Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 юли 2024

Ератостен | dLambow

(Eratosthenes) -

Ератостен измерил обиколката на земята още преди 2300 г.

Схващането, че древните хора са смятали Земята за плоска е погрешно. Ератостен е знаел, че земята е кръгла и е успял да изчисли обиколката й още около 240 г. пр. н. е.

Кой е Ератостен?

Ератостен от Кирена (Ἐρατοσθένης ὁ Кυренаῖοс), в днешна Либия, е роден през 276 г. пр.н.е. и е починал през 194 г. пр.н.е.) Той е древно гръцки математик, географ, астроном и филолог, считан за един от най-великите учени на античността. Известен е най-вече с това, че е първият човек, който успява да изчисли обиколката на Земята с висока степен на точност, използвайки само растоянието между два града, ъгълът на слънчевите лъчи и малко геометрия.

Ератостен
Ератостен (Eratosthenes)

Как Ератостен изчислява обиколката на Земята?

Най-известното постижение на Ератостен е неговото измерване на обиколката на Земята. Той записва подробностите за това измерване в ръкопис, който сега е изгубен, но техниката му е описана от други гръцки историци и писатели.

- Наблюдения

Ератостен е чувал от пътешественици за кладенец в Сиена (сега Асуан, Египет) с интересно свойство: по обяд на лятното слънцестоене, което се случва около 21 юни всяка година, слънцето осветява цялото дъно на този кладенец, без да хвърля никакви сенки , което показва, че слънцето е точно над главата. Докато в същото време, в Александрия, на около 800 километра на север, той поставя стълб в двора си в Александрия и по обяд на лятното слънцестоене открива, че там слънчевите лъчи не падат вертикално, а под ъгъл от 7°12´.

- Предположения

Ератостен приема, че Земята е сферична и двата града са разположени на един и същ меридиан (линия на географска дължина).

- Изчисления

Използвайки геометрията, Ератостен изчислява, че ъгълът от 7°12′ представлява 1/50 от обиколката на Земята, тъй като 360° (пълната окръжност) разделена на 50 е равна на 7°12'.

- Разстояние

Ератостен приема, че разстоянието между Сиена и Александрия е 5000 стадия (около 750 километра).

- Резултат

Изчисленията на Ератостен, използвайки пропорции, му дават обиколка от около 252 000 стадия, което е еквивалентно на 40 320 км.

- Точност

Въпреки че е направено преди повече от 2000 години, изчислението на Ератостен е забележително точно. Съвременните оценки на обиколката на Земята са около 40 075.017 километра, което е само с 0,2% грешка от неговата оценка. Неточностите се дължат на неточните му данни за разстоянието между двата града, но гениалният му метод за изчисление е революционен за времето си и показва неговата дълбока проницателност и математически способности.

Значение

Откритието на Ератостен е важен момент в историята на науката. То показва, че Земята е кръгла, а не плоска и дава първата надеждна оценка за нейната обиколка. Тази информация е използвана от картографите и навигаторите в продължение на векове.

Какво още знаем за Ератостен?

Освен изчислението на обиколката на Земята, Ератостен е направил много други важни приноси в математиката, географията, астрономията и филологията. Той е автор на множество книги и трактати, много от които са се превърнали в класически произведения.

- География - създаване на карта на света

Ератостен е автор на “Географика”, където описва света и различни региони. Той създава първата систематична географска карта на известния свят. Той е първият, който създава карта на света, базирана на географски ширини и дължини.

- Математика и астрономия

Ератостен работи в областта на простите числа, геометрията и астрономията. Той създава метод за откриване на простите числа, известен като “ситото на Ератостен”.

- Изчисляване на наклона на еклиптиката

Ъгълът между равнината на екватора и равнината на орбитата на Земята около Слънцето.

- Библиотека

Той е библиотекар на библиотеката в Александрия, където събира огромно количество текстове и документи от древността.

Заключение

Ератостен е истински полимат, чиито знания и постижения обхващат множество области на науката. Той е считан за един от най-великите умове на античността и неговите открития имат траен отпечатък върху нашето разбиране за света.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: