Translate

---------------------------------------------------------------------------------

31 август 2021

Курс по английски език за начинаещи | dLambow

(English language course for beginners - free online tutorial) -

Курс по английски език за начинаещи - безплатен онлайн самоучител.

Този безплатен онлайн курс по английски език е предназначен не само за напълно начинаещи българи, но също и за хора, които се възвръщат към изучаване на езика след прекъсване. Материалите и темите са така подготвени, че да са подходящи за самостоятелна работа от къщи, без учител или преподавател. Всички обяснения са на български език и са придружени с множество примери на английски, придружени с нужната транскрипция за правилно изговаряне на текстовете.

Безплатен онлайн курс по английски език за начинаещи

Английски език (English Langiage).

За никого не е тайна факта, че най-популярния език в света е английския език. На този сайт събираме максимален обем от полезна информация, във максимално удобен и разбираем за българи вид, така че да е подходяща за самостоятелно езиково обучение, без да се налага закупуването на скъпи езикови помагала или наемането на учители. Започва се английска азбука и фонетика (букви, звуци и произнасяне), разглеждат се елементарна граматика, лексика и състав на английското изречение. Мерки за обогатяване на словесния запас - с минимум усилия - максимум резултат.

Защо е добре да знаете английски език?

Всяка една човешка дейност може да бъде успешна и неуспешна, според мотивацията, с която подхождаме към нея. Ако мотивацията Ви за изучаване на този курс по английски език е достатъчно висока, то и постигнатите резултати ще са бързи и значителни. Разбира се, ако живеете в малко селище и не ползвате често интернет, едва ли Ви е необходимо само заради модата да изучавате език. Но ако си търсите работа в Англия и възнамерявате да се развивате зад граница, това става спешно и наложително. Още повече, че платените учители и курсове по английски са доста скъпи, а на този сайт всичко е достъпно и безплатно.

Ползите

Английски език се ползва в международната търговия, туризма, Интернет, спортните събития, политиката и не само. Това е един от най-наложените и популярни езици за международно общуване. За много държави по света тома е основен майчин език, а има и такива, в които това е втори официален език. Говори се от над 1 млрд. души и е голямо облекчение да го ползвате при пътуване в чужбина, защото с него почти навсякъде ще Ви разберат. 

Знанието на English може да увеличи заплатата или доходите Ви с около 20-30%, а понякога е и задължително условие да започнете. Всичко това може да го постигнете с настоящия онлайн курс по английски език (Online English Lessons for Beginners), който е един чудесен, популярен безплатен самоучител за начинаещи. Да се надяваме, че ще помогне и на Вас.

С какво да започнете?

Започнете с кратката история на Англия и английския език, за да разберете на какви етапи и от кои други езици са се формирали те. Ако пропуснете това, после ще имате проблеми разбирането на някои английски особености и странности. Когато учите английски език за първи път, естествено е да започнете с неговата фонетика, защото правилото е "едно се пише, друго се чете" и това е много необичайнож за българите.

Както се казва, така директно хващате бика за рогата и от самото начало полагате усилия за овладяване на най-същественото, след което остава да добавяте все нови и нови знания и практика. Още от самото начало приложете метода с листчетата за нови думи и дневно прехвърляйте поне по 20 - 100 нови думи, когато и където се сетите през деня. Така много бързо ще съставите своя минимален словесен запас за начално ползване на езика.

Как да продължите с курса?

След като имате положена елементарната основа - английска фонетиката и словесния минимум), следва да развиете знанията си с овладяване на елементарната английска граматика, особено в частта й по съставянето на различните видове английски изречения, които ще Ви дадат прозорец към бързо и скорошно реално ползване на езика. Прибавете към това работата с малки примерни текстове и особено с упражненията за превод от английски на български език и обратно. Последното значително ще затвърди уменията Ви за практическо приложение на езиковите знания.

Пречки в курса по английски език.

