(Giant cones) -
Гигантските шишарки на Кустър боровете (Pinus coulteri)
Какво са гигантските шишарки?
Това е Кустър борът - Couster Pine Tree, с латинското наименование Pinus coulteri - наистина впечатляващо иглолистно дърво, известно най-вече с огромните си шишарки. Тези шишарки са едни от най-големите в света, а понякога тежат дори повече от килограм! Те действително са огромни и могат да стигат до половин метър дължина, но обикновено са около 30 сантиметра. Тежат 2–5 килограма.
Гигантски шишарки (Giant cones) |
Защо са толкова големи?
- - Адаптация към околната среда: Големите шишарки са резултат от еволюционната адаптация на дървото към сухия климат и честите горски пожари. Семената, скрити дълбоко в шишарката, са защитени от огъня и могат да поникнат след пожар, когато почвата е богата на хранителни вещества.
- - Разпространение на семената: Когато шишарките се отворят при високи температури, семената се разпръскват на големи разстояния, което улеснява размножаването на вида.
Интересни факти за Кустър боровете и техните шишарки:
- - Тегло: Някои шишарки могат да достигнат тегло до 3 килограма!
- - Размер: Дължината им може да надвиши 40 сантиметра.
- - Бодливи люспи: Шишарките са покрити с остри, бодливи люспи, които служат за защита на семената.
- - Местообитание: Кустър боровете растат предимно в западните части на Северна Америка, в райони с мек климат.
- - Употреба: Шишарките на Кустър боровете нямат широко практическо приложение, но са популярни сред колекционерите.
Защо са толкова интересни?
Гигантските шишарки на Кустър боровете са истинско чудо на природата. Те са пример за невероятната адаптивност на растенията към различни условия и напомняне за сложността на екосистемите. Освен това, те са привлекателни за любителите на природата и колекционерите заради впечатляващите си размери и уникален външен вид.
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.