Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 март 2024

Карл Лагерфелд | dLambow

Карл Лагерфелд (Karl Lagerfeld)

Кой е модния дизайнер Карл Лагерфелд (Fashion designer Karl Lagerfeld) и какъв е неговия принос в света на модата?


Кой е Карл Лагерфелд?

Модният дизайнер Карл Лагерфелд (Karl Lagerfeld) е роден в Хамбург, Германия, на 10 септември 1933 г. Той е немски моден дизайнер, фотограф и издател. Известен е с работата си за модните къщи Chanel, Fendi и Karl Lagerfeld. Основно, Лагерфелд е работил за френската модна къща Chanel от 1983 г. до смъртта си през 2019 г., а също е като креативен директор на италианската модна марка Fendi.

Карл Лагерфелд
Карл Лагерфелд (Karl Lagerfeld)

Личен живот

Близки роднини на Карл Лагерфелд (Karl Lagerfeld)

Родители (В брак от 1930 година)


- Майка: Елизабет Балман (Elizabeth Ballman)

Елизабет е продавачка на бельо от Берлин.

- Баща: Ото Лагерфелд (Otto Lagerfeld)

Ото е богат бизнесмен и полиглот, който притежава компания за производство и внос на концентрирано мляко.

Братя и сестри


- Полусестра: Тиодора Доротея Лагерфелд (Theodora Dorothea Lagerfeld)

По-голяма полусестра на Лагерфелд, от първия брак на баща му.

- Сестра: Марта Кристиан Лагерфелд Martha Christian Lagerfeld)

По-голяма сестра на Лагерфелд, която е родена през 1931 година

Съпруга

Лагерфелд никога не е бил женен, но има дългогодишна връзка с френския аристократ Жак дьо Баше (Jacques de Bachet), който почива от СПИН през 1989 година. Няма деца, но има любима котка, наречена Шупет (Choupette), която наследява част от неговото богатство след смъртта му. Един от неговите кръстници е Хъдсън Крьониг (Hudson Kroenig), син на американския модел Брад Крьониг (Brad Kroenig), който участва в много от неговите модни ревюта.

Кариера

Лагерфелд започва кариерата си в модата през 1954 г., когато печели конкурс за дизайн на палто за Международната асоциация на вълната и постепено се превръща в един от най-известните и успешни модни дизайнери на всички времена. В началото на 60-те години той работи за различни дизайнери, включително Пьер Балмен (Pierre Balmain) и Жан Пату (Jean Patou).  Той се премества в Париж и започва да работи за модната къща Balmain и Chloé. През 1965 г. започва да работи за Fendi, където създава легендарната си колекция от кожени изделия, като същевременно основава и собствена марка, Karl Lagerfeld.


Новаторство и противоречивост

Лагерфелд е известен със своята новаторска и противоречива мода. Той е един от първите дизайнери, които използват деконструктивизъм и авангардни материали в модата си. Лагерфелд също е известен със своите черно-бели тоалети, които са станали негови запазени марки.

През 1983 г. Лагерфелд е назначен за главен дизайнер на Chanel.

Под ръководството на Лагерфелд Chanel преживява възраждане. Той въвежда нови елементи в колекцията, като къси поли, спортни облекла и рокли от деним, което помага да привлече нови поколения клиенти. Лагерфелд също така връща марката към нейните корени, като използва традиционни мотиви и материали.

Той успява да съживи марката, като я превръща в една от най-търсените и разпознаваеми модни марки в света. Лагерфелд е известен с това, че съчетава класическата елегантност на Chanel с модерни елементи. Той е известен и със своите провокативни и често противоречиви модни шоута.

Освен работата си за Chanel и Fendi, Лагерфелд е и основател на собствена модна линия. Той също така е автор на няколко книги и е работил като фотограф и музикален продуцент. В допълнение към работата си за Chanel и Fendi, Лагерфелд също така проектира дрехи за други марки, включително H&M, Nike и Coca-Cola. Той също така е известен със своята работа като фотограф, като публикува няколко книги със снимки.

Награди

Лагерфелд е много успешен в модния бизнес. Той печели множество награди за работата си, включително наградата „Кот дю Паризи“ за Моден дизайнер на годината през 1984 г. и наградата „Стилист на годината“ на списание „Вог“ през 2006 г.

Лагерфелд е много популярна личност и извън модата.

Лагерфелд е известен със своята ексцентрична личност и стил, а също и с мрачен хумор. Лагерфелд е редовен участник на модни ревюта и събития и е често фотографиран за списания и медии. Той често е виждан публично с черни очила, черен костюм и ръкавици. Той е и голям фен на домашните любимци, особено на котките.

Ето някои от неговите най-известни творения:


- „Фенси Дам“ роклята на Chanel

Тази рокля от 2007 г. е направена от черно тюл и е украсена с пера и пайети. Тя е една от най-емблематичните рокли на Chanel и е носена от редица знаменитости, включително Ким Кардашиян и Риана.

- „Платнената рокля“ на Chanel

Тази рокля от 2012 г. е направена от деним и е една от първите рокли на Chanel, които са предназначени за ежедневна употреба. Тя е била много популярна и е носена от редица знаменитости, включително Кейт Мидълтън и Дженифър Лорънс.

- „Чантата Fendi Baguette“

Тази чанта е създадена през 1997 г. и бързо се превръща в класика. Тя е известна със своята изискана форма и щампа от кафяви и бели ивици. „Чантата Fendi Baguette“ е носена от редица знаменитости, включително Кейт Мос и Дженифър Анистън.

Някои от най-известните дизайнерски творения на Карл Лагерфелд включват:

  • - "The Fendi coat" (Палтото на Fendi)
  • - "The Chanel hat" (Шапката на Chanel)
  • - "The Chanel kimono" (Кимоното на Chanel)
  • - "The Chanel tuxedo for women" (Смокингът на Chanel за жени)
  • - „The Little Black Dress“ на Chanel („Малката черна рокля“ на Chanel)
  • - „The Chanel Suit“ („Костюмът на Шанел“)
  • - „The Fendi Baguette Bag“ („Чантата Fendi Baguette“)
  • - „The Karl Lagerfeld Cat Eye Sunglasses“ („Слънчевите очила с котешко око на Карл Лагерфелд“)


Заключение

Лагерфелд е известен и със своята уникална личност и ексцентрична мода, остроумие и любов към котките. Лагерфелд умира на 85-годишна възраст на 19 февруари 2019 г. в Париж. Неговата смърт е широко отразена в световните медии и е отбелязана като края на една ера в модата. Лагерфелд оставя трайно наследство в модата. Неговите творения са носени от някои от най-известните личности в света и са вдъхновили поколения модни дизайнери. Той е смятан за един от най-влиятелните модни дизайнери на всички времена.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: