Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 май 2022

Как да създадем най-доброто SEO съдържание? | dLambow

How to create Best SEO Content? -

Как да създадем най-доброто SEO съдържание за сайт?


SEO съдържанието се върти около аудиторията.

Доброто SEO съдържание се превърна в движещата сила зад днешния сайт маркетинг. Ако искате да подобрите позиционирането си в интернет и да видите полза от вашето съдържание, нужна ви е реална възвръщаемост на инвестициите. За целта трябва да използвате практики, които наистина ще ви бъдат от полза. Съдържанието, което е високо класирано, което стимулира трафика и потенциалните клиенти, винаги и преди всичко е фокусирано върху потребителя. 

Защото, когато пишете за правилните хора, по правилния начин, вашето писане и съдържание ще се изкачват по-високо в класациите на търсачките и ще ви носят посещения. Големи и малки организации и лица създават невероятно количество публикации в блогове, страници, актуализации в социалните медии и други типове съдържание. Количеството съдържание там е зашеметяващо високо и представлява огромно предизвикателство за днешните специалисти по добро SEO съдържание: как да се откроите в тълпата.

Best SEO Content Writing
Създавайте добро SEO съдържание за сайта си.

За да успеете във всичко това, първо трябва да сте подходящи за това.

Преди всичко, трябва да създавате съдържание, което резонира с истинските проблеми на хората и може да им предложи реални и действени решения. А на втори план, трябва да сте запознати с особеностите и изискванията за представяне на вашата информация в интернет, за да види тя все пак "бял свят".

Какво превръща една идея в добро SEO съдържание за сайта ви?

Три ключови фактора правят идеята за съдържание способна да даде добри резултати.


Трябва да има значително търсене на тази информация.

С други думи, много хора трябва да го търсят, за да се оправдае инвестирането на време и усилия в него. Тук се появява инструментът за изследване на ключови думи. Трябва да намерите ключиви думи, които ясно да се отнасят до проблем на широка аудитория. Това ще помогне за постигнете на по-голяма възвръщаемост на инвестициите си. За целта, трябва да отговорите на конкретните въпроси, които аудиторията задава. Част от съдържанието трябва да е свързана директно с техните болезнени проблеми или предизвикателства.
 

Трябва да съответства подходящо на намерението за търсене.

Този фактор става особено важен днес, тъй като потребителите продължават да консумират повече съдържание от мобилните си устройства. Когато търсим от мобилни устройства, ние проявяваме едно от четирите отделни намерения на потребителя -

  • да се учи,
  • да прави,
  • да отива,
  • да купува.

И така, за да се ангажира той, съдържанието ви трябва да е свързано с подходящото намерение за търсене -

  • информационно,
  • транзакционно,
  • навигационно,
  • локално.

 

Намерението за търсене (Intent) е тясно свързано с определена ключова дума. 

Търсещите информация или услуга използват различни фрази в зависимост от целите си. Например фразата „календар на съдържанието“ има информационно предназначение. Заявки, включително фрази като „близо до мен“ или „къде е“, предполагат локално намерение. А думи като „купувам“ означават транзакционен характер на ключовата дума. Вашата целева ключова дума за съдържанието трябва да ви насочи каква информация да включите, за да стане тя уместна.

Търсенето показва тежестта на проблема за разрешаване. Въпросите, които задават потребителите на интернет при търсене с търсачките, разкриват техните предизвикателства, но също така и целите и намерението (Intent) - за какво вашата аудитория би използвала тази информация.

Как да намерите най-добрите идеи за SEO съдържание?

Ето няколко добри източника, които може да използвате, за да генерирате редовно ангажиращи и подходящи идеи за съдържание:

1. Google Search Console (GSC)

Тъй като Google ограничи достъпа до ключови думи, привличащи трафик към сайта, GSC се превърна в основен източник на тази информация. Например, отчетът Search Analytics включва данни за водещи ключови думи, привличащи посетители, заедно с друга информация за видимостта на сайта. Чрез тези данни идентифицираме нови възможности за ключови думи.

Сортирайте резултатите по честота на кликване (CTR)

Потърсете по-висока от средната CTR в сравнение с други ключови думи с подобно намерение. Обърнете внимание, това не е задължително да са ключови думи с най -висок CTR. Търсим над средното. Анализирайте внимателно намерението зад тези ключови думи, както и водещите целеви страници, свързани с тях, за да идентифицирате възможност за създаване на повече ново съдържание. Защо да се фокусираме върху CTR? Защото по-висок от средния процент на кликване предполага, че съдържанието, свързано с вашия уебсайт, е уместно и че търсещите ще копаят по-дълбоко, за да намерят още добри резултати.

2. Adwords Keyword Planner

Идентифицирането на намерението може да бъде трудно. Фраза, която изглежда информативна, всъщност може да се отнася до намерение за транзакция или обратно. Вземете термина „наеми в Бургас“. На пръв поглед, терминът е свързан с намерение да се наеме място за почивка или за живеене. За да потвърдим тази хипотеза и да избегнем насочването към погрешно намерение, е да разгледаме ключовата дума с дълги опашки (по-дългите фрази въз основа на това понятие). Когато го направим, ще разкрием защо човек би търсил конкретно определена информация. За целта може да използвате Adwords Keyword Planner - инструмент, който много дигитални маркетолози използват, за да идентифицират най-добрите фрази, за които да наддават.

3. Данни от AdWords за цена на кликване

Друга стратегия за оценка на това колко важна е дадена идея за вашата аудитория е, като погледнете колко други марки са готови да наддават за нея. Но данните за CPC на Adwords - средната стойност на офертите за списък с целеви ключови думи - помага да се получи представа не само за предпочитанията на вашата аудитория. С него можете да се възползвате и от опита и прозренията на вашите конкуренти. Никой от тях не би наддал високо за ключова фраза, освен ако вече не знае колко е подходяща тя за публиката. Ключова дума със сравнително висока цена на кликване предполага значително търсене на такава информация.

4. Социални медии

По същия начин, оценката на информацията, която вашата аудитория обсъжда или споделя онлайн, може да разкрие много за техните предпочитания.

#1. Анализ на тенденциите за споделяне на съдържание

Проверката коя от съществуващите ви публикации привлича най-много интерес, може да породи идеи за това, което ангажира публиката.

#2. Проучване на най-споделяното съдържание

По същия начин, разглеждането на друго съдържание, което вашата публика споделя най-много, може да разкрие техните общи проблеми или интереси.

#3. Помолете публиката за помощ

И накрая, можете да тествате различни теми, като поканите вашата аудитория в социалните медии да ви помогне. Можете да го направите, като им зададете директен, отворен въпрос или да създадете анкета.

5. Онлайн форуми или сайтове с въпроси и отговори

Уебсайтове като Quora или Yahoo. Отговорите на различни въпроси ви дават директен достъп до вашата аудитория. Нещо повече, те ви позволяват да наблюдавате конкретни разговори или предизвикателства, които тези хора имат. Предизвикателството обаче е, че изследването на такава информация ръчно изисква невероятно количество време и допълнителни ресурси.




Как да превърнете горните данни в съдържание (SEO content ideas)?

Всичко, което обсъждахме по-горе, не генерира нищо друго освен данни и прозрения - а не самите теми. И така, ето как да превърнете всички тези данни в подходящи идеи за SEO съдържание на сайта си.

#1. Мозъчна атака въз основа на резултатите от изследването по-горе.

Нека се представим, че сте създали списък с подходящи ключови думи от Google Search Console. Намерили сте най-ангажиращите и подходящите сред тях, като сте разгледали данните за CPC. За да превърнете това в актуални теми, помислете как вашият продукт, услуги или опит могат да помогнат за решаването на всяко предизвикателство, което може да има човек, използващ такава ключова дума. По този начин ще идентифицирате най-подходящите теми за това, което в крайна сметка искате да предложите на читателя.

#2. Дайте приоритет на някои идеи, като оцените сезонното им търсене.

За да спечелите клиент, трябва да му дадете това, от което се нуждае, точно в момента, в който се нуждае от него. С други думи, трябва да дадете приоритет на идеите си въз основа на сезонността и търсенето на клиентите.

#3. Съпоставете идеите си с четирите намерения за търсене.

Вече говорихме за важността на намеренията. Знаете, че насочването по конкретна причина за използване на ключова дума гарантира, че съдържанието ви предоставя най-подходящата информация за такова търсене. И за да направите това, трябва да идентифицирате конкретното намерение зад ключовата дума.

Как този процес ще ви помогне да създадете по-добро SEO съдържание?

Това е сложен процес. Естествено, може би се чудите, трябва ли да преминавате през всички тези стъпки. Затова нека да изброим някои от предимствата при използването на прозренията за потенциалната аудитория при идентифициране на идеи за съдържание:

  • - Ще откриете възможности за ключови думи с висока стойност и уместност.
  • - Ще научите как вашата аудитория описва проблемите си и как да общувате с нея, използвайки нейния език.
  • - Ще идентифицирате актуални теми и така ще може да разчитате на по-голям интерес от аудиторията.
  • - Ще публикувате по-подходящо съдържание от вашите конкуренти.
  • - Ще подобрявате общо обхвата на съдържанието си и ще го задълбочавате.

Сега, когато знаете процеса, е време да излезете и да направите оптимизирано, подходящо съдържание, на което да се наслади на вашата аудитория!

Методика за създаване на най-доброто SEO съдържание за вашия сайт


1. Пишете за правилните хора с таргетирани (целеви) ключови думи

Вашето добро SEO съдържание няма да достигне до правилните хора, ако не успеете да го оптимизирате с насочени ключови думи. Това са ключови термини и фрази, за които вашата ниша в аудиторията активно търси. За да намерите тези термини, първо трябва да разберете:

  • - Кои са сегментите на вашата аудитория?
  • - От каква информация се нуждаят?
  • - Защо имат нужда от тази информация?
  • - Кои ключови думи използват, за да я намерят?

Това може да изглежда много, но всъщност не е така, ако го разделите на няколко дейности:

Изследване на аудиторията:

Определете типа аудитория, която смятате, че иска/има нужда от това, което предлагате. След това идете да намерите къде се събират онлайн. Говорете с тях. Проучете ги. Разберете техните лични навици, предпочитания, демография и статистика.

Изследване на ключови думи:

Намерете подходящи, печеливши ключови думи, които са свързани с вашия опит, вашите продукти/услуги и намерението на вашата аудитория за търсене.

Тематично изследване:

Измислете теми за съдържанието си въз основа на целевите ключови думи, които сте открили и това, което вашата аудитория иска да научи/знае.

2. Съсредоточете се върху четливостта

Доброто SEO съдържанието, което излиза в резултатите от търсене - SERPs, има тази основна функция - то е четимо. Когато вашата аудитория кликне върху връзката ви, всеки отделен елемент на страницата ги кара да искат да останат и да я прочетат. И когато останат и четат, това прави страницата ви да изглежда страхотно за Google. Той сигнализира: „Хей, тази страница е подходяща за заявката за търсене! 

Потребителят е намерил информацията, която е търсил! ” Този сигнал се нарича време на престой (dwell time) - времето, което преминава между момента, когато посетителят щракнете върху резултата от търсенето, и момента, когато посетителя се върне на страницата с резултати. Четимостта допринася за по-дългото време на престой и означава:

  • - Яснота,
  • - Организация,
  • - Логика,
  • - Простота.

За да бъде четено, съдържанието ви трябва да предава всички видове информация по разбираем начин. И когато съдържанието ви е разбираемо за повече хора, повече хора ще останат по -дълго, което ще помогне за класирането ви в Google.

3. Навлезте по-навътре в съдържанието си

Голяма SEO тенденция е създаването на добро съдържание, което навлиза все по-дълбоко в дадена тема. Това работи за по-високо класиране, защото така се засилва фокуса върху качеството на съдържанието. Сайтовете, които осигуряват дълбочина в качеството на съдържанието си, се издигат в класациите и това е съвсем логично. Сайтове, които са по-слаби по дълбочина на съдържанието си, спадат в класациите. Тази тенденция ще продължи.

Как да създадете по-задълбочено съдържание?

  • - Пишете дългосрочни публикации в сайта си - мислете за 2000 думи или повече.
  • - Разгледайте темите от много и различни аспекти и ъгли.
  • - Пишете добри ръководства.
  • - Идете по-далеч от изследванията на повърхностно ниво.
  • - Търсете и намирайте нови данни и изследвания.


4. Инвестирайте във визуализация

Според изследване на Skyword, статии, съдържащи подходящи изображения, се радват на 94 процента повече гледания, отколкото статии без изображения. Това е така, защото хората моментално забелязват изображенията и им отговарят с внимание. Ефектът от вмъкването на добре проектирани, висококачествени изображения във вашето съдържание обаче е много по-голям от това да добавите няколко случайни, прекалено използвани стокови снимки. Съдържанието ви ще изглежда по-сплотено, професионално и авторитетно с правилните изображения, така че е добра идея да инвестирате в тях за по-добро SEO.

5. Предоставете фактите (и ги цитирайте правилно)

В наши дни интернет улеснява почти всеки „експерт“ да прави необичайни твърдения без никакви подкрепящи данни. Това означава, че тези, които предоставят подкрепящи факти, източници и данни в съдържанието си, лесно ще се разграничат към по-добро. Ключът към надеждно SEO съдържание се нарича Проучване!

6. Форматирайте съдържанието за представяне на фрагменти

Представените фрагменти получават много внимание в SERPs напоследък и това ще продължава да е така. Според Google, тези малки блокове информация могат да се показват на страница с резултати, когато потребител зададе въпрос. Както можете да видите, представените откъси получават първо място в горната част на страницата - изключително желано място, към което да се стремите и вие. 

Това е така, защото представените откъси всъщност крадат трафика от мястото №1, според проучване на Ahrefs. За да увеличите вероятността съдържанието ви да не бъде „подрязано“ за представянето на някакъв фрагмент, можете да опитате няколко тактики:

  • - Отговорете категорично на въпросите във вашето съдържание.
  • - Направете вашето съдържание възможно най-високо качество.
  • - Използвайте номерирани и обозначени списъци.
  • - Включете статистика и данни.
  • - Структурирайте съдържанието си логически.


7. Бъдете експерт

Напоследък Google оценява авторитета/експертното авторство в съдържанието повече от всякога. Репутацията има значение. Според наскоро актуализираните насоки за оценка на качеството при търсене в Google, създателят на съдържанието и историята на този автор допринасят за качеството на страницата. Доказателствата за репутация могат да включват следното:

  • - Опит от първо лице (т.е., вие от 10 години подготвяте ръководство, или сте опитен ездач и т.н.)
  • - Какво казва по-широката мрежа за вас (помислете за рецензии, дискусии във форуми, биографии на автори, новини и статии в Уикипедия и др.)

За тази цел включването на страница „Информация“ на вашия уебсайт, както и страници с биография на авторите за вашия сайт, са от съществено значение за изграждането на репутация. Не забравяйте да създадете и биографии за всичките си възможни гости.

8. Направете оригинални изследвания

Оригиналното изследване е голям магнит във връзка с доброто SEO съдържание. Ако можете да включите свежи статистически данни, проучвания, информация и изследвания в своите теми, ще създадете много възможности за други уебсайтове да се свържат с вас и да цитират вашите открития, да не говорим за невероятна стойност за вашата индустрия и аудитория. Според доклада за състоянието на оригиналното изследване за маркетинг от 2018 г. на Mantis Research и BuzzSumo,

  • - 56 % от маркетолозите, които използват оригинални изследвания в съдържанието си, казват, че то надхвърля или отговаря на очакванията.
  • - 74 % съобщават, че са видели повече трафик на уебсайтовете си, поради оригинални изследвания.
  • - 63 % казват, че виждат повече социални акции.

Излишно е да казваме, че изследванията са страхотен начин за увеличаване на вашето SEO съдържание.

Готови ли сте да качите най-доброто SEO съдържание на сайта си?

Ориентираното към целевата ви публика добро SEO съдържание ще бъде добре посрещано. Когато се усъвършенствате и задълбочавате познанията си, съобразявайки ги с исканията на вашата аудитория, ползите ви ще бъдат големи и трайни.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: