Translate

---------------------------------------------------------------------------------

30 октомври 2025

Печена царевица | dLambow

(Grilled Corn)

Печена царевица: 5-минутна рецепта, която ще накара гостите ви да оближат пръстите си

На село баба пече царевица на жар. Внукът: „Бабо, защо е толкова вкусна?“ Тя: „Защото я мажа с масло, преди да е готова... и с любов, след това!“

Съдържание на темата

Печена царевица (Grilled Corn)

 

Как да изберем царевица

За печене са най-добри сладките сортове:

  • Захарна царевица (суперсладка, жълта)
  • Сортове: Sugar Bantam, Honey Select, Peaches and Cream
  • В България: местни сладки от пазара (юли–септември)

Признаци за свежа царевица

  • Зелени, влажни обвивки
  • Копринки: кафяви, лепкави
  • Зърна: пълни, млечни (натиск – бяла течност)

Избягвайте фуражна царевица – твърда, нишестена.

Подготовка

  1. Обелете обвивките, оставете 1–2 слоя за влага.
  2. Премахнете копринките с четка.
  3. Измийте под течаща вода.
  4. Подсушете с хартия.

Съвет: Накиснете в студена вода 15 мин – предотвратява изсъхване.

Основна рецепта

Съставки (4 кочана)

  • 4 сладки царевици
  • 50 г масло (разтопено)
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 скилидка чесън (прах)
  • Магданоз/чубрица

Стъпки

  1. Смесете масло с подправки.
  2. Намажете кочаните.
  3. Печете (виж по-долу).
  4. Сервирайте с лимон.

Вариации на мазилката

  • Мексиканска: майонеза, сирене котия, чили, лимон
  • Италианска: масло, пармезан, босилек
  • Българска: шарена сол, сирене, лютеница
  • Сладка: мед, канела

Печене на фурна

  • Температура: 200°C (вентилатор)
  • Време: 20–25 мин
  • Обръщане: на 10 мин
  • Фолио: опционално за сочност

Златно правило: Зърната стават златисти, не кафяви.

Печене на скара

  • Огън: среден
  • Време: 15–20 мин
  • Обръщане: на 5 мин
  • Съвет: Оставете обвивките – действат като фолио

Димът добавя опушен вкус.

Микровълнова

  • С обвивки: 4 мин на кочан (800 W)
  • Обръщане: по средата
  • Внимание: Гореща!

Идеално за 1–2 порции.

Поднасяне

  • Лимон/лайм резенчета
  • Допълнително масло
  • Подправки на масата
  • Държачи за кочани

Сервирайте топла – вкусът се губи при охлаждане.

Грешки

  • Прекалено печене – става суха
  • Без накисване – изсъхва
  • Фуражна царевица – твърда
  • Без мазилка – безвкусна

Интересни факти

  • В Мексико я наричат „елоте“ и я продават на улицата с майонеза.
  • Един кочан има ~800 зърна в 16 реда.
  • Царевицата е открита в Мексико преди 9000 години.
  • В САЩ консумират 1 млрд. кочана годишно на барбекю.
  • Зърната се пукат при 180°C – това е пуканките!

Опитахте ли рецептата? Кажете в коментарите каква мазилка предпочитате или споделете със приятели за следващото барбекю!

---
dLambow - "samou4itel1"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: