Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 януари 2023

Глейзър Експрес | dLambow


Глейзър Експрес е най-бавния експресен влак в света. 

Глейзър Експрес (The Glacier Express) е експресен влак, свързващ гарите на двата основни планински курорта Сейнт Мориц и Цермат в швейцарските Алпи. Влакът се експлоатира съвместно от Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) и Rheetian Railway (RhB). По време на по-голямата част от пътуването си той минава покрай известната Рихецианската железница в Албула (the Rhaetian Railway in the Albula).

Глейзър Експрес
Глейзър Експрес е най-бавния експресен влак в света

Влакът не е "експрес" в смисъл, че е високоскоростен, а по-скоро, в смисъл, че осигурява "едноседалково" дълго пътуване (one-seat ride). Всъщност той има репутацията на най-бавния експресен влак в света. Тъй като Сейнт Мориц (St. Moritz) и Цермат (Zermatt) са в две известни планини, често се казва, че Глейзър експрес пътува от Пиз Бернина (Piz Bernina) до Матерхорн (Matterhorn).




Глейзър Експрес тръгва за първи път през 1930 година. Първоначално се управлява от три железопътни компании: Brig-Visp-Zermatt Bahn (BVZ), Furka Oberalp Bahn и RhB, но от 2003 г. влакът е управляван от RhB и новоучредената компания MGB, която е възниква от сливане между BVZ и FO. 

Пътуването с Глейзър Експрес трае 7 и 1/2 часа, като преминава през 291 моста, 91 тунела и през прохода Oberalp в най-високата точка на маршрута на височина от 2033 м. Целият маршрут е теснолинейна железопътна линия, а големи части от нея използват системата зъбна рейка-пиньон, както за стръмно изкачване, така и за контрол на спусканията.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: