Печена царевица: 5-минутна рецепта, която ще накара гостите ви да оближат пръстите си
На село баба пече царевица на жар. Внукът: „Бабо, защо е толкова вкусна?“ Тя: „Защото я мажа с масло, преди да е готова... и с любов, след това!“
Съдържание на темата
- Как да изберем царевица
- Подготовка
- Основна рецепта
- Вариации на мазилката
- Печене на фурна
- Печене на скара
- Микровълнова
- Поднасяне
- Грешки
- Интересни факти
| Печена царевица (Grilled Corn) |
Как да изберем царевица
За печене са най-добри сладките сортове:
- Захарна царевица (суперсладка, жълта)
- Сортове: Sugar Bantam, Honey Select, Peaches and Cream
- В България: местни сладки от пазара (юли–септември)
Признаци за свежа царевица
- Зелени, влажни обвивки
- Копринки: кафяви, лепкави
- Зърна: пълни, млечни (натиск – бяла течност)
Избягвайте фуражна царевица – твърда, нишестена.
Подготовка
- Обелете обвивките, оставете 1–2 слоя за влага.
- Премахнете копринките с четка.
- Измийте под течаща вода.
- Подсушете с хартия.
Съвет: Накиснете в студена вода 15 мин – предотвратява изсъхване.
Основна рецепта
Съставки (4 кочана)
- 4 сладки царевици
- 50 г масло (разтопено)
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 скилидка чесън (прах)
- Магданоз/чубрица
Стъпки
- Смесете масло с подправки.
- Намажете кочаните.
- Печете (виж по-долу).
- Сервирайте с лимон.
Вариации на мазилката
- Мексиканска: майонеза, сирене котия, чили, лимон
- Италианска: масло, пармезан, босилек
- Българска: шарена сол, сирене, лютеница
- Сладка: мед, канела
Печене на фурна
- Температура: 200°C (вентилатор)
- Време: 20–25 мин
- Обръщане: на 10 мин
- Фолио: опционално за сочност
Златно правило: Зърната стават златисти, не кафяви.
Печене на скара
- Огън: среден
- Време: 15–20 мин
- Обръщане: на 5 мин
- Съвет: Оставете обвивките – действат като фолио
Димът добавя опушен вкус.
Микровълнова
- С обвивки: 4 мин на кочан (800 W)
- Обръщане: по средата
- Внимание: Гореща!
Идеално за 1–2 порции.
Поднасяне
- Лимон/лайм резенчета
- Допълнително масло
- Подправки на масата
- Държачи за кочани
Сервирайте топла – вкусът се губи при охлаждане.
Грешки
- Прекалено печене – става суха
- Без накисване – изсъхва
- Фуражна царевица – твърда
- Без мазилка – безвкусна
Интересни факти
- В Мексико я наричат „елоте“ и я продават на улицата с майонеза.
- Един кочан има ~800 зърна в 16 реда.
- Царевицата е открита в Мексико преди 9000 години.
- В САЩ консумират 1 млрд. кочана годишно на барбекю.
- Зърната се пукат при 180°C – това е пуканките!
Опитахте ли рецептата? Кажете в коментарите каква мазилка предпочитате или споделете със приятели за следващото барбекю!
---dLambow - "samou4itel1"
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.