Знаейки и чувствайки почти ежедневна потребност от това, все повече хора започват да търсят начини да научат английски език, но веднага се сблъскват с няколко пречки (понякога и без да ги осъзнават):

Пречка № 1:

Вие искате да научите английски не заради себе си, за да го ползвате за свои нужди, а за да уйдисате на някой друг - работодател, посредник, чужденец, мода. Т.е. искате да се заробите някъде по света, където винаги ще Ви гледат подозрително. Е, вярно. Ако сте измежду най-амбициозните и предприемчивите, наистина може да успеете (и то по-скоро самостоятелно, а не като наемен работник).

Но колко са такива случаи. И колко са останалите, които се примиряват с мизерни условия. А да не говорим, че такива хора не могат и пари да съберат, за да се върнат в България и даже ги е срам да се обадят на роднини и познати, за да не разберат как са се подредили (на пачи яйца). Та, когато търсите курс английски, за да се харесате на някой друг, вариантите са два:

  • А) Да се спукате от зубрене, да плащате доста за уроци, учители, учебници, касети, изпити, тестове ... (и то не веднъж) и ако имате късмет (все пак друг Ви оценява) да се уредите някакси (добре или по-често - зле).
  • Б) Ако нямате късмет, ако не Ви достигат парите за уроци или ученето на английски не Ви се отдава:

    - или се проваляте и край на надеждите,
    - или приемате каквото и да е, само за да не се изложите пред познатите си.



Пречка № 2:

В английски език, когато веднъж се провалите на тестове или при събеседване, понякога се амбицирате и решавате следващия път да се подготвите още по-добре каквото и да Ви струва това и ... въртележката започва:

  •     - курсове - пари,  
  •     - уроци - парици,
  •     - учебници - парички,
  •     - помагала - париченца,
  •     - касети - пара,
  •     - учители - пари, ...

А резултат - съвсем малко над нулата. Лично съм го изпитал много пъти. И всички тези усилия имат малък принос по научаване на езика. Защо е така? Истината е, че купсовете по английски език са комерсиален (търговски) продукт (стока). Като такъв, той трябва да бъде продаван:

  •     - срещу заплащане;
  •     - редовно;
  •     - все по-масово.

Вече забелязахте, че към а), б) и в) няма г) научаван! Даже най-обикновената учителка в началните класове, осъзнава тази схема - а), б), в) - (т.е. да се учи език без да е задължително да се НАУЧИ) и се движи съзнателно и/или подсъзнателно от нея.  В противен случай - остава без работа. Следователно: нито един преподавател или издател пряко

  1.     - не е заинтересован,
  2.     - не се оценява и
  3.     - не му се плаща

за 4. научаване.

Напротив всеки кръвно е заинтересован от а), б) и в) т.е. да прави бизнес, иначе остава без работа и без пари. С други думи, даже и плащайки пари, не може да разчитате някой друг да свърши цялата работа с ученето. В най-добрия случай външната помощ (срещу заплащане) е 50%, а останалите 50% идват от вас - мотивация, упоритост, схватливост, постоянство, упоритост...

Пречка № 3:

Безотговорност за резултата от един такъв курс по английски език - т.е. на всички тези учители, издатели ... не им плащате за резултат (че вече сте научили езика и го ползвате успешно), а за учене (по възможност - безкрайно). И естествено, масово прилаганата методика на преподаване е НЕПРАВИЛНА. Самата дума „учебник“, „курс“, „касета“, „урок“ е ... фундаментално погрешна. Тя веднага ни говори за нещо изкуствено, „откъснато“ от действителността. За нещо, което се отглежда в оранжерийни условия и изнесем ли го в „мразовитите“ условия на живота и практиката - то веднага погивагива (знанието на езика, в случая).

Наскоро, на един форум в интернет, попаднах на дискусия дали курса по английски език трябва да започне първо с изучаване на английска граматика или със зазубряне на думите, та чак тогава да се преминело към практикуване и упражнения. Вие как мислите? Кога проговорихте български? След като „научихте“ граматиката в 7 - 8 клас от училището, или си го говорехте и ползвахте още преди училище? Или пък неграмотните хора, които никога не са учили, да не би да са неми и да не могат да говорят езици? Някои от тях отиват в чужбина и без никаква граматика научават даже втори език - гръцки, италиански, испански, английски...

Пречка № 4:

Всеки курс или учебник по английски език е съставен от т.н. „уроци“. Обикновено урока се състои от текст (1/2 - 1 страница), речник на непознатите думи (10-20 на урок) и няколко упражнения. Текстовете се подбират, така че непременно да съдържат 10-20 нови думи или изрази и поредната граматична форма. Те много рядко повтарят споменати в предишни уроци думи и граматически форми. А още по-рядко имат смислена връзка с предишните текстове. По-изкуствен начин за учене на език, от този - няма! А масовата част от учебниците и курсовете по английски език са организирани точно така.

Т.е. на урок трябва да се „дадат“ 10-20 нови думи или изрази плюс граматичната форма, и обикновено не се стига по-далеч от искането и настояването „даденото“ да се назубри, да се наизусти. Каква е първата Ви асоциация ако погледнете в един учебник по английски?

  •     - че ще Ви изпитват,
  •     - че може да не се сетите за нещо,
  •     - че може да Ви се надсмиват...

Даже да го няма учителя по английски и около Вас да няма други обучаващи се, учебника е така направен, че да се чувствате постоянно като на изпит. Всяко празно място за попълване все едно Ви казва „Пак ще сбъркаш...“. И то защо? Защото учителя си мисли, че едикояси е единствената правилна дума за това място. А истината е, че Вие не учите английски за да Ви оценява учителя, а за да ползвате предимствата на английски език в практиката си. А за да стане това, има далеч по-нестресиращи и плодотворни начини изучаване и езикова подготовка. Така че това са основните пречки пред това действително да научите езика от курс по английски език и да имате от това практическа полза.

Стратегия за курс по английски език.

Зазубрянето на думи не върши работа. За да ползвате английски език с практическа полза за себе си, една от тайните е, че това не става със зазубрянето на 5 - 10 или 20 хиляди думи. В ежедневната си реч, един американец не ползва повече от 500 - 600 - 800 думи. А някои с години не ползват повече от толкова. Това се нарича лексикален минимум. Но тук е добре да разберете, че има различни лексикални минимуми.

Базов минимум

Един е базовия минимум - този, който Ви дава най-общите и най-често употребяваните ежедневни, базови думи, фрази, понятия, без които не може да разбирате и ползвате английски език. Това са около 500 - 600 - 800 думи и изрази и тяхното съвместно ползване в ежедневния език.

Умение да се ползват думите

Тук зазубрянето пак не е метода. Не може да зазубрите 600 думи и да кажете, че знаете базовия минимум. Базовият минимум е умението без затруднение да ползвате тези 600 думи в различните вариации на ежедневната реч, а не като папагал да казвате какви са стоте значения на една дума. Това се постига не със зазубряне, а с ежедневни и упорити, но прости практически занимания.

Езикова практика

Намерете един прост (най-добре - адаптиран, т.е. изчистен от сложните форми) текст с обем 15 - 20 страници. Започнете писмено да го превеждате (работете с кратък речник) - от английски на български. Правете това ежедневно. След 1 седмица започнете да правите обратния превод на същите текстове - от български на английски. В началото ще ви е трудно и ще допускате много грешки, но съвсем скоро ще се подобрите, а след 2-3 месеца вече ще ползвате английски език.

Време е да започвате

Сега се върнете в началото на тази тема за ползването на правилния курс по английски език. Проследете посочените връзки в тяхната последователност - азбука, фонетика, граматика, лексика, изречение и ... не забравяйте упражнението за ежедневен практически превод на текст от и на английски. Вложете малко настойчивост и мотивация и след 2-3 месеца ще имате вече полза.

------------------


Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: