Translate

---------------------------------------------------------------------------------

12 октомври 2024

Халдейско царство | dLambow

(Chaldean Empire) -

Халдейското царство и Вавилон: Една вечна връзка


Кое е Халдейското царство?

Халдейското царство, което често се нарича и Нововавилонско царство, е всъщност период от историята на древния град Вавилон. Това не е отделна държава, а по-скоро възходът на Вавилон като най-могъщата сила в региона след дълго време на подчинение на други империи, най-вече Асирия. Този период между 626 и 539 г. пр.н.е. от историята на Вавилония се отличава с голям разцвет и мощ на града-държава Вавилон.

Халдейско царство
Халдейско царство (Chaldean Empire)

Значение на понятието "халдейци"

От древни времена историците са установили, че терминът „халдейци“ има две значения: той определя народ и каста от жреци. Още в древността географът Страбон пише по този въпрос: „Във Вавилония за местните философи, т.нар. халдейци, които се занимават главно с астрономия, е отделено специално селище, а някои от тях се представят за гадатели. Има и едно племе халдейци, а територията, заемана от тях, е в съседство с Персийско море...“

Първото споменаване на халдеите се намира в свидетелствата на асирийския цар Салманасар III и датира от IX в. пр. Тези документи съобщават за древно племенно разделение на халдейците. Най-значимите племена са били бит-дакури на север и бит-якин на юг. По времето на Салманасар III тези племена са образували малки независими държави, които плащат данъци на Асирия.

Асирийският цар Тиглатпаласар III (745-727 г. пр. Хр.) включва халдейските царства във Вавилония под свое управление. При управлението на наследниците му Саргон II и Санхерив (722-680 г. пр. Хр.) укрепва битийно-якинският цар Мардук-апла-ИДДИН (библейският Меродах-Баладан), който на няколко пъти завзема властта във Вавилон, но в крайна сметка трябва да бяга в Елам.

От средата на VII в. пр.н.е. халдейците и асирийците започват непрекъсната война с променлив успех за завладяването на Вавилон. На вавилонския престол често се сменят царе, сред които има и халдейски князе. През 626 г. пр. н. е. във Вавилон се възцарява халдейският владетел Набопаласар, подкрепян от арамеите и самите вавилонци. Той побеждава Асирия и основава Нововавилонското царство, в чието управление халдейците започват да играят важна роля, спечелвайки си славата на мъдреци.

Вавилон – сърцето на Месопотамия


- Древна метрополия

Вавилон е бил един от най-важните градове в Месопотамия, известен със своята архитектура, наука и култура.

- Религиозен център

Градът е бил посветен на бога Мардук и е бил свещен център за много месопотамски култури.

- Политически център

Вавилон е бил столица на няколко могъщи империи през историята си.

Какво е общото между Халдейското царство и Вавилон?


- Едно и също нещо

В много случаи термините "Халдейско царство" и "Вавилон" се използват взаимозаменяемо, тъй като Вавилон е бил столицата и сърцето на тази империя. Халдейското царство и Нововавилонското царство са едно и също нещо. Просто са различни наименования за един и същ исторически период.

- Столица

Вавилон бил столицата на Халдейското царство. Това бил един от най-величествените градове на древния свят, известен със своите висящи градини (едно от седемте чудеса на света), огромни храмове и сложна система за напояване.

- Културен разцвет

Периодът на Халдейското царство е време на голям културен и икономически разцвет за Вавилон, с развитие на изкуствата, архитектурата, науката и религията.

- Значение

Халдейското царство е оставило дълбока следа в историята. То е било център на търговията и културата в региона и е оказало влияние върху развитието на много други цивилизации.

- Историческо наследство

И до днес Вавилон и Халдейското царство са източник на голям интерес за историците, археолозите и всички, които се интересуват от древния свят.

Възходът на Халдейското царство


- Набопаласар

Този халдейски владетел успява да се откъсне от асирийското господство и да основава Нововавилонското царство.

- Навуходоносор II

Най-известният халдейски цар, който разширява империята до огромни размери и превръща Вавилон в най-великолепния град в света.

- Висящите градини на Семирамида

Едно от седемте чудеса на древния свят, построено в Вавилон по време на управлението на Навуходоносор II.

Някои важни факти за Халдейското царство

  • - Период: Халдейското царство съществува приблизително от 626 г. пр.н.е. до 539 г. пр.н.е.
  • - Основател: Набопаласар, който се отцепва от Асирийската империя и основава самостоятелно царство с център Вавилон.
  • - Най-известен владетел: Навуходоносор II, който завладява обширни територии и превръща Вавилон в най-могъщата държава в региона.
  • - Падение: Халдейското царство е завладяно от персийския цар Кир Велики през 539 г. пр.н.е.


Защо се нарича Халдейско царство?

Халдеите са били свещеници и астрономи, които са живели в Месопотамия. Те са имали голямо влияние в обществото и са играли важна роля в управлението на царството. Поради това понякога Нововавилонското царство се нарича Халдейско.

Краят на една епоха


- Завладяване от персите

Халдейското царство е завладяно от персийския цар Кир Велики през 539 г. пр.н.е., което слага край на неговата независимост.

- Легендарно наследство

Въпреки краткия си живот, Халдейското царство оставя трайна следа в историята и продължава да бъде един от най-интересните периоди в древната история на Месопотамия.

Защо е важно да знаем за Халдейското царство?

Халдейското царство е един от най-ярките периоди в историята на древния свят. Този период ни показва как една малка държава може да се превърне в могъща империя и как културата и науката могат да процъфтяват в сложни исторически условия.

Заключение

Когато говорим за Халдейското царство, всъщност говорим за Вавилон по време на управлението на халдейската династия. Това бил период на голям разцвет и възход за този древен град.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: