Translate

---------------------------------------------------------------------------------

13 октомври 2024

Гита Шилинг | dLambow

(Gitta Schilling) -

Гита Шилинг - посланичка на елегантността и красотата, против мини полите...


Коя е Гита Шилинг?

Гита Шилинг (Gitta Schilling) - една от най-очарователните жени от втората половина на 20 век, родена на 7 октомври 1936 г. в Берлин, появяваща се по кориците на най-престижните модни списания - Vogue, Madame и др. Нейната невероятна, неувяхваща красота отдавна е легенда в собственото ѝ име. Гита Шилинг оставя огромен отпечатък в модната индустрия и остава вдъхновение за многобройни модели и стилистки.  Германската посланичка на елегантността и красотата, така наричат Гита в света.

Гита Шилинг
Гита Шилинг (Gitta Schilling)

Тя била известна със своето класическо изявяване, съчетано със съвременен чар, и често била виждана в шикозно облекло. Тя е представлявала идеала на модерната, стилизирана жена и е оказала значително влияние върху модните вкусове и стилове в Германия и Европа.

Личен живот

Родена в света на война и нищета, Гита Шилинг изпитва много трудности в ранните си години, което тя разказва в документалния филм от 2010 г. "Gitta Schilling – Timeless"

Начало на кариерата

Като 16-годишно момиче Гита е забелязана на едно от берлинските дефилета от асистент на модна къща и я кани да дойде на ревю. Гита Шилинг се появява на модната сцена през 1950-те години, когато модната индустрия в Германия е била в процес на възстановяване и преобразуване след Втората световна война.

Успехът

От 1958 до 1964 г. е времето на нейната огромна слава. Гита се появява на кориците на най-престижните модни списания - Vogue, Madame и др. Шилинг работи по целия свят - Париж, Флоренция, Берлин, Ню Йорк.

Сътрудничеството с изтъкнати фотографи на своето време - Ървинг Пен, Франц Гундах, Хелмут Нютън, Уилям Клайн, позволява на Гита да се превърне в един от най-успешните супермодели на епохата.

Напускане кариерата на модел

Гитта е един от любимите модели на Карл Лагерфелд, с когото я свързва близко приятелство в продължение на години. Гитта напуска моделския Олимп на 28-годишна възраст. Причината за напускането ѝ е появата на мини полата.

„Миниполата отнема хармонията, дори на младите момичета, прави ги грозни, нарушава фигурата. Не приех тенденцията, която унижава женствеността“, признава фрау Шилинг в едно от редките си интервюта.

След като напуска света на модата, Гита се установява в едно италианско село, а съседите ѝ нямат представа, че музата на супермодела Карл Лагерфелд живее в съседство с тях. Гитта започва да води живота на селска жена, местните жители веднага я приемат и обичат заради вродената ѝ простота и, разбира се, човешкия ѝ чар.

Гита на практика не дава интервюта, но отива на премиерата на документалния филм за нея, заснет не толкова отдавна от италиански режисьори. Тя отново изумява всички, тъй като за 80-те си години Гита изглеждала превъзходно. Успяла е да направи на пръв поглед невъзможното - да победи времето, което не е надделяло над нея.

Гита Шилинг никога не си е правила пластични операции, не е спазвала никакви диети, а личният си живот винаги е пазила в тайна. Няма скандали, няма големи истории. Достоен живот на най-достойната жена, за която Салвадор Дали е казал само една дума: „Божествена“.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: