Translate

---------------------------------------------------------------------------------

01 юли 2024

Содом и Гомор | dLambow

(Sodom and Gomorrah) -

Кой оцелял след унищожаването на Содом и Гомор?


Легендата за Содом и Гомор

Според легендата, Авраам много се молил на Бог за спасението на праведните хора, които живеели в Содом и Гомор, какъвто бил неговия племенник Лот и семейството му. Затова Бог се съгласил да пощади градовете, ако в тях се намерят поне 10 праведници.

Содом и Гомор
Содом и Гомор (Sodom and Gomorrah)

За целта, два ангела били изпратени при Лот в Содом, но тях ги посрещнала зла тълпа от развратници и хомосексуалисти, които искали да унищожат ангелите.

Тъй като само Лот и неговото семейство се оказали праведни сред всичките жители, ангелите предупредили Лот бързо да напусне града и да не поглежда назад. Така градът бил разрушен от небесен огън и погребан под сяра.

Тази история не е случайна и ни показва, че грешните и неправедните хора винаги са били по-предразположени към погиване от епидемии или бедствия.

Бележки:

  • - Праведник - човек, който спазва Божиите закони.
  • - Грешник - човек, който нарушава Божиите заповеди.
  • - Карма - Мръсната, черна боя, с която боговете маркират грешниците. Човек, маркиран с карма, е като мишена, вдигната в ловно поле - всеки има право да я стреля както пожелае - с болести, нещастия, скандали в семейството, пътни инциденти ...


История на легендата

Легендата за унищожаването на Содом и Гомор е разказ, познат от Библията, в книга Битие, глави 18 и 19.

- Греховете на градовете Содом и Гомор

Содом и Гомор са два града, разположени в долината на река Йордан. Според Танах (Стария завет), тези градове били разположени в долината на река Йордан в южните земи на Ханаан. Долината, намираща се на север от Мъртво море, била добре напоена и зелена, подходяща за пасища на добитък.

Но пак според Библията, тези градове били изпълнени с беззаконие, беззаконие и разврат. Жителите им се отдавали на хомосексуални отношения, потискали бедните и не се грижели за странниците. Най-тежкият грях там бил хомосексуализмът, но се споменават и други престъпления като насилие, алчност и липса на гостоприемство.

- Божието предупреждение

Бог вижда греховете на градовете и решава да ги унищожи. Той изпраща двама ангели при Авраам, праведен мъж, за да го предупредят за бедствието и да спасят племенника му Лот, който живее в Содом. Авраам се застъпва за градовете, молейки Бог да пощади праведните.

- Спасението на Лот

Лот, племенникът на Авраам, живее в Содом. Ангели, пратени от Бог, го посещават и му нареждат да бяга от града със семейството си, преди да бъде унищожен. Но местните жители разбрали за тях и започнали да обикалят около Лотовия дом, изисквайки да ги изведе, за да ги насилват. Все пак Лот успява да убеди малка част от жителите, но повечето не му вярват и го осмиват.

- Унищожението

Бог Яхве наложил божие наказание, като изпраща огън и жупел от небето върху Содом и Гомор, унищожавайки градовете и всичките им жители. Само Лот, жена му и двете им дъщери успяват да се спасят, бягайки в планината. Содом и Гомор са унищожени от огън и сяра, изсипани от небето.

- Жената на Лот

Жената на Лот, не се подчинява на Божията заповед, като обръща назад, за да погледне града, и ... е превърната в солен стълб.

Значение на легендата


- Моралният урок

Историята за Содом и Гомор се разглежда като предупреждение за последиците от греха. Тя показва, че Бог е справедлив и ще накаже онези, които не следват неговите закони.

- Символично значение

Някои тълкуватели на Библията виждат в Содом и Гомор символична представа за злото и нечестието. Унищожението им е знак за Божията сила и решителност да се бори с греха. Содом и Гомор често се използват като символи на безнравствеността и разврата.

- Археологически находки

Някои археологически находки в региона на Мъртво море се интерпретират като доказателства за унищожението на градове, подобни на Содом и Гомор.

Важно е да се отбележи, че:

  • - Легендата за Содом и Гомор е интерпретирана по различни начини от различните религиозни групи и култури.
  • - Някои хора вярват, че историята е буквално вярна, докато други я разглеждат като метафора или притча.
  • - Независимо от интерпретацията, легендата за Содом и Гомор остава важна история с мощно послание за моралните ценности и последиците от греха.
  • - Историята е отворена за различни интерпретации и може да се разглежда както в буквален, така и в символичен план.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: