Translate

---------------------------------------------------------------------------------

20 юни 2022

Материални ли са мислите ни? | dLambow


До колко са материални мислите ни? - до 100%


Много хора днес живеят с разбирането, че мислите са нещо нематериално, нещо от областта на представите, на идеите и понятията. Това е невярна и грешна представа. Всички мисли, без изключение, са толкова материални, колкото и всяка друга заобикаляща ни материя, до степен, че се казва, че те "текат в свое русло".

Тук пак има хора, които не приемат, че мислите буквално "текат в свое русло", а че просто така се казва. Ако сме наясно, че мислите са вид субстанция (материя, материална субстанция), тогава не е трудно да си представим тяхното "русло". Това е като да излеем кофа с вода и да видим как тя потича в определено русло. Същото е и с мислите - те текат по създаденото им русло - покрай мисловните хълмчета, през мисловни долчинки и т.н.

Материални ли са мислите ни?
Материални ли са мислите ни?

Ментално (мисловно) събитие.


Иначе, съвременната наука твърди, че всяка мисъл възниква в главния мозък и я наричат "ментално събитие". Тя представлява мигновена и съществена промяна както вътре в голям брой мозъчни неврони, така и отвън тях - в междуклетъчното пространство, в синаптичните връзки между нервните клетки, в глиалните клетки (глии, произхождащи заедно с невроните от стволовите клетки).

Интересното е, че тези молекулярни промени стават едновременно и мълнееносно в целия главен мозък, в специфични области и вериги, използвайки множество различни механизми. Това е цялостна мрежа от неврони, свързани помежду си от различни, понякога сравнително далечни места на мозъка. Глиални клетки, които поддържат, подхранват и образуват миелиновата обвивка. Аксонните следи са процесите на невроните, през които се предава сигналът. А дендритите са процесите на невроните, които възприемат сигнала през синапсите. 



Всяко ментално събитие използва едни и същи неврони, които могат да образуват свои мрежи в напълно различни области. Сигналите в тези мрежи възникват заедно с други видове електрически взаимодействия - синхронни колебания, промяна в електрическия потенциал... Във всяко новоусвоено събитие, от стволовите предшественици възникват нови клетки и се вграждат в невронните мрежи. И това е само част от механизма за съществуване на мисълта в мозъка.

Невроните са доста сложни клетки, произвеждащи свой продукт (материал) и голяма система от транзитни микротръбички и митохондрии, със сложен комплекс от двигатели за транспортирането на материални данни. Сравнително малките ядра на невроните поддържат и осигуряват материал за транспорта на гигантски аксони, които понякога достигат дължина повече от половин метър, влизайки и във влакната на гръбначния мозък до долните крайници.

Така те имат стотици хиляди съединения с дендрити на други клетки. Синапсите постоянно се образуват и разпадат сред около 100 милиарда неврона, образувайки с израстъците си мрежа през трилиони възли. Ролята на такива каскадни структури е голяма, но и самите неврони, по един или друг начин, също вземат участие в анализа и предаването на информация и значения.

Все още, не всеки детайл от този процес е известен докрай, но изследванията продължават. Напоследък е установено, че простото превключване на вниманието от един на друг зрителен образ, незабавно престроява синаптичните връзки. Промените стават чрез смяна на натоварването на предсинаптичните събития, увеличавайки или отслабвайки чувствителността при разпознаването на значим за вниманието източник на сигнал от общия шум, постъпващ от другите рецептори за чувствителност.

Мисълта протича със скоростта на светлината.


С други думи казано, в мозъка стават мащабни събития, случващи се за милисекунди, като се привеждат в действие специфични неврони и импулсни процеси. Някои от тези промени в мозъка, предизвикват доста специфични трансформации в цялото тяло на човека и особено в имунната система. Особено интересното е, че именно съдържанието на менталното събитие (мисълта), определя значението и характера на множество специфични молекулярни каскади в цялото тяло.

Последни изследвания показват, че радостта и насладата, примерно, от поддръжката и одобрението на обществото, се съпровождат със съществени промени в експресията на генома (сложен процес на синтез на необходимите белтъци, закодирани от тези гени, към които имат достъп редица молекули на РНК, участващи в този процес, започвайки от ядрото на клетката).

Например, с помощта на тези промени може да се засили противовирусната защита, да се увеличи активността на противовъзпалителните фактори или просто да се отключат храносмилателните процеси и т.н.

Следователно, съдържанието на мислите и характера на менталното събитие, управляват хиляди различни гени, използвайки много точно нагоден и изключително сложен комплекс от процеси.

Мисълта е материя, но по-фина (и вероятно контактува с други измерения).


Е, при цялата тази материалност на мисълта, е учудващо, че има значителен брой хора, които продължават да приемат мисленето за някаква идеалистична, понятийна и нематериална (интелектуална) дейност. А всъщност, мисълта си е чиста материя, само че значително по-фина, примерно - от храненето и храносмилането. И тук вече става ясно, че мислите не само текат в свое "русло", но и че то е доста добре организирано и подвластно на волята ни - т.е. ние можем да ги направляваме в каква посока да текат, вместо просто да реагираме първосигнално на събитията.

С други думи казано, наука е направила много за доказването по безспорен начин материалността на мислите, но е направила много малко за популяризиране на този факт сред обществото. Докато, по отношение на и до днес недоказаната Дарвинова теория за Еволюцията, е направила твърде много за популяризирането й, до степен хората твърдо да вярват, че произлизат от маймуните, което най-малкото е недоказано предположение. Защо е така? Защото "няма дим без огън".

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: