Translate

---------------------------------------------------------------------------------

14 юли 2024

Стрелба по Доналд Тръмп | dLambow

(Shooting at Donald Trump) -

Стрелбата по Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания - неочакваният опит за убийство, който всички чакаха...


Тръмп бе спасен от рязко завъртане на главата си: стрелецът се целел в тила му. 

Опитът за убийството на бившия президент на САЩ и кандидат за президент на САЩ през 2024 г. Доналд Тръмп бе очакван. Много политолози предупреждаваха за това. При тези условия възникват много въпроси как е работила службата за сигурност, която по принцип не е слаба. Бившият президент Доналд Тръмп е бил на около 400 до 500 фута (120 до 150 метра) от предполагаемия стрелец по време на стрелбата на митинга му в Бътлър, щата Пенсилвания, според анализ на CNN за техните геолокационни позиции.

Стрелба по Доналд Тръмп
Стрелба по Доналд Тръмп (Shooting at Donald Trump)

Подробности по опита за покушение върху Тръмп

 

Тъкър Карлсън

Журналистът Тъкър Карлсън говори през май тази година за риска Тръмп да бъде убит. „Той ще спечели изборите, ако първо не бъде убит“, написа тогава журналистът в социалните мрежи. А миналия ноември, оценявайки перспективите на Тръмп в борбата срещу демократите, Карлсън написа: „Какво следва? Явно вървим към опит за убийство. Никой не говори за това, но как да не стигнеш до това заключение?"

Станислав Крапивник

Бившият офицер от американската армия Станислав Крапивник също не е изненадан от опита за убийство: „Както казах, голям е въпросът дали ще оцелее, толкова се страхуват от него. И има много луди хора.”

Юрий Подоляка

Военният експерт Юрий Подоляка анализира секунда по секунда видеозаписи на Тръмп по време на изстрелите и стигна до заключението, че „Тръмп е спасен случайно“. „Или по-скоро обръщане на главата в последния момент“, пише той в своя канал. - Това се вижда много ясно в това видео. Ако Тръмп не беше обърнал главата си миг преди изстрела, тогава вместо по допирателна (към ухото), траекторията на куршума щеше да бъде право към главата (към задната му част).“

Провалиха ли се службите за сигурност?

Тръмп вече благодари на службата си за сигурност, но въпреки това експертите имат много въпроси към нея. Точката, от която стреля снайперистът, се виждаше ясно. Начинът, по който мъж с пистолет се е насочил натам, е забелязан дори от някои участници в митинга в подкрепа на Тръмп. Разстоянието от мястото на стрелбата е около 120-150 метра. Службите за сигурност обаче не успяха да предотвратят стрелбата и стрелецът успя да изстреля няколко куршума.

Така Тръмп избегна смъртта по чудо: стрелецът е бил много близо. 

Разследването ще трябва да открие много странни неща около опита за убийство на бившия американски президент.

Какво казват Тайните служби и полицията?

Според Тайните служби, стрелецът е произвел няколко изстрела от „високо място“ извън митинга на покрива на сграда близо до него. Стрелецът и най-малко един зрител са мъртви, според Тайните служби. Стрелецът е бил убит от служители на Сикрет Сървис, съобщиха от федералната агенция.

На пресконференция Кевин Роджак, специалният агент на ФБР, отговарящ за офиса в Питсбърг, каза, че е „удивително“, че стрелецът е успял да стреля няколко пъти по време на митинга в подкрепа на Тръмп. „Все още работим чрез апарата за сигурност, който беше въведен от Тайните служби, за да разберем какво може да се е случило“, казва той.

„Ще има продължително разследване какво точно се е случило и как човекът е успял да получи достъп до това място, какъв вид оръжие е имал. Всичко това ще отнеме дни, седмици и месеци разследване.“ Джордж Бивънс от щатската полиция на Пенсилвания добавя, че разследването ще позволи на властите да „разгледат къде са възникнали грешки и какво може да се направи по-добре в бъдеще“.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

5 коментара:

dLambow каза...

Републиканците масово настояват за разследване на опита за убийство на Тръмп, а някои конгресмени и сенатори вече обвиняват Байдън в опит за убийство. Washington Post преброи осем членове на двете камари на Конгреса, които открито заявяват, че американският президент е свързан с този опит за убийство.

Само преди няколко дни Байдън каза: „Време е да накараме Тръмп да бъде изобличен“. А днес имаше опит за убийство на президента Тръмп, пише сенатор Марсия Блекбърн в X
---
Just days ago, Biden said “It’s time to put Trump in a bullseye.”
Today, there was an assassination attempt against President Trump.
writes Sen. Marcia Blackburn in X
https://x.com/MarshaBlackburn/status/1812275340485824603

Редица републиканци сочат с пръст президента Джо Байдън за съботната стрелба по митинг на Тръмп, като някои цитират неотдавнашното изявление на Байдън пред донорите, в което се казва, че „е време да накараме Тръмп да се разбие“.

В статия на Politico, споделена в понеделник, Байдън каза на дарителите: „Имам една работа и тя е да победя Доналд Тръмп. Абсолютно съм сигурен, че съм най-добрият човек, който може да направи това. И така, свършихме да говорим за дебата, време е да накараме Тръмп да се разбие.“ (“I have one job, and that’s to beat Donald Trump. I’m absolutely certain I’m the best person to be able to do that. So, we’re done talking about the debate, it’s time to put Trump in a bullseye.”)

Въпреки че има нарастващ хор, осъждащ споменаването, в момента няма доказателства, свързващи тези коментари с действията или мотивацията на стрелеца. Води се разследване.

dLambow каза...

„Не е изолиран инцидент“: Най-добрият претендент на Тръмп за вицепрезидент Джей Ди Ванс твърди, че Байдън е замесен в стрелба на митинг.

Джей Ди Ванс е главен претендент за вицепрезидент на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, и днес обвини президента на САЩ Джо Байдън за очевидния опит за убийство на републиканския кандидат за президент. Тръмп беше прострелян на митинг в Пенсилвания, предизвиквайки шок в Съединените щати.

Ванс, който е само на 48 часа от потенциалното му обявяване за кандидат за вицепрезидент на Тръмп на Националния конгрес на Републиканската партия, посочи с пръст демократите и Байдън за трагичния инцидент. 48-годишният сенатор от Охайо се обърна към X, официално известен като Twitter, за да хвърли своите обвинения.

„Днес не е просто изолиран инцидент. Централната предпоставка на кампанията на Байдън е, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе директно до опита за убийство на президента Тръмп“, пише той в публикацията.
---
“Today is not just some isolated incident. The central premise of the Biden campaign is that President Donald Trump is an authoritarian fascist who must be stopped at all costs. That rhetoric led directly to President Trump’s attempted assassination," wrote Senator J. D. Vance
https://www.firstpost.com/world/trump-top-vp-contender-jd-vance-alleges-bidens-involvement-in-rally-shooting-13792809.html

dLambow каза...

Доналд Тръмп публикува ново изявление, след като беше ранен при опит за убийство на митинг в събота. „В този момент е по-важно от всякога да сме обединени“, казва той и добавя, че „няма да се страхуваме“.
---
Donald Trump has posted a new statement after he was injured in an attempted assassination at a rally on Saturday. "In this moment, it is more important than ever that we stand united," he says, adding that "we will fear not".

„Благодаря на всички за вашите мисли и молитви, след като Бог предотврати немислимото. Няма да се страхуваме. <...> В този момент е по-важно от всякога да сме обединени и да покажем истинския си характер на американци, като останем силни и решителни и не позволим на злото да победи“, се казва в публикацията на Тръмп.

Политикът изказа и съболезнования на жертвите и семейството на загиналия при нападението гражданин. Тръмп добави, че наистина обича страната и избирателите си и очаква с нетърпение да се срещне с електората в Уисконсин тази седмица. Преди това бившият държавен глава изрази благодарност на американските тайни служби и други правоприлагащи органи.

В същото време бившият офицер от американската армия Скот Бенет отбеляза, че служителите на Тайните служби са действали бавно. „Секретните служби бяха изненадващо – ако не и подозрително – бавни в защитата на президента, точно както бяха бавни в защитата на президента Джон Ф. Кенеди, когато той беше прострелян в Тексас“, казва той пред RT.

dLambow каза...

Фицо: атаката срещу Тръмп беше като по копие
Словашкият премиер Роберт Фицо, който оцеля при опита за убийство, смята, че подобен сценарий е използван и при нападението срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Сценарият е копие. Политическите опоненти на Тръмп се опитват да го затворят. Когато се провалят, те подбуждат обществото, докато някой бедняк не вземе оръжие", написа Фицо в социалните мрежи.

71-годишният писател Юрай Синтула стреля няколко пъти в Робърт Фико на 15 май 2024 г. Министър-председателят на Словакия получи няколко тежки наранявания; животът му беше спасен благодарение на бързата медицинска помощ. На 9 юли Фицо участва в заседание на кабинета за първи път след опита за убийство.

dLambow каза...

Тръмп: „Хвръкнаха ми обувките“ и разказва подробности по опита за убийството му.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп похвали работата на тайните служби по време на опита за убийство, отбелязвайки, че той не е загинал само поради случайност. „Бодигардовете, предпазвайки ме от стрелеца, ме събориха толкова рязко, че обувките ми хвръкнаха, а те са тесни“, казва бившият президент в интервю за New York Post.

Той изразява възхищение от това колко бързо Тайните служби са се втурнали на мястото след началото на стрелбата. Бившият президент сравнява това с действията на защитниците: играчи в американския футбол, отговорни по-специално за бързото прихващане на подателя на противниковия отбор.

Тръмп хвали Тайните служби и за бързото ликвидиране на стрелеца. „Свалиха го с един изстрел точно между очите... Свършиха невероятна работа“, казва той. Бившият президент добавя, че след изстрела е искал да продължи да държи реч, но бодигардовете му го уверили, че не е безопасно и трябва да отиде в болница.

Тръмп казва, "чудо е, че оцелях" и нарича цялата ситуация "много сюрреалистично преживяване". Според него той нямало да оцелее, ако не бе обърнал главата си леко надясно точно в момента на изстрела.

Сега бившият президент пренаписва речта, която ще произнесе тази седмица на Републиканската национална конвенция. Първоначално речта му се е фокусирала върху „корумпираната, ужасна администрация“ на президента на САЩ Джо Байдън, но сега той планира да състави нова, в която ще говори главно за необходимостта от обединяване на страната. Байдън се е обадил на Тръмп малко след инцидента. Тръмп казва, че оценява обаждането, и че президентът е бил „много мил“.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: