержение – защо това е мит
Вирусите на грипа се предават предимно по въздушно-капков път и чрез допир, а не „летят“ из стаята и търсят лук, в който да се заселят. Лукът няма никакви физико-химични свойства да „привлича“ вируси от въздуха. Това, което хората виждат като „почернял лук“, е просто нормално окисление – същото, което се случва, когато оставите разрязано ябълко на въздух.
Освен това: няма нито едно научно изследване в света, което да потвърждава, че лук в стаята предпазва от грип. Напротив – Световната здравна организация и Центровете за контрол на заболяванията (CDC) многократно са обявявали този съвет за опасна дезинформация.
Защо митът е толкова популярен и до днес
Причината е проста: хората обичат лесни, евтини и „естествени“ решения. Особено в моменти на паника. През 1918–1919 г. медицината е била безсилна срещу грипа – няма ваксини, няма антивирусни препарати. Хората са опитвали всичко. Днес в социалните мрежи историята продължава да се разпространява, особено през зимата, защото звучи правдоподобно и дава усещане за контрол.
Реалните ползи от лука за здравето
Макар лукът да не лови вируси из въздуха, той наистина е здравословен:
- Богат е на кверцетин – мощен антиоксидант с противовъзпалително действие
- Съдържа алицин и други серни съединения с антибактериални свойства (когато се консумира!)
- Помага за разреждане на секрета при кашлица (затова бабината лучена супа наистина действа)
- Понижава кръвната захар и холестерола при редовна консумация
Най-добрият начин да се възползвате от ползите му е като го ядете – суров, печен или варен. #ЛукЗаЗдраве
Опасности от престоял нарязан лук – къде е истинската заплаха
Тук легендата случайно улучва половината истина. Нарязаният лук наистина е идеална среда за размножаване на бактерии (особено ако е влажен и стои на стайна температура). Има документирани случаи на хранителни отравяния от стар нарязан лук в ресторанти. Затова правилото е просто:
- Никога не оставяйте нарязан лук извън хладилника повече от 2–3 часа
- В хладилник – максимум 7–10 дни в затворен съд
- Ако е почернял или мирише странно – изхвърлете го без колебание
Интересни факти
- През 1918 г. в някои американски градове хората носели торбички с камфор или чесън на врата – също толкова ефективно, колкото лука в купичка.
- През 2009 г. по време на свинския грип митът за лука се завърна и в България – аптеките даже свършиха лук!
- В Индия има традиция да се слага лук и чесън до леглото на болен… но никой не твърди, че лекува, просто „за миризма“.
- Единственото нещо, което лукът наистина „изсмуква“ от стаята, е желанието на домашните да влизат в нея – мирише зверски!
Заключение
Лукът е прекрасна, полезна и вкусна зеленчукова култура, но не е магически филтър за вируси. Историята от 1919 година е трогателна градска легенда, която ни напомня колко силно искаме да вярваме в прости решения по време на криза. Вместо да разчитаме на купички с лук, по-добре да се ваксинираме, да мием ръцете си и да ядем лучена супа – тя поне наистина помага. А вие на какви бабини деветини вярвахте като деца?
Ако и вие сте чували подобни истории от баба или дядо – споделете ги в коментарите долу! Може би точно вашата семейна легенда ще стане тема на следващата статия. И не забравяйте да споделите текста с приятели, които още държат лук до леглото си през зимата ;)
-------
dLambow - "samou4itel1"
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.