Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

22 май 2022

Камъкът Инга | dLambow

(Stone of Inga) -

Педра До Инга (Pedra de Ingá) или Инга Стоун, Бразилия


Какво е Камъка Инга (Stone of Inga)?

Камъкът Инга е един от най-значимите археологически обекти в света. Това е най-интригуващият и мистериозен паметник на планетата. Педра де Инга (Pedra de Ingá) е португалският термин, използван за обозначаване на камък, открит в община Инга, Бразилия. Скалата, която е с внушителните 46 метра дължина и почти 4 височина, се намира в щата Параиба, недалеч от река Инга.

Камъкът Инга
Камъкът Инга (Stone of Inga)

Значение на Инга Стоун

Повърхността му е покрита със сложна мрежа от дизайни и символи с неизвестно значение. Дори не знаем със сигурност как са направени и кога. Според датировката, определена от изследването с помощта на въглерод 14, тя трябва да датира отпреди 6000 години. Това датиране обаче далеч не е окончателно.

Pedra do Inga е под ерозията на времето

Тъй като е в район, подложен на чести наводнения, камъкът има утайки на повърхността, които биха могли да компрометират правилното отчитане на времето. През вековете той е бил вандализиран няколко пъти, а някои от надписите просто са били разяждани от времето и вече не са ясно четливи. Въпреки това Pedra do Inga не пропуска да предизвика шок, когато се гледа в неговата превъзходна цялост, която покрива площ от 250 квадратни метра.

Знаците върху Камъка от Инга

Ако се потвърди, че Педра до Инга е една от най-завладяващите мистерии на съвременната археология, това наистина е интригуващо. Учените работят "на тъмно" и не знаят как да дадат еднозначно обяснение на многобройните знаци (говорим за над 400 петроглифа), гравирани върху него. Текат нееднозначни дискусии, като има някои течения на мисълта, които не са универсално споделени, но които биха могли да хвърлят повече светлина върху това писане, идващо от далечното минало.

Официална хипотеза - Слънчев календар

Първата хипотеза – тази, поддържана от официалната наука – придава на петроглифите на Инга изключително значение от археоастрономическа гледна точка. През 1976 г. испанският инженер Франсиско Павия Алемани (Francisco Pavia Alemani) започва математическо изследване на този археологически паметник. Първите резултати са публикувани през 1986 г. от Instituto of Arqueologia Brasileira (Pavía Alemany F. 1986).

Той идентифицира в Инга поредица от „купи“ и друг петроглиф, гравиран във вертикалната повърхност на стената на Инга, който образува слънчев календар. Agrupación Astronómica de la Safor публикува през 2005 г. резюме на тази работа в официалния си бюлетин Huygens No. 53 (Pavía Alemany F. 2005).

По-късно, Ф. Павия продължава изследването, като този път се фокусира върху поредица от знаци, гравирани върху скалната повърхност, които той интерпретира като голям брой „звезди“, групирани така, че образуват „съзвездия“. Смята се, че съвместното съществуване на „купите“ и „съзвездията“ в една и съща скала й придава археоастрономическо значение.

През 2006 г. египтологът и археоастроном Хосе Лул координира публикуването на книга, озаглавена Trabajos de Arqueoastronomía. Ejemplos de Africa, America, Europe y Oceania, сборник от тринадесет статии, написани от археоастрономи.

Сред тези предмети са „Археоастрономическият ансамбъл на Инга”, където е изложено изследването както на споменатите по-горе купи и съзвездия, така и на причините, които обосновават Инга като изключителен археоастрономически паметник, като никой друг в света.

Ако е така, това ще направи Pedra do Inga един от най-важните праисторически паметници някога, а също и един от най-малко оценените заради действителната си стойност. Впоследствие тезите на Алемани също бяха възобновени и потвърдени и потвърдени с допълнителни разследвания.




Неофициална хипотеза за Педра до Инга - универсален език

Има обаче и друга хипотеза, тази, която официалната наука отхвърля, както прави с всичко, което не се вписва в предварително установени схеми. Има и друг виден изследовател, който е прекарал по-голямата част от живота си в изследване на значението на петроглифите, гравирани върху скалата.

Това е Габриеле Д’Анунцио Баралди (Gabriele D'Annunzio Baraldi), италиански учен, който през 1988 г. започва изследването на знаците, гравирани върху Педра до Инга. Освен Млечния път и други знаци, които биха могли да бъдат звезди, той открил и символи, които му се стрували познати. Те много приличаха на хетската писменост. Но не само. Сравнявайки резултатите от неговите проучвания с други видни лингвисти, било открито, че знаците на Pedra do Inga са проследими не до една, а до до много различни цивилизации.

Например, има някои, които припомнят египетската писменост, наречена „демотична“, която се отнася до една от последните фази на тази цивилизация. И това не е всичко: надписите на Pedra do Inga припомнят:

  • - скандинавски руни,
  • - келтски символи,
  • - финикийски писания,
  • - дори гравюри от Великденския остров. 

С една дума, изглежда написаното е на някакъв универсален език.

Ето защо Баралди, смятан за един от последните истински поддръжници на съществуването на Атлантида, смята, че камъкът е продукт на диаспората на хора, живели преди повече от 10 000 години, които катастрофа е отстранила от мястото им на произход. От потомците на Атлантида тогава са произлезли другите различни цивилизации, които са се разпространили по целия свят, на изток и запад.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: