Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 април 2022

Ад за лошите чиновници | dLambow


Какво правят в Ада с лошите чиновници?


Много хора искат да станат чиновници

От древни времена и до днес, много хора се стремят да заемат обществена служба и да станат държавни чиновници. Някои от тях от все сърце се грижат за хората, но други, водени от личен интерес, потискат хората и злоупотребяват с властта си.

По "Записки от хижата на Великото в малкото" на Цзи Юн

В книгата си "Записки от хижата на Великото в малкото" Цзи Юн разказва една такава история. По време на династията Цин (1644-1912 г.) в храм в Ханджоу е живял стар монах. Веднъж му била разкрита поразителна картина.

Войници от царството на мъртвите, в животинско облекло, наблъсквали мъртви хора в голяма зала - напълно голи, с вързани зад гърба ръце. Там, човек по човек, им измервали ръста, охранеността и дебелината на кожата.

Какво правят в Ада с лошите чиновници?
Ад за лошите чиновници

Един от служителите в Ада обяснил на монаха, че демоните се хранят с хора. 

Буда се опитал да ги ограничи, но демони имало много и на моменти те проявявали неподчинение и казвали: "Демоните ядат хора от векове, точно както хората, се хранят с ориз, просо, ечемик, пшеница, боб. Ако Буда може да накара хората да не ги ядат, тогава ние няма да ядем хора."

Последния кръг на ада е препълнен със зли души

Демоните постоянно се възмущавали и даже царят им не бил в състояние да ги контролира. Буда знаел, че последния кръг на ада е препълнен със зли души, които през живота си силно са потискали хора, не изпълнявали задълженията си и се радвали само на властта си. Сред тях имало много чиновници, полиции, съдии, роднини на чиновници, и техни слуги. Затова ги дали на демони за храна.

Предварителен подбор

Душите на хора с тънка кожа, крехки кости и добре охранените се доставяли на краля на демоните, а хората с по-груба кожа ги давали на неговите подчинени. Затова се правел предварителния подбор.

Трябва ли тогава всички да станем монаси?

Монахът, след като чул служителя, казал:

"Тогава всеки трябва да стане монах и вече да не се тревожим за това."


На което служителят отговорил:

"Не е задължително. 

Тези чиновници може да използват властта си, за да навредят на хората, но могат също и да им помагат и да се грижат за тях с помощта на властта си." 

 

Всеки сам избира какво да е - добро или зло.

Боговете са създали хората "по свой образ и подобие" и са ги поставили в със свободна воля в свят, в който може да се върви както нагоре (да бъдат добри хора), така и надолу (да станат лоши хора). 

Въпрос на личен избор - най-висшето право на всяко живо същество. 

  • Който върши добрини, 
го очаква добро въздеяние (почести, благополучие, щастие). 
  • Който върши злини, 

го очаква зло въздеяние (възмездие, разплата, страдания).

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: