Translate

---------------------------------------------------------------------------------

04 октомври 2024

Атлантида | dLambow

(Atlantis) -

Какво знаем за Атлантида и откъде идва то?

Атлантида според Платон: Една загадъчна легенда

Какво е казал Платон за Атлантида?

Платон, един от най-великите философи на древността, споменава за Атлантида (на старогръцки: Ἀτλαντὶς; англ.: Atlantis) в два от своите диалози – "Тимей" (Timaeus) и "Критий" (Critias), написани около 360 г. пр.н.е. Тя била разположена отвъд Херкулесовите стълбове (вероятно днешния Гибралтарски проток), на остров в Атлантическия океан, по-голям от "Либия и Азия" взети заедно.

Атлантида
Атлантида (Atlantis)

По времето на Платон, терминът “Либия” се е използвал за обозначаване на региона, който днес познаваме като Северна Африка, включително териториите на съвременните Либия, Тунис и части от Алжир и Мароко. Това е била областта, разположена на запад от Египет и на север от Сахара.

Интересно е, че в древногръцката география “Либия” не е имала същото значение, което има днес. Тогава тя е била част от познатия свят и е включвала значителна част от африканския континент, който гърците са познавали.

В своите произведения Платон описва Атлантида като могъща и напреднала цивилизация, която съществувала около 9 000 години преди неговото време. Атлантите имали напреднала технология и култура, но в крайна сметка били погълнати от морето в резултат на природно бедствие.

Според Платон, атлантите били смели воини и мореплаватели, които в един момент решили да завладеят Атина. Атиняните обаче успели да отблъснат нашествието им, а впоследствие Атлантида била погълната от морето след голяма катастрофа.

Кога го е казал и къде е документирано?

Диалозите на Платон, в които се споменава Атлантида, са написани през IV век пр.н.е. Тези текстове са оцелели до наши дни и са сред най-важните източници за платонизма. Историята за Атлантида е документирана в диалозите "Тимей" и "Критий".

  • - В "Тимей" Платон представя разказа за Атлантида като част от разговор между Сократ и неговите ученици;
  • - В "Критий" се разказва по-подробно за самата цивилизация и нейната структура.

Тази сложна верига на предаване предполага, че историята за Атлантида е била популярна в древния свят и е била разказвана от поколение на поколение.

Възоснова на какви източници го е казал?

Платон не уточнява конкретните си източници за историята на Атлантида. В диалозите си той представя тази история като предание, което е чул от своя дядо, който от своя страна я е чул от атинския законодател и философ Солон. Според Платон, Солон пък е научил историята от египетски жреци по време на своето пътуване в Египет. Според разказа, жреците разказали на Солон за могъщата цивилизация, която е съществувала и изчезнала в далечното минало. Възможно е Платон да е преработил и доразвил по-ранни митове и легенди.

Има ли други източници за нея?

Въпреки че Платон е първият, който подробно описва Атлантида, има и други древни автори, които споменават за подобни легенди за изгубени континенти и цивилизации. Някои учени предполагат, че митът за Атлантида може да е възникнал в резултат на вулканични изригвания, земетресения или други природни катаклизми, които са оставили следи в паметта на древните народи.

Какво можем да кажем със сигурност за Атлантида?

  • - Платон е първият, който описва подробно Атлантида.
  • - Историята за Атлантида е предание, което Платон представя като истинско.
  • - Няма доказателства, че Атлантида е съществувала.
  • - Митът за Атлантида продължава да вълнува хората и до днес.


Кои са най-популярните и достоверни теории за местоположението на древния континетг Атлантида?

Има няколко популярни теории за местоположението на древния континент Атлантида, които са вдъхновени от описанията на Платон. Ето някои от тях:

1. Средиземно море

Някои изследователи предполагат, че Атлантида може да е била разположена в Средиземно море, като например на остров Санторини (Тира), който е преживял катастрофално изригване на вулкан през 17 век пр.н.е. Това събитие може да е вдъхновило легендата за потъналия континент.

2. Атлантически океан

Според традиционната теория, Атлантида се е намирала в Атлантическия океан, отвъд Херкулесовите стълбове (днешния Гибралтарски проток). Тази теория е подкрепена от описанията на Платон, които сочат към голям остров в океана.

3. Черно море

Някои изследователи предполагат, че Атлантида може да е била разположена в района на Черно море. Според тази теория, древната цивилизация е била унищожена от катастрофално наводнение, което е довело до потъването на големи части от земята.

4. Антарктида

Има и теория, че Атлантида може да е била разположена в Антарктида, преди континентът да бъде покрит с лед. Тази идея е по-спекулативна, но има своите поддръжници.

5. Карибски регион

Някои изследователи предполагат, че Атлантида може да е била разположена в Карибския регион, като например на Бахамските острови или Куба. Тази теория се основава на геологически и археологически находки, които сочат към древни цивилизации в този район.

Тези теории остават предмет на дебат и изследвания, като всяка от тях има своите поддръжници и критици. Интересно е да се отбележи, че независимо от местоположението, легендата за Атлантида продължава да вдъхновява и вълнува хората по целия свят.

Заключение

Какво е достоверното, което може да се каже за Атлантида?
Достоверността на историята за Атлантида е силно оспорена. Няма археологически доказателства, които да потвърдят съществуването на такава цивилизация. Повечето учени смятат, че Атлантида е плод на въображението на Платон или алегория, която той използва, за да илюстрира своите философски идеи.

Историята за Атлантида е обект на много спекулации и интерпретации през вековете, като някои я смятат за мит, а други за възможна историческа реалност. Въпреки че Атлантида остава загадка, тя е източник на вдъхновение за писатели, художници и изследователи. Легендата за изгубения континент ни напомня за човешкото любопитство и желание да откриваме нови светове.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: