Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 март 2024

7-те изпитания на Джан Дао Лин | dLambow

(The 7 Trials of Zhang Dao Ling) -

Кои са 7-те изпитания на Джан Дао Лин?


Кой е Джан Дао Лин?

Джан Дао Лин (Zhang Dao Ling) е известен даоист, живял по времето на Източната династия Хан (206 г. пр. н. е. - 220 г. сл. Хр.), имал няколко десетки хиляди ученици. Подобно на другите даоисти, той се съсредоточавал върху подобряването на характера и духовното просветление.

7-те изпитания на Джан Дао Лин
7-те изпитания на Джан Дао Лин (The 7 Trials of Zhang Dao Ling)

7-те изпитания на Джан Дао Лин

Една история, известна в Китай като „7-те изпитания“, разказва за поредица от изпитания, в които Джан тествал ученика си Джао Шен. Те включват изпитания за

  • - търпение,
  • - похот,
  • - алчност,
  • - страх,
  • - гняв,
  • - състрадание и
  • - вяра.

Джао преминал през всички тестове и така също станал известен даоист.

Освен че преподавал на учениците си, Джан също насърчавал останалите хора да се стремят към по-високи морални стандарти и по-добро поведение. Един пример е уникалният му начин за справяне с епидемиите - "Излекувайте чумата, като се покаете". 

 

Джан казал на заразените от чума да запишат върху лист хартия всички грозни неща, които са направили през живота си. След това, те трябвало да пуснат листа хартия във водата и да дадат клетва пред Бога, че повече няма да правят такива лоши неща. Те също е трябвало да обещаят, че по-скоро ще сложат край на живота си, отколкото да вършат грехове отново.

Мнозина последвали този съвет като последна възможност и надежда да се излекуват и действително се възстановили. В резултат на това, Джан и неговите ученици успели да спасят стотици хиляди животи.
-----
Джан Дао Лин е даоистки партиарх, живял по време на династията Източен Хан (II век) и е бил планински отшелник. Той е основател на даоистката Школа на Небесните Наставници, като оригиналното име на училището му е «Пет Кофи Ориз». Джан е роден в окръг Фън съвременната провинция Дзянсу, в семейството на дребен собственик на земя.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: