Translate

---------------------------------------------------------------------------------

30 юни 2024

Карахан тепе | dLambow

(Karahan Tepe) -

Карахан Тепе: Прозорец към праисторическия свят


Къде е Карахан тепе?

Археологическият обект Карахан Тепе (Karahan Tepe - на около 35 километра от Гьобекли Тепе), разположен в провинция Шанлъурфа, югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, се оказва истинско археологическо съкровище, изгряваща звезда в археологическия свят, разкриваща тайните на праисторическия свят.

Карахан тепе
Карахан тепе (Karahan Tepe)

Разкопките са извършени от учени от Германския археологически институт и музея в Урфа, като са започнали през 1997 г. Те хвърлят светлина върху период, датиран от около 11 000 години преди н.е., предхождащ дори известния Гьобекли Тепе, като хвърлят нова светлина върху ранните етапи на човешкото общество и култура. Гьобекли тепе се смята за най-древния култов комплекс на планетата и е включено в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

Кои са забележителните открития в Карахан тепе?

Разкопките на Карахан Тепе разкриват богат набор от артефакти, структури и инструменти, които предлагат ценни прозрения за живота на праисторическите хора.

- Монументални кръгли структури

По подобие на Гьобекли Тепе, Карахан Тепе е дом на кръгли мегалити, изградени от варовик. Тези структури, някои с диаметър до 20 метра, са вкопани в земята и се предполага, че са служели за ритуални цели. Те се издигат на височина до 5 метра и са украсени с релефни изображения на животни, абстрактни символи и човешки фигури. Някои от тях са разположени около централни стълбове, наподобяващи менхири. Досега са открити повече от 250 Т-образни мегалита с изображения на животни, заедно с редица триизмерни човешки скулптури.

- Светилища

Археолозите предполагат, че някои от кръглите структури са били използвани за ритуални цели,  възможно е да са били светилища, почитани от общностите на ловци-събирачи.

- Жилищни зони

Разкрити са останки от полуподземни жилища, построени от кирпич и дърво.

- Символи и изображения

Скулптури на лешояди, както и изображения на хора и абстрактни шарки, украсяват стените на структурите. Тези изображения дават ценни сведения за вярванията и ритуалите на ранните обитатели на Карахан Тепе.

- Артефакти

Разкрити са множество артефакти, включително каменни оръдия, костени инструменти, кремъчни зърна, украшения и глинени съдове, както и останки от храна и животни. Тези находки допринасят за разбирането на ежедневния живот, технологиите и поминъка на праисторическите хора.

- Инструменти

Разнообразието от открити инструменти показва, че обитателите на Карахан Тепе са се занимавали с лов, събиране на храна, обработка на кожи и производство на инструменти.

Хипотези и обяснения

Въз основа на откритията археолозите излагат различни хипотези за значението на Карахан Тепе. Не са открити остатъци от селскостопанска растителност, което подсказва, че жителите са били ловци-събирачи.

- Селище с ранно уседнал живот

Някои учени предполагат, че Карахан Тепе е било постоянно селище, населявано от ловци-събирачи, които са се занимавали и със земеделие. Сградите в рамките на огромния ритуален комплекс на Карахан тепе показват, че ловците-събирачи са построили постоянни селища много преди появата на земеделие, преди около 10 000 години.

- Ритуален център

Преобладаващата теория е, че Карахан Тепе е служил като важен ритуален център за общностите от ловци-събирачи. Монументалните структури, символите и изображенията вероятно са били използвани за религиозни церемонии и духовни практики.

- Социална организация

Монументалните структури и сложните артефакти показват високо ниво на социална организация и сътрудничество. Размерите и сложността на мегалитите в Карахан Тепе предполагат наличие на йерархично общество с развита организация. Възможно е комплексът да е бил място за събирания, тържества и разрешаване на спорове.

- Символика и религия

Релефните изображения и артефактите дават улики за духовните вярвания и ритуали на праисторическите хора.

- Връзка с Гьобекли Тепе

Карахан Тепе е разположен на около 35 км от Гьобекли Тепе, друг емблематичен праисторически обект. Някои учени предполагат, че двата обекта са били част от мрежа от свързани ритуални центрове.

- Преход към земеделие

Някои находки, като например зърнохранилища, намекват за ранна форма на земеделие. Карахаn Тепе може да е бил ключов фактор в прехода от номадски начин на живот към уседнал, основан на земеделие.

Значение на Карахан Тепе

Откритията в Карахан Тепе пренаписват историята, показвайки, че сложните общества и монументалната архитектура са се появили много по-рано, отколкото се е предполагало. Този археологически обект е от изключително значение за разбирането на ранните етапи на човешката цивилизация, ритуалите, вярванията и социалната организация в праисторическия свят.

Заключение

Карахан Тепе е важен археологически обект, който допринася за разбирането ни за ранните човешки общества. Разкопките продължават да разкриват нови находки, които ни помагат да си представим живота преди 11 000 години. Обектът е все още в процес на разкопки, но вече е променил представите ни за ранното човешко общество.  Този археологически обект е свидетелство за изобретателността, културното богатство и способността за сътрудничество на нашите предци

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: