Translate

---------------------------------------------------------------------------------

28 ноември 2021

-Какво е Off-page SEO? | dLambow

Off-page SEO -

Какво е Off-page SEO и как да го подобрим?

 

За какво се отнася Off-page SEO?

Off-page SEO се отнася до всичко, което правите извън вашия уебсайт с намерение то да повлияе на класирането ви в търсачките. Всичко, което е описано по-надолу, има смисъл да го правите само при условие, че вече имате сайт с т.н. "страхотно" съдържание. 

В противен случай ще си загубите времето за слаби и нетрайни резултати. Това означава, че ще трябва да си направите една обективна самооценка и ако решите, че сте "страхотни", продължете да оптимизирате сайта си, така че потребителите и търсачките да го виждат от гледна точка на

  • - достоверност (credibility),
  • - авторитет (authority),
  • - популярност  (popularity),
  • - уместност (relevance).

Off-page SEO е мощна тактика за класиране на сайт по-високо в търсачките. Ако искате да накарате хората да говорят за вашата марка и услуги, трябва да надхвърлите собствения си уебсайт. Това са тънкостите на SEO извън сайта ви, които са жизненоважни за онлайн маркетинга и за дейностите, свързани с него. 

Често се смята, че това е просто изграждане на външни връзки, но в действителност има както "позволени", така и "непозволени" външни връзки. И връзките далеч не са единствената тактика, ако искате да спечелите конкурентно предимство. Има и други:

  • - изграждане на марката,
  • - осигуряване на резюмета и отзиви,
  • - маркетинг на съдържанието,
  • - споделяне в социални медии и други.

Но 65% от професионалните специалисти по оптимизация смятат, че получаването на външни връзки е най-трудната част от SEO. Въпреки това, едва 30% от тях отделят време за външна оптимизация, докато 70% се грижат за оптимизацията ("страхотното" съдържание) на сайта си. Това е така, защото тези дейности зависят в значителна степен от взаимодействието с източници от трети страни, а това не е лесно. 


Off-page SEO е всичко, което правите извън вашия сайт за да повлияе то на класирането ви в търсачките.
Резултат от Off-page SEO


Какво е външната оптимизация (What is Off-page SEO)?

Време е да се запитаме какво представлява Off-page SEO и каква връзка има с вашия уебсайт? Това е общ термин за косвени действия, свързани с SEO, насочени към засилване представянето на сайта в мрежата, които се случват извън вашия сайт и това не е само придобиването на външни връзки, както казват от DirectliNedev.com в статията си www.directlinedev.com/blog/what-is-off-page-seo/

Прави се, за да повлияе положително на класирането ви в страниците с резултати от търсене (SERPs). Има голямо разнообразие от техники, които могат да се използват, за да ви се даде предимство пред конкуренцията. Оптимизирането на факторите за класиране извън сайта включва:

  • - подобряване удовлетвореността на потребителите,
  • - релевантността на резултатите от търсене,
  • - надеждност на съдържанието,
  • - авторитета на сайта.

Това се постига чрез свързване на сайта ви с други реномирани места в Интернет (страници, сайтове, институции, хора и т.н.), които популяризират вашия уебсайт и ефективно „гарантират“ за качеството на вашето съдържание. SEO извън уебсайта може (и трябва) да продължава години, увеличавайки рейтинга на вашия домейна в очите на Google, Bing и другите търсачки. 

Много експерти смятат, че външната оптимизация е дори по-важна от вътрешната (On-site SEO) или на страничната (On-page SEO). Най-съществената разлика между тях е, че Google използва вътрешно SEO за измерване на уместността на сайта, а външното - за измерване на неговия авторитет. Установено е, че ако търсите успешната стратегия:

  • - да класирате вашия сайт в Google,
  • - да увеличите видимостта на вашата марка,
  • - да стимулирате растежа на органичния трафик при търсене,

трябва да работите не само върху своя сайт, но да търсите възможности за оптимизиране, които са извън вашия сайт.

Защо външната оптимизация има значение? (Why does off-page SEO matter?)

Докато алгоритмите за търсене и факторите за класиране непрекъснато се променят, общият консенсус в SEO общността (както съобщават от Moz.com тук - https://moz.com/learn/seo/off-site-seo) е, че уместността, надеждността и авторитетът, които ефективното SEO извън страницата предоставя на уебсайта, все още играят важна роля в способността на страницата да се класира. Google използва над 230 фактора за класиране. 

Трудно е да се класирате само въз основа на съдържанието в сайта си. Поради това се налага и външно оптимизиране. Като казвате на Google какво мислят другите за вас и вашия сайт, вие му помагате да определи доколко вашето съдържание е подходящо за потребителите. 

Ето защо получаването на връзки от качествени уебсайтове е от ключово значение. Въпреки че не знаем пълния алгоритъм на Google, данните от различни проучвания относно факторите за класиране показват, че свързаните с външни SEO въздействия фактори вероятно носят повече от 50% значение при класирането.

Каква е разликата между различните видове оптимизации?

Сред факторите за класиране, използвани за оценка на уебсайтове, най-често споменатите термини са On-Page SEO, Off-Page SEO, Technical SEO. Нека разгледаме всеки един от тези три фактора в контекста на проучвания на Semrush, споделени в тази статия.


-On-Page SEO 

се отнася до стратегиите, използвани директно на уебсайта. Оптимизираното съдържание на сайта помага на роботите на търсачките, които сканират уебсайтовете денононощно, да разберат колко полезно е съдържанието за потребителите, да го сравнят с конкурентите и да го класират подобаващо. Текстово съдържание, снимки, мета тагове, връзки - всичко това попада в тази категория. Например: Съдържание, мета тагове, заглавия и подзаглавия, вътрешно олинковане, оптимизация на изображенията и др.


-Off-Page SEO

обхваща всички дейности, които се извършват извън границите на уебсайта. Изграждането на връзки е най-важното направление, плюс редица други неща, които можете да направите извън уебсайта, за да го накарате да се класира по-високо, като например добър пиар, маркетинг в социалните медии и т.н. Например: изграждането на външни връзки, създаването на ревюта, писането на SEO статии в други сайтове и блогове...

-Техническото SEO 

има за цел да подобри обхождането и индексирането на сайта чрез алгоритмите на Google, Bing и другите търсачки. То включва подобряване на скоростта, структурата, канонизиране на URL адреси и др. Например, скорост на сайта, структурирани данни, карта на сайта, канонизиране и др.

Какво се постига с Off-Page SEO?

Често срещано погрешно схващане сред начинаещите в SEO е, че дейностите, свързани с линк билдшнг, са единствените, които имат значение. В действителност алгоритъмът на Google обръща голямо внимание на редица други фактори за класиране на съдържанието. 

Изграждането на връзки може да ви помогне само до определена степен, но има и други стратегии за оптимизиране, които могат да подобрят както вашия уебсайт, така и вашата марка. Добре е внимателно да обмислите следното:

  • Домейн авторитет (DA)

Това е важна оценка за работата на уебсайта, която винаги трябва да имате предвид важността й. По този начин се оценява производителността и качеството на уебсайта. Ако обратната връзка води от уебсайт с по-висок DA към уебсайт с по-нисък DA чрез do-follow връзка, това помага на уебсайта с по-нисък DA да получи по-добър ранг и да се повиши в SERPs (резултатите от търсенето).

  • Релевантност

Получаването на връзки от сайтове с висок DA е пътят; обаче е още по-важно тези сайтове да са подходящи за този, към който се свързвате. Т.е. да има съотносимост между съдържанието им.

  • Трафик на сайта

Когато извършвате дейности извън страницата, като например публикуване във форуми, работа с блогъри и т.н., трябва да разберете колко трафик ви носят тези дейности.


Тип на връзката

Има двата основни типа връзки, участващи в дейности по изграждане или популяризиране на връзки, а именно:


Do-Follow Links.

Връзката за следване е типът по подразбиране, който позволява на Google ботовете или паяците да предават стойност на връзката или уеб страницата, към която сте свързани. Google наблюдава броя на последователните връзки и количеството отделни домейни, от които получавате връзки. Колкото повече е броят на реализираните връзки от множество и подходящи източници, толкова повече се предава стойност към сайта ви.


No-Follow Links.

Тип връзка без проследяване означава, че търсачките няма да следват такива връзки. Те няма да предадат стойност на сайта ви. Връзките без проследяване няма да имат никакво значение за класирането ви. Връзките за неследване бяха въведени в опит да се спре уеб спамът.
 

Линк билдинг (Link Building - Изграждане на външни връзки)

 

Популяризиране на сайта

Това е най-обсъжданият аспект в дигиталната индустрия и има основателна причина. При равни други условия, колкото по-ефективно сайтът се популяризира чрез външни връзки, толкова по-високо се класира той в SERP. 

При правилен подход всеки метод за придобиване на връзки работи, включително и такива, които касаят блогове, стипендии, дарения, съобщения за пресата, както и връзки от образователни (.edu) и правителствени (.gov) уебсайтове и маркетинг между отделни хора. 

Що се отнася до изграждането на връзки, единственият сигурен начин да разберете какво работи и какво не за вашия собствен сайт е това да става чрез опити и грешки. Не се страхувайте да експериментирате! Най-лошото, което може да се случи, е, че може да не се показвате в търсенията толкова често, колкото искате.

Тежест на външните връзки

Изграждането на външни връзки трябва да бъде гръбнакът на всяка стратегия за външно SEO, като се има предвид тежестта и значението на връзките в алгоритъма на Google, но е важно да разберете как конкретно трябва да подхождате към тяхното изграждане. Една от ключовите цели е да изгради авторитет на вашия бизнес. 

Връзките от авторитетни уебсайтове помагат много за позиционирането на вашия сайт - те са като вот на доверие от един сайт към друг. Затова е важно да печелите качествени връзки от авторитетни сайтове. 

Винаги трябва да се фокусирате върху качеството преди количеството. Не е лесно да накарате авторитетни сайтове да се свързват с вашия сайт, но с правилния подход това е абсолютно възможно. Важно е да разберете как изглежда връзката между вашия собствен сайт и вашите конкуренти. Има три основни фактора, които трябва да имате предвид при изграждането на връзки:

Авторитет (Authority)

Има различни начини и средства да оцените авторитета на сайтовете от вашия бранш, с които има смисъл работите, за да си осигурите връзки. Но най-простия, най-лесния и най-достъпния е като направите търсене с търсачката - на първата страница с резултатите ще са точно тези сайтове.

Уникални домейни (Unique Domains)

Друг ключов показател за успеха при изграждането на връзки е броят на свързващите уникални домейни, които сочат към вашия сайт. Проучванията показват ясна връзка между броя на свързващите домейни и по-високите класирания. Разнообразието на домейните трябва да бъде основен акцент като част от вашата стратегия.

Съответствие на тематиката (Topical Relevance)

Винаги трябва да се стремите да получавате връзки от сайтове, които локално се подравняват с вашите. Като пример, ако управлявате туристически сайт, трябва да се стремите повечето от връзките, които печелите, да идват от други сайтове за пътувания и туризъм; блогъри, онлайн издатели, туристически съвети и други подобни. 

В това е смисъла. Сайтовете обикновено се свързват към тези, които имат подобна тематика. Въпреки това, е добре да имате някои връзки, които идват от сайтове с друга тематика, ако са естествени и имат смисъл; просто се стремете повечето връзки да са съотносимо с тематиката ви.

Видове връзки

Връзките са важен елемент при външното оптимизиране. Преди да започнете да изграждате обратни връзки обаче, трябва да придобиете по-добро разбиране на различните видове връзки, както и на многото критерии, които влияят върху значението на линковете за вашия уебсайт. Има три основни типа връзки, дефинирани от начина, по който са спечелени:

  • - естествени връзки,
  • - ръчно изградени връзки,
  • - самовъзникнали връзки.


Естествени връзки (Natural Links)

Естествена връзка идва към вашия уебсайт, естествено, което означава, че вашият екип не е направил нищо, за да я спечели. Човекът, който ви спомена в мрежата, просто е решил да се свърже с вашия сайт, независимо дали следва вашата марка или е открил вашето съдържание чрез търсене в мрежата. 

Така или иначе, той е намерил вашето съдържание за ценно и заслужаващо похвала. Например, блогър за храни, който добавя връзка към публикация, която сочи към любимите му ферми за производство, е естествена връзка.

Ръчно изградените връзки (Manually built links)

Ръчно изградените връзки се придобиват чрез умишлени дейности по изграждане на връзки. Това включва неща като привличане на клиенти към линк към вашия уебсайт или искане на влиятелни лица да споделят вашето съдържание. Екипът ви работи, за да спечели тази връзка, независимо дали чрез обръщане към уеб администратори, издатели или журналисти или чрез рекламна кампания.

Самовъзникнали връзки (Self-created links)

Самовъзникналите връзки се създават чрез практики като добавяне на обратна връзка в онлайн директория, форум, подпис на коментар в блога, изпращане на публикации в блогове или съобщение за пресата с оптимизиран текст за закрепване. Вашият екип създава тези връзки умишлено и целенасочено. 

Тази тактика не е много коректна, счита се за лоша SEO практика, така че стъпвайте леко тук. Когато изграждате връзки, трябва да се съсредоточите върху естествените или ръчно изградени връзки.

Анализ на връзките

Независимо от начина на получаване на връзки, те трябва да допринасят положително за увеличаване стойността на сайта ви. Ето как да направите анализ, дали дадена външна връзка ви носи ползи - преценете:

  • - Каква е популярността на свързващия сайт;
  • - До каква степен темата на свързващия сайт е свързана с вашия сайт;
  • - "Свежестта" на връзката;
  • - Анкор текста, използван от свързващия сайт;
  • - Надеждността на свързващия сайт;
  • - Броят на другите връзки от страницата на свързване;
  • - Авторитет на свързващия домейн и сайт.


Неработещи връзки

Много реномирани източници, включително Нийл Пател - https://neilpatel.com/, предлагат използването на неработещите връзки. Тази стратегия е сред другите външни SEO фактори, които могат да повишат класирането ви в търсачките. Какво трябва да направите? Същността на тази тактика е да намерите прекъснати (счупени) връзки. 

Трябва да търсите такива в сайтове на трети страни. Вие питате: "Какъв е смисълът от това?" Е, след като намерите такава връзка, можете да се свържете със собственика на сайта и да му съобщите, че сте попаднали на счупена връзка. Премахването на тези връзки ще му помогне да си оптимизира сайта. 

Можете да намерите различни безплатни инструменти из интернет за търсене и проверка за счупени връзки, като търсите с ключовата фраза "Free Broken Link Checker" или подобни. По този начин, след като помагате на собственика на сайт да го изчисти от такива връзки, вие може да поискате от него услуга. Можете да помолите собственика на сайта да публикува връзка към вашия сайт! Разбира се, няма да получите „да“ за всяко изпратено от вас заявление. Но не пренебрегвайте тази мощна техника.

Изграждане на линков профил (Building a Backlink Profile)

Изграждането на обратни връзки е в основата на външната оптимизация, както ни уверяват от Lilacor.com в статията си "Какво е външно SEO на сайт?". Търсачките използват обратни връзки като индикатор за качеството на свързаното съдържание, така че сайт с много връзки с висока стойност, обикновено ще се класира по-добре от иначе равен сайт с по-малко обратни връзки.

Търсачките проследяват не само количеството и качеството на връзките, но и с каква скорост се появяват. За да постигнете увеличение (а не намаляване) на позициите за класиране в SERP, имайте предвид две неща: скоростта, с която броят на връзките расте, и възрастта на вашия уебсайт. Ето няколко съвета:

  • - Постепенното увеличаване е важно.

Опитайте се постепенно да увеличавате броя на връзките, малко по малко. Рязките скокове в връзките ще навредят значително.

  • - Имате млад уебсайт? Не бързайте с изграждането на връзки.

Търсачките не се доверяват на млади уебсайтове и често ги песимизират, което означава, че понижават позицията си в SERP. Започнете да изграждате връзки на малки порции три месеца след стартирането на вашия уебсайт.

Други SEO тактики, извън линк билдинга.


Въпреки че печеленето на връзки от външни уебсайтове е най-често практикуваната външна SEO стратегия, почти всяка дейност, която

  • а) се извършва извън вашия собствен уебсайт и
  • б) помага за подобряване на позицията ви в класирането при търсене,

може да се разглежда като „външно SEO". Те включват неща като:

  • - Изграждане на марката
  • - Социално споделяне
  • - Маркетинг в социалните мрежи
  • - Гост блогинг
  • - Инфлуенсър маркетинг
  • - Свързани и несвързани споменавания на марка и др.

Важно е обаче да се отбележи, че крайната цел от тези дейности е по някакъв начин да създадете препратка към вашия сайт от друго място в мрежата - било то препратка към линк, споменаване на вашата марка или уебсайт или по друг начин. От тази гледна точка, концепцията за наистина „несвързани с връзки“ външни SEO тактики, е всъщност малко погрешно наименование.

Изграждане на марката (Brand Building)

Вече е добре известен факт, че Google възнаграждава марките, затова дейностите по изграждане на вашата марка трябва да станат ключова част не само от по-широката ви SEO и маркетингова стратегия, но и част от вашия подход към външното SEO. Това касае изграждането на вашия онлайн авторитет, както за потребителите, така и за търсачките. Какви са показателите за успех при изграждане на марките?


Търсене на марката (Brand Searches)

Може би един от най-силните показатели, които изграждат вашата марка, е увеличаването на търсенията на марката. Това може да включва търсения на вашата марка, продукти или име домейн. За да видите как търсенията ви в това отношение са се променили с течение на времето, използвайте Google Trends за преглед по ключови думи и въведете името на марката си. 

Ще видите поле „тенденции“, което показва как обемите на търсене са се променили през последния месец и така да проследите интереса към вашата марка. Заявките за търсене на вашата марка в търсачките са жизненоважни точки на съприкосновение с интереса на хората и оценката на търсачките и следователно са необходими за вашия онлайн бизнес. 

Трябва да ги проследявате, оценявате и подобрявате редовно, планово и последователно. Първите страници с резултати от търсене с вашия {Brand} показват колко добре Google разбира вашата марка, а първите 2-3 страници с резултати от търсене {Brand + review} показват оценката на Google за вашата достоверност. 

Усилията за изграждане на марка помагат на търсачките да разберат доверието към вас, поради което се превръща във важна тактика за външно SEO. Когато изграждате марка, вие също ще откриете, че естествено печелите връзки и споменавания в мрежата, дори без да се налага да работите активно върху тях.


Споменавания на марката

Google има слабо място за марките, всички знаем това. Следователно, изграждането на марка е толкова задължително за SEO, колкото и за маркетинга. Всички начинаещи предприемачи трябва да положат активни усилия да увеличат своя онлайн авторитет както за своята аудитория, така и за търсачките. 

Въпросът е как точно информираността за марката се пресича със SEO и какво може да се използва за измерване на успеха на вашите усилия? Един от ключовите показатели за проследяване е търсенето на марка. Това е, когато хората търсят в Google името на вашата марка, конкретни имена на вашите продукти или име на вашия домейн. 

Увеличаването на броя на търсенията за вашата марка означава, че вървите в правилната посока. Усърдната работа по изграждането на марка помага на алгоритмите на Google да разберат и оценят доверието ви. Едно от преките положителни последици от изграждането на марка е, че привличате все повече хора към вашия уебсайт, без да увеличавате активно усилията си за изграждане на връзки.

Социален маркетинг

Въпреки, че социалните медии нямат пряк ефект върху SEO, връзката тук е проста: колкото повече вашият уебсайт се споменава в различни платформи за социални медии, толкова по-добра е вашата експозиция. Към 2020 г. те имат 3,6 милиарда активни потребители. До 2025 г. се очаква техният брой да нарасне до 4,41 милиарда. 





Как социалните медии се преплитат със SEO?

Търсачките не виждат социалните медии като силен фактор за класиране, но въпреки това могат да повлияят драматично на вашето SEO. Има няколко начина, по които SMM (Social Media Marketing) подобрява SEO:

  • - SMM осигурява ефективно разпространение на вашето съдържание.
  • - Подобрява репутацията и признанието на вашата марка.
  • - Помага за повишаване на местното Ви SEO класиране.

Колкото повече потребители споделят вашето съдържание, толкова по-добре. Колкото повече внимание се насочва към вашите предложения, толкова повече расте разпознаваемостта на вашата марка и това води до повече търсения с марката ви, което от своя страна подобрява ефективността ви в SEO. 

Най -важното тук е всъщност да създадете интересно съдържание, което да накара повече хора да проявят истинско любопитство към вас и вашите продукти и услуги. Лесното ви повсеместно откриване ще ви помогне да изградите страхотно онлайн присъствие и репутация в дългосрочен план.


Социални медии (Social Media)

Днес живеем в свят на социалните медии. 97% от онлайн потребителите са използвали социалните медии през последния месец. Социалните медии играят огромна роля в начина, по който ние, като потребители, използваме мрежата и търсим отговори на нашите въпроси. Помислете по този начин, платформите за социални медии се използват като вид търсачка (или машина за отговори, както често ги наричаме сега). 

Но социалните акции не са пряк фактор за класиране. Отнасяйте се към платформите за социални медии като търсачки и платформи за откриване на отговори и разберете, че вашето присъствие в социалните мрежи може да ви помогне да се изправите пред потенциални клиенти, които търсят отговори на въпросите си. 

Те често се използват като платформа за обслужване на клиенти. Клиентът иска да говори с вашата марка, за да повдигне запитване или въпрос? Повечето от вашите клиенти ще се свържат със социалните мрежи като първото пристанище за посещение. 

Важно е да поддържате силно присъствие, да комуникирате професионално и да третирате социалните мрежи като друг канал за марката си, такъв, който както съществуващите, така и потенциалните клиенти ще открият в част от пътя си към продажбите.

Форуми (Forums)

Форумите са близки до днешните социални медии, но са по-стара тяхна форма. Тъй като много години някои SEO специалисти оптимизираха различни форуми, като начин за изграждане на връзки, които днес не се считат за много силни. Но нека отново да погледнем така - външното SEO е много повече от простото изграждане на връзки. 

Когато се използват като част от по-широка стратегия, взаимодействието с форумите може да добави реална стойност към вашия маркетингов микс. Помислете да използвате форумите като начин да се включите директно в разговори, свързани с вашия опит, да се позиционирате като експерт и бързо да се издигнете, за да бъдете възприети като специалист или експерт. 

Много малко други платформи ви дават възможност да имате открити дискусии с потенциални клиенти, които задават въпроси за това, което предлагате, и това е фантастичен начин да започнете да изграждате отношения и доверие. С малко усилия и ангажираност можете сравнително лесно да изградите силна общност и ниво на доверие от публиката във форумите. 

Днес популярността на форумите е намаляла от техния разцвет през 2000-те, така че има доста голям шанс вашите конкуренти да не присъстват в тях, което е идея и препоръка вие да се възползвате от тях.

Маркетинг на съдържанието (Content Marketing)

Маркетинг на съдържанието е SEO тактика по създаването и публикуването на текстово съдържание за вашия уебсайт. Казано така, изглежда, че то е по-скоро On-page CEO. Но ако го погледнем по-цялостно, той има и външен ефект, защото въздейства на поведението на другите участници в мрежата. 

Ако разширите тази дейност и с гост-публикуване (guest posts), т.е. публикуване на ваше съдържание във външни сайтове, това вече ще допринася за нарастване на вашия авторитет и на трафика към вашия сайт. Ето, затова е наречено "маркетинг на съдържанието", а не "писане на съдържание".

Привлекателността на използването на маркетинга на съдържанието като тактика е, че създаването на страхотни, ангажиращи онлайн активи, фокусирайки се върху фактори извън сайта ви. Т.е. така популяризирате своето съдържание и с времето другите искат да го споделят и да се свързват с връзки към вас. Тази тактика включва:

  • Публикуване в блогове (Blog posts);
  • Създаване на инфографика (Infographics);
  • Иницииране на анкети, проучвания и научни статии (Surveys, studies & research papers);
  • Създаване на бели книги и електронни книги (Whitepapers & eBooks).

Маркетингът на съдържанието е тясно преплетен с изграждането на връзки, изяви в социални медии, PR мероприятия, както така помага за изграждане и популяризиране на вашата марка. Ако имате страхотно съдържание, просто кажете на хората за него, не го пазете само за себе си.  

Гост-публикуване или Гост блогинг (Guest Posting / Guest blogging)

Гост-публикуването когато е осъществено правилно, може да допринесе много повече за вашата маркетингова стратегия, отколкото простото изграждане на връзки. Това е свързано с писане като гост за чужд уебсайт и предоставяне на стойност и информация на тяхната аудитория. Все пак, това остава една от най-често използваните тактики за изграждане на връзки, като ефективната стратегия във външното SEO. 

Когато се изпълнява правилно, публикуването като гост може да ви помогне да поставите марката си пред целева аудитория, да ви изпрати целеви трафик и да ви помогне да се позиционирате като експерти във вашата област. 

Но връзките не трябва да бъдат единствената причина, поради която гостувате; те трябва просто да бъдат допълнителна полза, ако се случат. Вашата основна цел е да достигнете до нова аудитория, да се изправите пред трафика на свързан сайт и да изградите своята марка. Когато подходите към тактиката с това мислене, ще откриете, че тя може да бъде много ценна.

Гост блогингът е една от най-изгодните SEO дейности извън сайта ви, помагащ да изградите и връзки и репутация. Когато гостувате като автор на друг уебсайт или блог, сайтът често ви позволява да вмъкнете връзка, която води обратно към вашия собствен сайт - или към публикация или към авторската ви страница. Това е допълнителен бонус за усилията ви за осведоменост за марката, тъй като вашето име и марка се представят на ново място. Ето как действа това:

  • Съставете списък с онлайн пространства и общности във вашата ниша, които приемат гост-блогъри или публикация на статии на трети страни.
  • Проучете съдържанието, тона и основната потребителска база на всеки такъв сайт.
  • Обмислете списък с възможни идеи за съдържание, които биха били подходящи според марката, аудиторията и нуждите на съответния ресурс.
  • Свържете се с уеб администратора или редактора на сайта и представете някоя от своите идеи за сътрудничество.


Създаване на инфографика (Infographics)

Друга тактика за изграждане на входящи SEO връзки, която не трябва да пропускате, е създаването на завладяващи инфографики. Ако все още не използвате тази техника, по-добре започнете веднага. Защо инфографиката е толкова важна за външното SEO? Ако се уверят, че вашата инфографика е информативна и полезна, хората няма просто да я гледат, а ще започнат да се позовават на нея и да я споделят. 

Така че, като създавате и разпространявате инфографики от високо ниво, можете да привлечете качествени обратни връзки. Освен това инфографиката може да подобри UX (User Experience - потребителското изживяване) на посетителите на вашия уебсайт. Изследванията показват, че мозъкът на хората възприема визуалния материал много по-бързо и по-лесно. Едно изображение може да замени 1000 думи.

Изграждане на PR

Дълго време PR и SEO се разглеждаха като две напълно различни маркетингови дисциплини, но през последните години линиите се размиха и двете се сближиха и обединиха. Дигиталният PR вече е тактика за изграждане на връзки, като се има предвид, че това е идеалният начин да спечелите авторитетни връзки в по-голям мащаб. 

Можете да използвате PR тактики, за да популяризирате страхотни истории и съответни онлайн активи, като в резултат е възможно да спечелите значителен обем от връзки. Така PR допринася за външните SEO сигнали по повече начини, отколкото просто да помага за изграждането на връзки. Една страхотна PR кампания може също:

  • Да увеличи осведомеността за марката ви и в резултат на това, да увеличи търсенията на марката ви.
  • Да постави бизнеса ви пред целевата аудитория и да я накара да говори с вас или за вас.
  • Да стимулира реферален трафик (външен трафик от други сайтове, форуми, блогове ...).
  • Да ви позиционира като лидер във вашата индустрия или в част от нея и да ви помогне да изградите сигнали на доверие към вас.


Инфлуенсър маркетинг (Influencer Marketing)

 

Значение на инфлуенсър (Influencer)

Понятието инфлуенсър придобива значение с появата на социалните мрежи, като така се появиха много нови възможности за:

  • - реклама,
  • - представяне на продукти,
  • - изказване на мнение,
  • - консолидиране на хора,
  • - създаване на каузи 

и други подобни инфлуинсърски действия. 

 

Професия инфлуенсър

Възходът им доведе и до появата на нова професия – "инфлуенсър" – човек, който се възползва от възможностите на социалните мрежи. Думата инфлуенсър (Influencer) идва от английски и означава „човек, който влияе“ или „човек с влияние“. 

Това са хора, които имат профили с много последователи в големите социални мрежи и така имат силата да повлияят върху мнението на своите последователи, които могат да разпространят думите им и да окажат ефект върху цялото общество.

Инфлуенсър
Инфлуенсър (Influencer)
 

Инфлуенсърът може да влияе върху обществото

Знаете ли, че според изследване на DMI 49% от потребителите зависят от препоръките на влиятелни личности? Това е впечатляваща цифра, която ни напомня да не пренебрегваме мнението на влиятелните хора. 

В зависимост от броя на последователите, инфлуенсърът може да влияе върху общественото мнение за определени събития, може да рекламира продукти, да събере подписи за определена кауза. Един от най-известните и популярни инфлуинсъри днес е бившия американски президент.


Използване на Influencer тактиката

Не започвайте да използвате инфлуенсър маркетинга като начин за изграждане на връзки. Вместо това, той може да бъде феноменален начин за изграждане на вашата марка, разширяване на съдържанието ви и достигане до нова аудитория. Вече обсъждахме как социалните мрежи сами по себе си са вид търсачки за отговори. 

Въпреки че се използват по различен начин от Google, те са форма на търсачки, където потребителите активно търсят да намерят интересуващото ги съдържание. Инфлуенсърите могат да направят много, за да си гарантирате, че присъствате като бизнес в социалните платформи. 

Те могат да допринесат много за популяризирането на ваши продукти/услуги пред редица надеждни експерти в бранша и така да разчитате на тях, за  брандиране. Така може да достигнете до хилядите хора, които следват инфлуенсърите и им изпращате съобщение чрез човек, спечелил тяхното доверие.

Подкасти (Podcasts)

Подкастовете са аудио- или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне (download) в Интернет. Потребителите имат избор да ги слушат (или гледат) на компютър или на плейър (MP3 player). Това позволява подкастите да се слушат по всяко време. Удобството на този формат допринася за неговата все по-голяма популярност. 

Появиха се за пръв път през 2006 г. За създаване на подкаст не е нужно скъпо оборудване. Необходим е добър микрофон и възможност за „качване“ на записа в интернет. Подкастът има най-често водещ (подобно на инфлуенсърите), който е и главното действащо лице на предаването. Форматът е интервюта или монолог, а темите са всичко, за което се сетите. 

Подкастите са много популярни в момента и продължават да печелят все повече слушатели. Всъщност 44% от американците са слушали подкасти поне веднъж в живота си, докато 73 милиона американци ги слушат месечно. Ако не ги използвате, може да пропуснете огромни възможности. 


Нека разгледаме предимствата:

  • Повечето фирми все още не използват подкасти като част от стратегията си, а това е чудесен начин да спечелите конкурентно предимство.
  • Те са чудесен начин да достигнете до нова аудитория, да споделите своя опит и да спечелите видимост в търсачките.
  • Подкастите на Apple ви позволяват да намерите подходящи файлове по ключови думи.
  • Google Podcasts е друго, както и Listen Notes.

Бизнесът, който признава, че SEO трябва да обхваща повече онлайн ресурси, в крайна сметка е този, който успява да изгради своята марка и да намери начини да се насочи към потенциалната си аудитория, която и платформа да реши да използва.

Събития (Events)

Събитията се завръщат в рамките на маркетинговите стратегии и, вярвате или не; те могат да помогнат вашата външна стратегия за SEO. Сега повече от всякога броят на онлайн събитията, като уеб семинари, е значителен и те могат да изминат дълъг път, за да помогнат за изграждането на вашата марка. 

Те не само могат да помогнат за ангажирането на вашата аудитория, но също така, покрай шумотевицата около вашия бизнес, ще подпомогнат социалната ангажираност на аудиторията и дори изграждането на връзки.  Да, тези мероприятия изискват усилия и ангажираност, за да работят правилно, но това е начина да се възползвате от тях. Те също са чудесен начин да получите и фантастично PR отразяване.

Социално споделяне

Социалните отметки са процесът на съхраняване на уеб страница от потребителите на социални мрежи, така че тя да може да бъде посетена по всяко време. Инструментите за социални отметки се различават от същите в браузъра, тъй като могат да се разглеждат онлайн и да се споделят с всеки, който има достъп до вашето съдържание. Най-известните примери за такива инструменти включват Pinterest, Twitter, Dribble, We Heart It, Reddit и други.


Ползи от социалните отметки

Социалните отметки са ефективна SEO стратегия, която може да увеличи вашето онлайн присъствие и уеб трафика. Ето как:

  • - Обратни връзки.

Всеки път, когато съдържанието ви бъде споделено, се създава обратна връзка. Обратните връзки са и винаги са били основен показател за класиране.

  • - Трафик.

Отметките имат директен ефект върху класирането и следователно могат да генерират трафик за вас. Когато вашата компания се появи на някой от сайтовете с отметки, хората вероятно ще последват връзката директно към вашия сайт. Ако информацията е ангажираща, тя може да доведе до хиляди нови посетители всеки месец.

  • - Социални сигнали.

Когато Google, Yahoo, Bing и другите търсачки искат да определят колко голям и популярен е даден сайт, те разгледат вашите социални сигнали. Социалните отметки се считат за един от тези фактори.

Рецензии (Reviews)

Знаете ли, че 93% от хората казват, че онлайн рецензиите влияят върху техните решения за покупка? Управлението на онлайн репутацията е нещо, което никой бизнес не бива да пренебрегва. 

Една от важните ползи от събирането на рецензии (препоръки, отзиви) е, че когато се прилагат правилно, те могат да помогнат на Google да разбере по-добре съдържанието вашия сайт. Общото разбиране е, че Google ги използва за извличане на сигнали за марката, което може да повиши авторитета на домейна ви и в крайна сметка - на вашата позиция в търсенето. 

Целта е създаването на сигнали, които ви представят като такъв, който заслужава да се класира на върха на SERP. Бизнес, който е събрал страхотни отзиви на различни платформи на трети страни, се позиционира добре като марка. Страхотните отзиви помагат за увеличаване на реализациите и отново водят до доверие.

Местно ​​SEO

Местното SEO е отделен клон на SEO, който заслужава отделен разговор. Има обаче две техники, които заслужават специално споменаване в тази статия

  • - цитати и
  • - малките обяви в Google My Business.
 

Google My Business (GMB)

Всички действия, насочени към оптимизиране на вашата уеб страница, за да я накарате да се класира по-високо в Google Map Pack, се считат за SEO извън страницата. Създаването на профилът в GMB е мощен инструмент, от съществено значение за увеличаване на цифровото присъствие на местни стартиращи фирми. 

В различни изследвания се установява, че 4 от 5 потребители използват търсачки за намиране на информация за местен бизнес (например, търсене с израза "козметик Враца"). Ако вашият бизнес не се показва на върха на местните резултати от GMB, това място ще бъде заето от вашите конкуренти.


Цитиране (Citations)

Цитирането е специфична препратка към вашата фирма или марка или споменаване на вашия онлайн бизнес, което се позовава не само на името на бизнес ви, но и на вашия NAP (name, address, and phone number - име, адрес и телефонен номер). Мислете за тях като за вид бизнес обяви. 

Ако сте местен бизнес, който иска да се класира за географски насочени термини за търсене както в стандартните SERPs, така и като част от пакета с гео-карти, просто не можете да избегнете важността на цитатите, като се има предвид, че те се считат за един от основните външни фактори за класиране. Но е нужна последователност. 

Непоследователните цитати показват липса на съгласуваност и поради тази причина е важно да отделите време, за да сте сигурни, че всичките ви референции за NAP съвпадат и не са объркващи. Може да използвате обявите в Google My Business, Yelp, Facebook и други онлайн директории като ключов инструмент за подобряване на вашата марка в мрежата. 

Цитатите са един от най-ефективните методи за SEO извън страницата, които могат да ви помогнат да засилите представянето си. Ако искате да класирате ключови думи, свързани с конкретно географско местоположение, например „най-добрата ВиК услуга в Плевен“, цитатите са сигурен начин да постигнете това.

Клиентски отзиви

Когато работите върху SEO извън страницата през 2021 г., ролята на отзивите на клиентите е трудно да се надцени. Отзивите ръководят начина, по който редовните потребители и роботите на търсачките възприемат вашата марка. Сайтовете с положителни отзиви изглеждат по -достоверни и затова е по -вероятно да стигнат до върха на резултатите от търсенето. 

В допълнение, положителната онлайн репутация води до по -добри реализации. Връщащите се потребители са един от поведенческите фактори, които ще повишат доверието ви в очите на търсачките.

Заключение (Conclusion)

Подобряването на off-page SEO на уебсайт включва подобряване класирането в търсещите машини и възприятието на потребителите за качеството на сайта. Това се случва чрез получаване на връзки от други сайтове (особено такива, които са реномирани и надеждни), 

  • - чрез често споменаване на вашата марка, 
  • - чрез споделяне на вашето съдържание, 
  • - чрез „гласове на доверие“ от източници извън вашия собствен уебсайт и 
  • - чрез цяла поредица други тактики, описани в тази статия. 

Проучете ги внимателно и ги ползвайте с успех. 

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: