Translate

---------------------------------------------------------------------------------

21 януари 2023

Смилянски боб | dLambow

 

Смилянски боб по родопски


Първо, нека да уточним какво е смилянски боб?

Смилянски боб е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на река Арда. Той вирее основно в района на село Смилян, както и на съседните села Могилица и Арда, всичките намиращи се в района на горното течение на река Арда.

Смилянски боб по родопски
Смилянски боб

Районът се характеризира с планински климат, при който есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е прохладно. Други фактори, които предопределят доброто качество на смилянския боб, са надморската височина и влажността на въздуха.

Областта, в който вирее растението, е с надморска височина от 820 до 875 m. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 °C цветчетата на фасула прегарят и окапват.

Продукти за ястието:

  • - 200 г шарен смилянски боб
  • - 1 морков,
  • - 1 глава кромид лук,
  • - джоджен – 1 суп. лъж.,
  • - магданоз – 1/2 китка,
  • - сминдух - 1 чаена лъжичка,
  • - олио 5-6 лъжици,
  • - дивесил,
  • - червен пипер,
  • - сол на вкус



Начин на приготвяне:

Смилянският боб почистваме и накисваме още от предишната вечер във вода. На следващия ден отцеждаме от старата вода, заливаме със студена вода и слагаме да ври. Сред като поври 5-6 минути, изхвърляме водата и отново доливаме със студена вода, като добавяме и 2-3 супени лъжици олио. Прибавяме ситно нарязаната 1/2 глава лук и моркова нарязан на кубчета. Чорбата се вари, докато фасулът омекне напълно. Когато е почти готов добавяме джоджен, дивесил, сминдух.

За да стане чорбата вкусна, трябва да направим и запръжка. Тя се приготва, като в отделен съд сложим 3-4 супени лъжици олио, 1/2 глава лук и малко брашно. Всичко това запържваме добре и накрая прибавяме червения пипер. Запръжката изсипваме в тенджерата с боба и оставяме да поври още десетина минути с нея.

Поднася се, поръсен със ситно нарязан магданоз.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: