Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 юли 2024

Лицето на Спасителя - Клод Мелан | dLambow

(The face of the Savior - Claude Mellan) -

Гравюрата "Лицето на Спасителя" на Клод Мелан с магическа спирала


Какво е гравюрата "Лицето на Спасителя"?

Гравюрата „Лицето на Спасителя" - създадена с една единствена магическа спирала на Клод Мелан, която остава загадка и до днес. Гравюрата е изработена с една единствена спираловидна линия, която започва от средата на носа на Божия син, вие се през цялото лице, създава цялото изображение и е удебелена на места, за да предаде светлосенките и детайлите от лицето на Иисус Христос, като така постига реалистичност и изразителност на изображението.

Лицето на Спасителя - Клод Мелан
Лицето на Спасителя - Клод Мелан
(The face of the Savior - Claude Mellan)

Това е едно от най-известните, ценни и впечатляващи произведения на изкуството, което демонстрира майсторството и иновативността на френския художник и гравьор Клод Мелан. Гравюрата е нарисувана през 1649 година. Гравюрата е изключително детайлна и показва различни характеристики на лицето, като брадичката, устните, очите, косата и раната на челото. Тя е с размери 17 х 12,5 см и е изработена на медна плоча. Тя е символ на религиозната вяра и художествената култура на 17 век. Съхранява се в Националната библиотека в Париж и е част от многобройни изложби и публикации.

Магическата спирала си остава загадка и до днес

Тази техника си остава загадка и никой след Клод Мелан (17 век) не е успял да я повтори. Несъмнено Бог го е вдъхновил!

Каква е стойността на гравюрата „Лицето на Спасителя"?

Стойността на гравюрата „Лицето на Спасителя" на Клод Мелан е трудно да се определи точно, тъй като тя е рядко предлагана за продажба или аукцион. Според някои източници, последната публична продажба на гравюрата е била през 1997 година, когато е била продадена за $ 120 000. Оттогава цената на гравюрата вероятно е нараснала значително, като се има предвид нейната уникалност, рядкост и художествена стойност.

Други творби със спираловидна линия

Техниката на спираловидната линия е уникална за Клод Мелан и не е била използвана от други художници. Мелан е разработил тази техника през 1635 година, когато е направил гравюра „Свети Августин", която също е изпълнена с една линия. Мелан е използвал тази техника за други гравюри, като:

- „Света Вероника" (1649)

Гравюра, която показва лицето на Иисус на плат, който е държан от Света Вероника. Линията започва от центъра на плата и се разпростира по цялото изображение;

- „Свети Франциск" (1652)

Гравюра, която изобразява Свети Франциск от Асизи, основател на францисканския орден. Линията започва от центъра на главата на светеца и се развива по цялото тяло;

- „Свети Павел" (1656)

Гравюра, която представлява Свети Павел, апостол и писател на някои от посланията в Новия завет. Линията започва от центъра на лицето на светеца и се разширява по цялата фигура.

Заключение

Мелан е бил вдъхновен от италианското изкуство, особено от Бернини, когото е познавал лично. Мелан е бил известен и като живописец, портретист и картограф на Луната. Тези гравюри са доказателство за изключителното умение и изобретателност на Клод Мелан, който е успял да създаде изразителни и детайлни портрети с една единствена линия. Те са част от художественото наследство на 17 век и са изложени в различни музеи и галерии по света.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

03 юли 2024

Адолф Фериере и Новото училище | dLambow

(Adolphe Ferriere and the New School) -

Адолф Фериер - основател на движението за прогресивно образование и Новото училище


Кой е Адолф Фериер?

Адолф Фериер (роден на 30 август 1879 г., в Женева, Швейцария и почива на 16 юни 1960 г. на възраст от 80 г.) - швейцарски психолог педагог, свързан с движението за ново училище, обикновено считан за един от неговите създатели, който му дава и теоретичната обосновка. Фериер започва с критика на традиционното образование, изградено от морални норми чрез процеса на повторение и запаметяване, защитавайки свободата да се търсят подходящи въпроси и да се развива рефлексивно мислене за тях.  Той се застъпва за създаването на "активно училище", където учениците са ангажирани в самостоятелно и действено учене.

Адолф Фериере и Новото училище
Адолф Фериере и Новото училище (Adolphe Ferriere and the New School)

"И създадоха училището, както дяволът им беше наредил. Едно дете обича природата, но те го затвориха между четири стени. Едно дете не може да седи неподвижно, без да се движи, но те го накараха да седи неподвижно. То обича да работи с ръцете си, но те започнаха да го учат на теории и идеи. То обича да говори, но те му наредиха да мълчи. То се стреми да разбере, но те му казаха да запомня. То би искало самостоятелно да изследва и търси знания, но те му ги дадоха в готов вид. И тогава децата научиха това, което никога не биха научили при други обстоятелства - те се научиха да лъжат и да се преструват."

Адолф Фериер, основател на движението за прогресивно образование


Какво е Новото училище?

Според Фериер, съсредоточено върху човешкото същество, педагогическото възпитание започва от изследването на живата среда, за да се отрази върху нея. Методът се стреми да развие у децата съзнание за свобода, вярвайки, че чрез училищна работа учениците, под наблюдението на учителя, прогресивно постигат автономност, дисциплина и работни навици. Новото училище е концепция, разработена от Фериер, която описва неговата визия за идеалната образователна среда. Тази концепция се основава на следните принципи:

- Активно учене

Учениците не трябва да бъдат пасивни получатели на знания, а да се ангажират активно в процеса на учене чрез дейности, експерименти и изследвания.

- Индивидуален подход

Всяко дете има свой собствен стил на учене и темп на развитие, следователно образованието трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди на всяко дете.

- Групова работа

Децата трябва да се учат да работят в екип, да сътрудничат и да си помагат взаимно. Ученето в групи насърчава сътрудничеството, комуникацията и социалните умения.
 

- Практическо приложение

Знанията трябва да се прилагат на практика, за да бъдат полезни и смислени.

- Социално възпитание

Училището трябва да подготвя учениците не само за академичен успех, но и за живот в общество. Важно е те да развият умения за сътрудничество, комуникация и решаване на проблеми.

- Свобода и отговорност

Учениците трябва да имат свободата да изследват света около себе си и да правят собствени избори. В същото време те трябва да бъдат отговорни за своите действия и да се учат от грешките си.

- Връзка с природата

Природата е ценен ресурс за обучение и децата трябва да прекарват време на открито, да изследват околната среда и да се учат от нея.

Влиянието на Фериер

Фериер прилага своите идеи за Новото училище в няколко експериментални училища, които той основава в Швейцария. Тези училища са иновативни за своето време и оказват влияние върху развитието на прогресивното образование в цял свят.

През 1899 г. Фериер създава Международното бюро по образование (Bureau International d’Education Nouvelle) и заедно с Пиер Бове и Едуард Клапаред - Института Жан Жак Русо (1912 г.). През 1915 г. публикува 30 точки на „Новото образование“. Тези институции играят важна роля в разпространението на идеите му за прогресивно образование по целия свят.

Предложеният образователен модел се основава на тезата, че образованието трябва да развива потенциала на детството в среда на свобода. Новото или активно училище се основава на зачитане на интересите на детето и нуждите от развитие и има за цел да изгради доверие и автентичност в неговото участие в образователни действия.

Новият учител трябва да знае как да наблюдава децата, да разбира тяхното развитие, да развива самостоятелност и отговорност, като всяко дете да се развива със свое собствено темпо. Влиянието на Фериере е огромно. Неговите идеи вдъхновяват създаването на много нови училища и програми по целия свят, които се основават на принципите на активно учене, индивидуален подход и свобода.

Някои от най-известните примери за Новото училище са:

  • - Институт Жан-Жак Русо (Женева, Швейцария), основан от самия Фериере през 1912 г.
  • - Зеленото училище на Джон Харди (остров Бали, Индонезия), основано през 1921 г.
  • - Училището Огън (Англия), основано през 1927 г.

В България идеите на Фериере са представени през 20-те години на XX век от педагози като Димитър Кацаров.

Някои от най-важните трудове на Фериер:

  • - Активното училище (1922)
  • - Самоуправляващото се училище (1921)
  • - Новата школа (1926)


Заключение

Идеите на Фериер са все още актуални и днес. Те ни карат да се замислим как можем да създадем по-добро образование за децата, което да им помогне да разгърнат пълния си потенциал и да станат отговорни и активни членове на обществото. Много съвременни училища се стремят да прилагат принципите на активно, индивидуално и социално ориентирано образование. Фериер е смятан за един от най-влиятелните педагози на 20-ти век и неговата работа продължава да вдъхновява педагози по целия свят.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

02 юли 2024

Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи | dLambow

(Farmer Cliff Young wins a 5-day supermarathon without sleep) -

Австралийският фермер Клиф Янг печели супермаратона, като не знаел, че може да спи по време на състезанието


Как Клиф Янг спечели супермаратона на Австралия?

Австралийският супермаратон е дистанцията от Сидни до Мелбърн - 875 км (543,7 мили - известен като един от най-тежките в света), като преодоляването му отнема повече от 5 дни. Обикновено в състезанието участват спортисти от световна класа, които се обучават и тренират с години специално за това събитие. Повечето спортисти са на възраст под 30 години и са спонсорирани от големи спортни марки, които им осигуряват спортни екипи и кецове.

Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи
Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи
(Farmer Cliff Young wins a 5-day supermarathon without sleep)

Неочакван участник

През 1983 г. 61-годишният Клиф Янг се явил в началото на състезанието. Той е роден през 1922 г. в Австралия и е фермер от Букова гора, Виктория. Първоначално всички си мислели, че е дошъл като зрител, защото не бил облечен като всички спортисти: носел гащеризон и вид земеделски галоши на краката си, без спонсор, екип или тренировъчен план. Но когато Клиф отишъл на масата при съдиите, за да получи номер на участник в състезанието, всички разбрали, че възнамерява да се включи в надпреварата.

Интервюто

Когато Клиф получил номер 64 и се изправил до другите спортисти, снимачният екип, който снимал събитието, решил да вземе кратко интервю от него. Клиф бил насочен към камера и го попитали:

  • - Здрасти! Кой си ти и какво правиш тук?
  • - Аз съм Клиф Йънг. Ние развъждаме овце на голямо пасище близо до Мелбърн.
  • - Наистина ли ще участваш в това състезание?
  • - Да.
  • - Имаш ли спонсор?
  • - Не.
  • - Тогава не можеш да бягаш.
  • - О, мога да бягам. Израснах на ферма, където не можехме да си позволим коне или кола доскоро: едва преди 4 години си купих кола. Когато приближаваше буря, аз излизах да събирам овцете. Имахме 2000 овце, които пасяха на площ от 2000 акра. Понякога съм ги гонил и събирал по 2-3 дни - не беше лесно, но винаги ги хващах и прибирах. Мисля, че мога да участвам в състезанието, защото то е само 2 дни по-дълго от моите занимания с овцете.


Как се развива състезанието?

Когато маратонът започнал, професионалистите оставили Клиф далеч зад себе си. Някои зрители му симпатизирали, а други му се присмивали, тъй като дори не можел да започне правилно. По телевизията хората гледали Клиф, много се тревожели и се молели за него, да не би да умре по пътя.

Всеки специалист знаел, че ще отнеме около 5 дни, за да завърши разстоянието и това ще изисква 18 часа ежедневно бягане и 6 часа сън. Клиф Йънг обаче не знаел това (за съня). На следващата сутрин след старта хората научили, че Клиф не спи, а продължава да тича цялата нощ, стигайки до град Митагонг. Но дори без да спира за спане, Клиф бил далеч зад останалите състезатели. Той продължавал да бяга, като в същото време  поздравявал хората, стоящи край пистата.

С всяка следваща вечер той се приближавал към лидерите на състезанието, а в последната нощ Клиф се изравнил с всички спортисти от световна класа. До сутринта на последния ден, той излязъл далеч пред всички. Клиф не само пробягва супермаратона на 61-годишна възраст и не умира на разстоянието, но също го и спечели, счупвайки рекорда и ставайки национален герой.

Cliff Young преодолял състезанието от 875 километра за 5 дни, 15 часа и 4 минути с 10 часа преднина пред останалите състезатели. Когато Cliff получил първата си награда от 10,000 австралийски долара, той казал, че не знаел за съществуването на наградата, че не участвал в състезанието за пари, и без колебание решил да даде по 2,000 долара на първите пет спортисти, които завършили маратона след него. Клиф  Йънг не взел нито цент, а цяла Австралия се влюбила в него.

Много обучени спортисти знаели специални техники за това как да се движат и колко време да почиват по дистанцията. Освен това те били убедени, че на 61-годишна възраст е невъзможно да се пробяга супермаратон. Но Клиф Янг не знаел всичко това. Той дори не знаел, че атлетите могат да спят по 6 часа на денонощие. Умът му бил свободен от ограничаващи вярвания. Той просто искал да спечели: той си представял бягащиге овце и се опитвал да ги настигне.

Допълнителни факти

  • - Клиф Янг е включен в Залата на славата на австралийския спорт.
  • - Янг е наричан "Човекът с галошите" заради нестандартната си екипировка.
  • - След победата си Янг става национален герой в Австралия.
  • - Историята му е разказана в книгата "The Old Man and the Running Shoe" от Roger Whittaker.
  • - През 2003 г. Янг умира на 81-годишна възраст, но вдъхновяващата му история продължава да живее.
  • - Пак през 2003 г. е удостоен с Ордена на Австралия за забележителен принос към спорта.
  • - Неговият рекорд за супермаратона от Сидни до Мелбърн остава ненадминат и до днес.


Заключение

Историята на Клиф Янг е истински пример за воля, издръжливост и несломим дух. Въпреки липсата на опит, Клиф притежава невероятна издръжливост, изградена от години на упорит труд в ранчото си. Преследването на изгубени овце по огромни пасища, понякога по два-три дни без сън, го е научило на търпение, дисциплина и умението да се справя с физическите лишения.

Победата на Клиф Янг е не само спортно постижение, но и символ на надеждата, че човешкият дух може да преодолее всякакви препятствия. Неговото мото "Никога не се отказвай" е вдъхновение за мнозина, показвайки, че с упоритост и постоянство е възможно да се постигнат невероятни неща, независимо от възрастта или обстоятелствата.

Историята на Клиф Янг е напомняне, че вярвайки в себе си и преследвайки мечтите си с упоритост, можем да постигнем невероятни неща, независимо от възрастта или обстоятелствата.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

01 юли 2024

Содом и Гомор | dLambow

(Sodom and Gomorrah) -

Кой оцелял след унищожаването на Содом и Гомор?


Легендата за Содом и Гомор

Според легендата, Авраам много се молил на Бог за спасението на праведните хора, които живеели в Содом и Гомор, какъвто бил неговия племенник Лот и семейството му. Затова Бог се съгласил да пощади градовете, ако в тях се намерят поне 10 праведници.

Содом и Гомор
Содом и Гомор (Sodom and Gomorrah)

За целта, два ангела били изпратени при Лот в Содом, но тях ги посрещнала зла тълпа от развратници и хомосексуалисти, които искали да унищожат ангелите.

Тъй като само Лот и неговото семейство се оказали праведни сред всичките жители, ангелите предупредили Лот бързо да напусне града и да не поглежда назад. Така градът бил разрушен от небесен огън и погребан под сяра.

Тази история не е случайна и ни показва, че грешните и неправедните хора винаги са били по-предразположени към погиване от епидемии или бедствия.

Бележки:

  • - Праведник - човек, който спазва Божиите закони.
  • - Грешник - човек, който нарушава Божиите заповеди.
  • - Карма - Мръсната, черна боя, с която боговете маркират грешниците. Човек, маркиран с карма, е като мишена, вдигната в ловно поле - всеки има право да я стреля както пожелае - с болести, нещастия, скандали в семейството, пътни инциденти ...


История на легендата

Легендата за унищожаването на Содом и Гомор е разказ, познат от Библията, в книга Битие, глави 18 и 19.

- Греховете на градовете Содом и Гомор

Содом и Гомор са два града, разположени в долината на река Йордан. Според Танах (Стария завет), тези градове били разположени в долината на река Йордан в южните земи на Ханаан. Долината, намираща се на север от Мъртво море, била добре напоена и зелена, подходяща за пасища на добитък.

Но пак според Библията, тези градове били изпълнени с беззаконие, беззаконие и разврат. Жителите им се отдавали на хомосексуални отношения, потискали бедните и не се грижели за странниците. Най-тежкият грях там бил хомосексуализмът, но се споменават и други престъпления като насилие, алчност и липса на гостоприемство.

- Божието предупреждение

Бог вижда греховете на градовете и решава да ги унищожи. Той изпраща двама ангели при Авраам, праведен мъж, за да го предупредят за бедствието и да спасят племенника му Лот, който живее в Содом. Авраам се застъпва за градовете, молейки Бог да пощади праведните.

- Спасението на Лот

Лот, племенникът на Авраам, живее в Содом. Ангели, пратени от Бог, го посещават и му нареждат да бяга от града със семейството си, преди да бъде унищожен. Но местните жители разбрали за тях и започнали да обикалят около Лотовия дом, изисквайки да ги изведе, за да ги насилват. Все пак Лот успява да убеди малка част от жителите, но повечето не му вярват и го осмиват.

- Унищожението

Бог Яхве наложил божие наказание, като изпраща огън и жупел от небето върху Содом и Гомор, унищожавайки градовете и всичките им жители. Само Лот, жена му и двете им дъщери успяват да се спасят, бягайки в планината. Содом и Гомор са унищожени от огън и сяра, изсипани от небето.

- Жената на Лот

Жената на Лот, не се подчинява на Божията заповед, като обръща назад, за да погледне града, и ... е превърната в солен стълб.

Значение на легендата


- Моралният урок

Историята за Содом и Гомор се разглежда като предупреждение за последиците от греха. Тя показва, че Бог е справедлив и ще накаже онези, които не следват неговите закони.

- Символично значение

Някои тълкуватели на Библията виждат в Содом и Гомор символична представа за злото и нечестието. Унищожението им е знак за Божията сила и решителност да се бори с греха. Содом и Гомор често се използват като символи на безнравствеността и разврата.

- Археологически находки

Някои археологически находки в региона на Мъртво море се интерпретират като доказателства за унищожението на градове, подобни на Содом и Гомор.

Важно е да се отбележи, че:

  • - Легендата за Содом и Гомор е интерпретирана по различни начини от различните религиозни групи и култури.
  • - Някои хора вярват, че историята е буквално вярна, докато други я разглеждат като метафора или притча.
  • - Независимо от интерпретацията, легендата за Содом и Гомор остава важна история с мощно послание за моралните ценности и последиците от греха.
  • - Историята е отворена за различни интерпретации и може да се разглежда както в буквален, така и в символичен план.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: