Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 май 2022

Ясуке | dLambow

(Yasuke) -

Какво се знае за Ясуке - единственият чернокож самурай в Япония?

 

Появата на Ясуке в Япония

Ясуке (Yasuke) е африкански войн от Мозамбик (предположително), пристигнал в последствие като африкански роб в Япония, като придружител на италианския йезуит Алесандро Валиняно. Това е станало през 1579 г. По-късно, през 1581 година, Ясуке става един от най-доверените самурай на японския феодален господар Ода Нобунага. Оказва се, че той е първият и единственият чернокож самурай в историята на Япония.

Ясуке
Ясуке (Yasuke)

Какво означава името "Ясуке"?

Възможността за африкански роб като първият по рода си самурай в Япония наистина е донякъде вярна. Ясуке означава „черният“ на японски. Погрешно му е дадено името „Куру-сан“, което е много малко вероятно да е истинско, тъй като думата „сан“ не е била използвана през този период от японската история.

Какво се случва на Yasuke след Ода Нобунага?

Веднага след смъртта на Ода Нобунага през 1582, Ясуке се присъединил към армията на неговия син и наследник Ода Нобутада. Той участвал в битката срещу Акечи Мицухиде, който предизвикал самоубийството (чрез сепуко) на Нобунага. Когато Нобутада бил обсаден в замъка Нидзьо, Ясуке се опитал да пробие блокадата, но бил пленен от войниците на Мицухиде.

Мицухиде не го убил, а го изпратил в храма на южните варвари (както японците наричали християнската църква), защото не го считал за истински самурай. Няма сигурни данни за това какво е станало с Ясуке след това.

Ясуке - първият черен самурай
Ясуке - първият черен самурай (Yasuke - the first black samurai)

Какво е било влиянието на Yasuke в Япония?

Yasuke имал значително влияние в Япония, защото бил първият и единственият чернокож самурай в историята на страната. Той привлякъл интереса на местните жители и благородници със своята височина, сила, интелигентност и добро чувство за хумор. Той бил уважаван и почитан от своя господар Ода Нобунага, който му дал резиденция, катана и статут на оръженосец.

Ясуке участвал в няколко важни битки и демонстрирал своите военни умения. След самурайската си "кариера", той също така бил свидетел на културния обмен между Япония и Европа, като служил на йезуитския мисионер Алесандро Валинано. Yasuke оставил следа в японската литература, изкуство и популярна култура, като вдъхновил романи, филми, комикси и аниме.



Има ли исторически или литературни творби за Yasuke?

Има книга и филм за Yasuke.

Книгата се казва "African Samurai: The True Story of Yasuke", 

a Legendary Black Warrior in Feudal Japan и е написана от Thomas Lockley и Geoffrey Girard. Тя изследва живота и приключенията на Yasuke, като се базира на исторически документи, свидетелски разкази и архивни материали.

Филмът се казва "Yasuke" 

и е анимационен сериал на Netflix, който проследява фантастична версия на съдбата на Yasuke, като го показва като защитник на едно момиче с мистични сили. Филмът е с озвучаване на LaKeith Stanfield и режисура на Lesean Thomas.

Какви са ревюта към филма за Yasuke?
Ревюта на филма за Ясуке са разнообразни и зависят от вкуса и очакванията на зрителите. Някои от ревютата са:

  • Филмът е „впечатляваща смес от фантазия и история, който е епична почит към заглавния самурай“.
  • Филмът е „умело изработен, прекрасно анимиран“ и има „впечатляващ гласов актьорски състав, воден от стабилния Lakeith Stanfield“.
  • Филмът е „разочароващ“ и „не успява да използва пълния потенциал на своите герои“.
  • Филмът е „прекалено забързан“ и „не развива достатъчно света и персонажите си“.
  • Филмът е „забавен и оригинален“ и „предлага нова перспектива върху жанра на самурая“.
  • Филмът е „красив и музикален“ и има „интересни елементи от африканската и японската култура“.

Yasuke, an African warrior from Mozambique, arrived in Japan with the Italian Jesuit Alessandro Valignano in 1579 and became the first black samurai.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: