Шам фъстък – Зеленият диамант на здравето и вкуса
„Ако животът ти поднесе шам фъстък – не го люпи с нож, а с търпение.“ – казва с усмивка стар търговец от Близкия изток, който продава ядки на пазара в Истанбул. Любопитна случка: в Иран, шам фъстъкът е толкова ценен, че някои семейства го използват като подарък при сватби – символ на благоденствие и плодородие. А в Калифорния, фермери празнуват „деня на пукането“, когато черупките се разтварят с характерен звук – знак, че реколтата е готова.
Съдържание на темата
- Произход и история
- Биологични характеристики
- Хранителна стойност
- Полезни свойства
- Употреба в кулинарията
- Интересни факти
Шам фъстък (Pistachio) |
Произход и история
Шам фъстъкът (Pistacia vera) произхожда от планинските райони на Иран, Туркменистан и западен Афганистан. Смята се, че е култивиран за първи път преди повече от 3000 години. По-късно се разпространява в Средиземноморието, а днес се отглежда в Калифорния, Турция, Сирия и дори в България.
В древността шам фъстъкът е бил считан за деликатес, достъпен само за крале и благородници. Персийските царе го използвали като енергийна храна по време на походи, а римляните го включвали в своите пиршества.
Биологични характеристики
Шам фъстъкът е ниско храстовидно дърво от семейство Смрадликови (Anacardiaceae). Израства до 10 метра височина, с перести листа и съцветия от тип „метла“. Растението е двудомно – има отделни мъжки и женски дървета, като само женските дават ядки.
То е устойчиво на екстремни температури – от −10°C до +40°C – и предпочита суха, слънчева почва. Плодовете узряват най-добре при дълго и горещо лято. Черупката на ядката се разпуква при узряване, което е характерен белег за готовност за прибиране.
Хранителна стойност
Шам фъстъкът е изключително богат на хранителни вещества. В 100 грама сурови ядки се съдържат:
- Калории: 560
- Протеини: 20.2 г
- Мазнини: 45.3 г (предимно ненаситени)
- Въглехидрати: 27.2 г
- Фибри: 10.6 г
- Калий: 1025 мг
- Фосфор: 490 мг
- Витамини: B1, B6, B9, A, C, E
Тази ядка е отличен източник на антиоксиданти, аминокиселини и фитостероли, които подпомагат редица жизнени функции.
Полезни свойства
За сърцето
Шам фъстъкът не съдържа холестерол и подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Ненаситените мастни киселини, ресвератролът и аргининът понижават „лошия“ холестерол и подобряват кръвообращението.
За нервната система
Богатото съдържание на магнезий и витамини от група B го прави полезен при стрес, тревожност и безсъние. Подпомага възстановяването след умствено и физическо натоварване.
За зрението
Лутеинът, рибофлавинът и зеаксантинът в шам фъстъка подобряват зрението и предпазват очите от дегенеративни заболявания.
При диабет
Фибрите, бетакаротините и процианидините в ядката регулират нивата на кръвната захар и подобряват инсулиновата чувствителност.
Употреба в кулинарията
Шам фъстъкът е универсален продукт в кухнята:
- Консумира се суров, печен, осолен или карамелизиран
- Използва се в сладкиши – баклава, халва, сладолед
- Добавя се към салати, сосове и основни ястия
- Може да се използва като паста за кремове и пълнежи
Неговият специфичен аромат и зеленикав цвят го правят предпочитан от шеф-готвачите по света.
Интересни факти
- Шам фъстъкът е една от най-старите ядки, консумирани от човека – има доказателства за употреба отпреди 300 000 години.
- В Калифорния има фестивал, посветен на шам фъстъка, с дегустации и състезания по люпене.
- Черупката му се разпуква с характерен звук – „пукане“, което е знак за узряване.
- В някои култури се вярва, че шам фъстъкът носи късмет и се използва в ритуали за плодородие.
- В България дивото растение кукуч служи като подложка за културния шам фъстък.
Ако тази статия ти е била вкусна и полезна, сподели я с приятели, остави коментар или се върни утре за нова порция знания. А защо не разгледаш още от съдържанието на сайта – има още много апетитни теми, които чакат да бъдат открити!
---dLambow - "samou4itel1"
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.