Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

06 май 2022

Отказ от автомобили | dLambow


Време е да се откажем от ползването на лични автомобили

 

Условия за отказ от автомобили

В столиците на Европа се създават условия за отказ от ползването на лични автомобили. Редица европейски градове, включително Париж, Берлин и Милано, планират да станат по-удобни за пешеходци и велосипеди след пандемията, съобщава Lonely Planet.

Отказ от автомобили в Европа
Отказ от автомобили

65 км велоалеи в Париж

В Париж се създават 65 километра нови велоалеи. Това е част от плана Вело, разработен от кмета Ан Идалго преди коронавирусната криза. Така до 2024 г. френската столица трябва да стане по-достъпна за велосипедистите. Със събитията около пандемията проектът се ускорява. 

Отпуснати са 20 милиона евро за насърчаване на хората да преминават от частни автомобили към велосипеди. Парижките власти също забраняват на частни автомобили да влизат в Rue de Rivoli, една от най-натоварените магистрали в града. Тя е отворена само за велосипеди, обществен транспорт и линейки.

Временни велосипедни пътеки в Берлин

Берлин предприема подобни стъпки, като организира временни велосипедни пътеки, за да помогне на хората да поддържат социална дистанция.

Улици за велосипедисти и пешеходци в Милано

Милано има план Strade Aperte (Open Streets). Той предвижда преразпределение на 35 километра градски улици за ползване от велосипедисти и пешеходци.

Намаляване на автомобилите подобрява качеството на въздуха

Намаляването на броя автомобили по европейските пътища след въвеждането на ограничителните мерки поради коронавируса има положително въздействие върху околната среда и общественото здраве. Според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух, подобреното качество на въздуха през последния месец е довело до намаляване на смъртните случаи от замърсяването в Европа.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: