Translate

---------------------------------------------------------------------------------

06 юни 2025

Домашен портокалов кекс | dLambow

(Homemade orange cake) - 

Този пухкав и ароматен портокалов кекс е перфектен за всеки повод! 


Необходими продукти: 


За кекса:

  • - 90 мл растително масло
  • - 110 г брашно за кекс
  • - 110 мл портокалов сок
  • - 8 броя жълтъци
  • - 8 броя студени белтъци
  • - 7 мл лимонов сок
  • - 70 г захар
Домашен портокалов кекс
Домашен портокалов кекс (Homemade orange cake)

За крема:

  • - 100 г бита сметана (или течна сметана за разбиване)
  • - 8 г захар


Начин на приготвяне:

Приготвяне на кексовото тесто:

  • - Подгответе жълтъчната смес: В голяма купа сложете растителното масло, брашното за кекс, портокаловия сок и жълтъците. Разбъркайте много добре, докато получите гладка и еднородна смес без бучки. Оставете настрана.
  • - Разбийте белтъците: В отделна, чиста и суха купа сложете студените белтъци. Започнете да ги разбивате с миксер. Когато започнат да стават на пяна, добавете лимоновия сок. Продължете да разбивате и постепенно добавяйте захарта, докато получите твърд, лъскав сняг от белтъци.
  • - Смесете двете смеси: Внимателно добавете разбитите белтъци към жълтъчната смес. Разбъркайте с шпатула или лъжица с леки движения отдолу нагоре, докато двете смеси се смесят напълно, без да спада обемът на белтъците.


Печене на кекса:

  • - Подгответе формата: Вземете тава за печене с размери около 28x28x5 см. Постелете я с хартия за печене.
  • - Изсипете сместа: Изсипете кексовата смес в подготвената тава и я разпределете равномерно.
  • - Печете: Печете в предварително загрята фурна на 150°C за около 60 минути. Времето за печене може да варира според фурната, затова проверявайте с клечка – ако излезе суха, кексът е готов.
  • - Охладете: Извадете кекса от фурната и го оставете да се охлади напълно върху решетка.


Приготвяне и сглобяване на крема:

  • - Разбийте сметаната: В купа сложете битата сметана (или течна сметана) и захарта. Разбийте добре с миксер до получаване на пухкав крем.
  • - Разрежете кекса: След като кексът е напълно изстинал, разрежете го внимателно на две равни части по хоризонтала.
  • - Намажете с крем: Намажете едната част от кекса с приготвения крем, след което поставете отгоре втората част.
  • - Оформете и нарежете: Ако желаете, можете да отрежете краищата на кекса, за да изглежда по-равен. След това нарежете кекса на желаните от вас парчета.


Насладете се на домашния си портокалов кекс!
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Портрет на Брат Кирил | dLambow
  2. Св. Киприан Киевски | dLambow
  3. Тисулска принцеса | dLambow
  4. Калката | dLambow
  5. Скромен живот с мирно сърце | dLambow
  6. Белогорски манастир | dLambow
  7. Херман Хесе | dLambow
  8. Животът като танц | dLambow
  9. Шоколадовата империя | dLambow
  10. Лук и вируси | dLambow
  11. Тракийският език | dLambow
  12. Теодора Косара | dLambow
  13. Вместо да проклинаш тъмнината, запали свещ | dLambow
  14. Тетевенски балкан | dLambow
  15. Сима де ла Хигера | dLambow
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: