Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 февруари 2022

-Целеви SEO страници за сайт | dLambow

SEO Friendly Landing Pages

Как да създадем привлекателни целеви SEO страници за нашия сайт?


Какво представляват целевите страници за SEO?


Определение за целеви страници

Целевите страници за SEO (Landing pages for SEO ) са тези страници от един сайт, които са оптимизирани за търсачките - с функции, които ги правят особено привлекателни за алгоритмите, които решават дали дадена страница е ценна за търсещите машини. 

А изобщо, целева (продаваща, насочваща) страница на уеб сайт е тази, до която потребителите стигат най-напред, като кликнат върху някоя връзка от резултатие от търсене или в друга интернет публикация. Повечето целеви страници (landing pages) имат един общ признак: те призовават посетителите да преминат от намерение към извършване на определено действие:

  • - абониране за бюлетин по електронна поща;
  • - изтегляне на ценова листа;
  • - преглеждане на други ключови страници от сайта;
  • - поръчка на електронна книга и т.н.

За разлика от обикновен уебсайт или онлайн магазин с много продукти или услуги, върху целевата страница се поставя само една конкретна оферта или тема. По този начин всяка целева страница е насочена към тясна аудитория от потребители, т.е. тя е тясно таргетирана. Проектирани да подобряват ефективността от различни подходи за осигуряване на трафик, целевите страници Ви помагат:

  • - за увеличаване на конверсията на сайта;
  • - за популяризиране цялостното съдържание на сайта;
  • - за превръщане на обикновените посетители в активни купувачи.
Landing page SEO
Целева страница за SEO на вашия сайт.

Как да създадете полезна целева страница за SEO?

  1. Публикувайте я в персонализиран и оптимизиран URL адрес.
  2. Определете ключова фраза за основна тема на страницата.
  3. Включете ключови думи в целевата си страница, които са съотносими към основната ключова фраза.
  4. Създайте достатъчно смислен и добре структуриран текст за страницата.
  5. Онагледете темата с подходящи, оригинални и оптимизирани изображения.
  6. Помислете как да си осигурите обратни връзки към страницата от външни източници.
  7. Направете страницата видима от мобилни устройства.
  8. Осигурете минимална скорост на зареждане.
  9. Направете съдържанието лесно споделяемо в Интернет.


Основни елементи на успешната целева страница.

За да може конверсията на сайта да бъде висока, целевата страница, водеща до него, трябва да има следните основни елементи:

  • - привличащо заглавие и подзаглавия, след прочитането на които посетителят със сигурност ще иска да остане на страницата;
  • - ангажиращо медийно съдържание: ярки графики, информативни илюстрации, полезни видеоклипове;
  • - визуално забележими бутони с призив за действие (call to action). В същото време, процентът на конверсия се влияе положително от наличието на такива думи като „безплатно“, „само сега“, „промоция“, „отстъпка“ и т.н.
  • - мощни тригери - фактори на доверие, могат да бъдат отзиви на реални клиенти на вашите продукти или услуги.
  • - таймери за обратно броене, чиято настройка на страницата помага да се ускори времето за вземане на решение на потребителя да извърши предполагащото се действие.



Структура на целевата страница (Landing page structure).

Целевите страници могат да бъдат изградени според една от двете съществуващи формули, които схематично определят пътя на посетителите:

1) "aida" (attention, interest, desire, action - внимание, интерес, желание, действие). 

Първата стъпка е да се привлечете вниманието на потребителя, втората е да се предизвика интерес, третата е да се събуди желание, а четвъртата е да се приключи с действие.

2) "pmphs" (pain, more pain, hope, solution - болка, повече болка, надежда, решение). 

На първият етап се очертава ясно конкретен проблем, след това той се усилва, после се дава надежда и в края се предлага начин за решаване на този проблем.

Ключов елемент на целевата страница е насочването.

Както може да видите, независимо кой от двата сценария използвате, в резултат на последователното движение по целевата страница, потребителят винаги ще стига до една и същата крайна точка: той ще изпълнява действието, което се изисква от него. Още повече, че по време на този преход, вие може да го насочвате в много и различни посоки.

Предпоставки за създадете целеви страници (landing pages), подходящи за SEO


Два важни аспекта

За да имате добра целева страница на сайта си, не е достатъчно да имате в нея само необходимото съдържание. За да постигнете целта си, вашата страница се нуждае от още едно много важно нещо: целеви трафик. Ако вече сте наясно с изискванията за потребителско изживяване (user experience - UX) и сте запознати с начините на on-page SEO за създаване на интересен и завладяващ контент (полезно за потребителите съдържание), значи вече имате готова начална (целева) страница. 

Сега е необходимо да измислите начини да генерирате трафик (посещаемост) към нея, без да използвате платени методи като PPC или реклама в социалните медии. И първото, за което се сещаме, са търсачките. Но за тяхната благосклонност ще се нуждаете от редица SEO мерки, които ще ви направят видими и разпознаваеми.

Какво е оптимизация за търсачките (SEO)?

Оптимизацията за търсачките (Search engine optimization - SEO) се отнася до процеса на редактиране на елементите на уеб страницата ви, за да се направи по вероятно тя да бъде показвана в резултатите от търсенето (Search Engine Results Page - SERP), когато някой въведе съответна заявка за търсене.

Приоритет номер едно за Google е да показва резултати, които най-точно съответстват на това, което търси потребителя, когато въвежда заявката си в лентата за търсене. И така, въз основа на сигнали, които се получават от всички страници в Интернет, отнасящи се до термина „входящ маркетингов отчет (inbound marketing report)“, Гугъл решава как да ги класира и показва в низходящ ред според тяхната уместност.

Важно е да се отбележи, че няма тайна как да се озовете на първа страница с резултати на Google (или която и да е друга търсачка). Има обаче някои най-добри практики, които можете да следвате, за да направите по-вероятно целевата ви страница да се появи там и то по-скоро във времето.

Непрекъснато развиващият се алгоритъм на Google

Подобно на готвач, който защитава рецептата си за вкусен, но „таен сос“, най -голямата търсачка в света е известна с това, че държи детайлите на собствения си алгоритъм в тайна. През годините Google научи повече за това, което прави страниците ценни за търсещите. Те са направили безброй актуализации на алгоритмите си, като „Колибри“, „Панда“ и „Пингвин“. Тези актуализации причиняват сериозни главоболия на специалистите по SEO и заличават цели мрежи от уебсайтове от SERPs (страницата с резултатите от търсене).

Преди време беше много по-лесно да се класираш високо в Google. Хората използваха тактики за запълване с ключови думи, отглеждане на линкове (линкови ферми) и различни пренасочвания, за да попаднат в началото на резултатите от търсенето. Днес много от сайтовете, които са се възползвали от подобни техники, са включени в черния списък на Google - категорично напомняне, че измамниците никога не просперират. Ето защо е най-добре да се съсредоточите върху осигуряването на трафик от търсачките по правилния начин - като създавате ценна целева страница за хора, които търсят това, което можете да им предложите.

Как да създадете SEO целева страница (How to create an SEO landing page)?

Когато изграждате следващата си целева страница, вземете предвид следните съвети и най-добри практики като шаблон за работа:
 




Определете ключовите думи

Това е важно. Изберете думите, за които искате търсачките да класират вашата страница. Проучването на ключовите думи може да бъде дълъг процес. Но както при всяко нещо, колкото повече изследвания правите, толкова по-добре ще бъдете подготвени. Направете списък с думите, които са подходящи за вашата страница, и се опитайте да разберете какви комбинации от тях (ключови фрази) са най-вероятни при търсене. Ключовите фрази са по-лесни за класиране от по-късите им колеги и често дават по-висока възвръщаемост на инвестициите.

 

Включете стратегическите си ключови думи в целевата страница

След като определите важните си ключови думи и фрази, включете ги на стратегически места в целевата си страница:

- Заглавен маркер:

Това е заглавието на вашата страница. Показва се в горната част на страницата в разделите на браузъра ви. Съсредоточете се върху това да направите заглавието си привлекателно, за да насърчите кликванията.

- Мета описание:

Това е краткото описание на страницата, която виждате под заглавието в SERP на търсачките. Използвайте го, за да дадете на търсещите представа какво ще намерят на страницата, ако щракнат върху него.

- Заглавни тагове:

В HTML етикетите на заглавията са подредени в йерархия от H1 до H6. Страницата ви трябва да има само един маркер H1 и той трябва да е основното ви заглавие. Ако ще имате подзаглавия под този H1, използвайте H2s. Ако планирате да имате подзаглавия под вашите H2s, използвайте H3s и така нататък. Това структурира приоритетите на съдържанието ви. Поставянето на думи в H1 казва на Google „Това са най-важните думи на моята страница“.

- Имена на файлове с изображения:

Винаги се опитвайте да давате на изображенията си описателни имена на файловете им. Тъй като Google не може физически да вижда вашите изображения, трябва да му дадете писмено описание в името на файла. Заглавие на изображение, съдържащо вашите ключови думи, ще помогне за подобряване на класирането на страницата (отделяйте думи в описанието чрез тирета, а не чрез подчертаване).

- Основен текст:

Вашите ключови думи трябва да бъдат осеяни в целия текст, но пестеливо. Използването им твърде много, е тактика, известна като "наводняване ключови думи" (flooding keywords), рискувате да бъдете наказани от Google.

 

Не се притеснявайте за дължината на страницата си

Традиционно сме чували, че търсачките предпочитат дълго съдържание пред кратко. И това напълно противоречи на това, което всички бяхме учили за създаването на страхотни целеви страници, че те трябва да бъдат кратки и сбити. И така, как работи това, когато става въпрос за създаване на целеви страници за SEO? Има ли някаква средна позиция, която можем да достигнем?

Няма категорични доказателства, че само увеличаването на броя на думите в текста ще засили позицията ви в SERP. Тогава защо най-високопоставеното съдържание е дълго? Причината не се дължи на големия брой думи, а защото текстът е пълен с ценна информация - която привлича повече читатели, повече споделяния и повече кликвания. Всичко това сигнализира на Google, че вашата страница заслужава скок в класирането. Ако направите целева страница с 5 думи, какво ценно може да каже на посетителите и как ще ви повярват?

Така че с целевите си страници не се вманиачавайте по дължината. Ако все още се притеснявате, че твърде дълъг текст ще прогони потенциалните ви клиенти, първо: структурирайте го на по-кратки абзаци с привлекателни подзаглавия и второ: опитайте да се възползвате от сгъваемите текстове. Те са начин да скриете част от текста под заглавие, което потребителят може да отвори или да свие по свое желание, като щраква с мишката върху него.

 

Помислете за обратните връзки към вашата страница

Ако някой харесва съдържанието ви достатъчно, за да го свърже с обратна връзка от своя уебсайта, то той, един вид, гарантира за вас. Как да направите това, без да създавате новаторско вирусно съдържание, което достига до всички краища на Интернет? Има много различни начини, но комбинацията от страхотно съдържание и целенасочена работа е изпитан и истински метод за изграждане на връзки.

- Първо: Създайте оригинално съдържание.

Вземете резултати, данни, казуси от други, ако искате, но не копирайте директно (още по -добре, ако сте направили свое собствено казус). Колкото по-оригинално, добре проучено и ценно е вашето съдържание, толкова по-добре ще бъде прието.

- Второ: Определете влиятелни лица във вашата индустрия.

Използвайте комбинация от препоръки от приятели, задействане на имейли и проучвания в социалните медии, за да намерите информацията за контакт на хора, които биха намерили вашето съдържание за подходящо.

- Трето: Обърнете се към тези влиятелните лица във вашия бранш.

Започнете с малко, като се опитвате да получите връзки от блогъри. Вижте техните блогове и си проправяйте път към по-високите етажи.

 

Запазете сезонната си целева страница онлайн

Някои хора бъркат дългосрочните кампании с краткосрочните кампании. Тези хора потенциално пропускат много трафик. Всеки път, когато създавате нова целева страница, това е почти все едно да изтриете старото SEO и да започвате от нулата. За да се конкурирате с по-големите бизнеси, представени на първа страница в Google, променете стратегията си. След като кампанията е приключила, преработете страницата в постоянно действаща такава. Не е задължително да продължите да продавате нещо чрез нея, но така ще запазете създадения трафик.

 

Ускорете страницата си

Скоростта на зареждане на страницата е един от малкото фактори за SEO класиране, които Google потвърди, че съществуват. 47% от хората очакват страниците да се заредят за по-малко от две секунди, а 40% ще я изоставят след три секунди. Това ни връща към подобряване на потребителското изживяване. Проверете страницата си в Google PageSpeed ​​Insights, за да разберете дали е на ниво. Ако не е, опитайте да ускорите времето за зареждане на страницата си чрез:

  • - Използване на по-малки файлове с изображения, които не компрометират качеството;
  • - Преминаване към по-бърз уеб хост;
  • - Изключване на всички приставки или разширения, които страницата ви не използва.


 

Направете вашето съдържание споделяемо

Някога се смяташе, че социалните споделяния влияят пряко върху SEO на страницата. Но през последните няколко години Google излезе и конкретно каза, че неговият алгоритъм не се влияе от тях. Въпреки това, само защото Google казва, че социалните индикатори не влияят пряко върху SEO, не означава, че трябва да игнорирате социалните медии. Всъщност точно обратното. Ако съдържанието е добро, хората ще искат да го споделят във Facebook, Twitter и LinkedIn. А това, определено ще ви носи посещения. Така че, включете бутоните за „споделяне“ в социалните мрежи - не само търсачките могат да ви осигуряват посетители.


Целеви страници за seo - заключение 

Целева страница е всяка уеб страница, на която потребителят може да попадне, но в сферата на маркетинга това обикновено е самостоятелна страница, различна от останалите страници на сайта ви, която служи за една конкретна цел. Целевата страница е продължение на всички обещания, които сте дали в съдържанието си. По същество това е следващата стъпка към това посетителят да стане клиент или да предприеме друг вид взаимодействие с вашия сайт. 

Целевата ви страница ви позволява да направите сделка, някаква специална оферта, информация или замяна на предоставяне на информация за контакт. Целевите страници могат да съдържат връзки, които водят до други страници. Те могат да предлагат безплатна електронна книга, безплатен пробен период, участие в конкурс или регистрация на уебинар в замяна на подаването на информация за контакт. Добрата целева страница ще свърши своята работа, като убеди потенциалния клиент, че си заслужава да предостави лични данни в замяна на всичко, което може да предложите. 

Целевите страници могат да бъдат намерени чрез общо търсене или чрез уебсайта на вашата компания, което увеличава вероятността потенциалният клиент да попадне там. Не е задължително да имате само една целева страница. Всъщност експертите в света на маркетинга вероятно предлагат да поддържате множество целеви страници, насочени към сегментирани целеви клиенти.

 

Допълнителни ресурси по темата:

How to Build SEO Friendly Landing Pages
https://instapage.com/blog/seo-friendly-landing-pages
Что такое целевые страницы?
https://it-rating.in.ua/chto-takoe-tselevyie-stranitsyi
Что такое посадочная страница, ее роль в бизнесе
https://nomax.com.ua/articles/landing-page/chto-takoe-posadochnaya-stranica-ee-rol-v-biznese/
Четири най-добри практики за SEO за увеличаване на органичния ви трафик
https://www.vtiger.com/bg/blog/four-seo-best-practices-to-increase-your-organic-traffic/

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: