Translate

---------------------------------------------------------------------------------

14 октомври 2024

Джузепе Ферлини - вандализъм и иманярство | dLambow

(Giuseppe Ferlini - vandalism and hoarding) -

Джузепе Ферлини - разрушител на нубийските пирамиди в търсене на съкровища ...


Кой е Джузепе Ферлини?

Джузепе Ферлини (роден на 23 април 1797 г. в болоня – почива на 30 декември 1870 г.) е име, което е оставило трайно негативно впечатление върху историята на нубийските пирамиди. Той е италиански войник, станал търсач на съкровища, който ограбва и осквернява пирамидите на Мерое.

Джузепе Ферлини - вандализъм и иманярство
Джузепе Ферлини - вандализъм и иманярство (Giuseppe Ferlini - vandalism and hoarding)

През 1815 г. той пътува из Гърция, а по-късно стига до Египет, където се присъединява към египетската армия по време на завладяването на Судан. Тогава, този италиански лекар, превърнал се в ловец на съкровища, е отговорен за едно от най-варварските актове на вандализъм над тези древни паметници.

През 1830 г. става майор хирург. С армията той остава в Сенар и след това в Хартум, където се среща с албанския търговец Антонио Стефани. По-късно той решава да дезертира и да се посвети на търсенето на съкровища, решен или да се „върне у дома без пари, или да носи безпрецедентни съкровища“. Заедно със Стефани, Ферлини организира експедиция, която заминава за Мерое на 10 август 1834 г.

Вандализмът на Джузепе Ферлини

Историята на Джузепе Ферлини и нубийските пирамиди е тъжна и показателна за безразличието към културното наследство в миналото. Италианският лекар Джузепе Ферлини, привлечен от обещанието за богатство, превръща страстта си към изследванията в безскрупулна мисия за намиране на съкровища. През 1829 г. той пристига в Нубия, регион, богат на древноегипетски и нубийски артефакти.

Вместо да уважи историческата значимост на мястото, Ферлини се превръща в разрушител. В действителност, неговата истинска цел е била да открие скрити съкровища в множеството пирамиди, които доминират региона. Обладан от алчност, той започва систематично да разграбва и разрушава тези древни гробници.

Методите на Ферлини

За да достигне до предполагаемите съкровища по-бързо, Ферлини прибягва до радикални мерки. Той нарежда върховете на около 40 пирамиди да бъдат взривени. Смята се, че по този начин е искал да улесни проникването в погребалните камери и да ускори процеса на търсене. Това варварско деяние не само унищожава значителна част от тези уникални архитектурни паметници, но и води до безвъзвратна загуба на археологически данни и ценности.

Защо Ферлини извършва погром над пирамидите?

  • - Търсене на съкровища: Основната му мотивация е да открие скрити съкровища, които според него се намират в пирамидите.
  • - Бързина и безразличие: За да ускори търсенето си, Ферлини заповядва да бъдат взривени върховете на около 40 пирамиди. Той смята, че по този начин ще достигне по-бързо до погребалните камери и съкровищата.
  • - Липса на уважение към историята: Ферлини не проявява никакво разбиране за историческата и културна стойност на пирамидите. За него те са просто контейнери за злато и други ценности.


Последици от действията на Ферлини:

  • - Унищожаване на културно наследство: Нубийските пирамиди са били не само гробници, но и свидетелство за богатата история и култура на древния народ. Разрушенията, извършени от Ферлини, представляват непоправима загуба за световното културно наследство.
  • - Непоправими щети: Взривяването на върховете на пирамидите причинява непоправими щети на тези древни паметници. Много от тях са разрушени до основи, а останалите са сериозно повредени.
  • - Загуба на археологически данни: В пирамидите са били погребани не само фараони, но и множество артефакти, които биха могли да предоставят ценна информация за живота и вярванията на древните нубийци.
  • - Загуба на историческа информация: С разрушаването на пирамидите се губят ценни исторически данни за древните цивилизации, населявали региона.
  • - Осъзнаване на необходимостта от опазване: Действията на Ферлини предизвикват обществено възмущение и спомагат за повишаване на осведомеността за необходимостта от опазване на културното наследство.
  • - Нарушаване на историческата памет: Действията на Ферлини са акт на вандализъм, който осквернява паметта на древните владетели и техните поданици.


Съвременното състояние на нубийските пирамиди

Въпреки че много от нубийските пирамиди са били сериозно повредени от Ферлини и от други грабители, днес те са защитени като обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Археолози и консерватори работят усилено, за да възстановят и опазят тези уникални паметници за бъдещите поколения.

Защо тази история е важна?

Историята за разрушенията на нубийските пирамиди е важна по няколко причини:

  • - Предупреждение за бъдещето: Тя ни напомня за важността на опазването на културното наследство и за опасностите от алчността и вандализма.
  • - Почит към миналото: Чрез изучаването на тази история ние отдаваме почит на древните нубийци и на техните постижения.
  • - Вдъхновение за бъдещи изследвания: Разрушенията на пирамидите са стимул за археолозите да продължат да изучават този регион и да разкриват тайните на древна Нубия.


Заключение

Днес нубийските пирамиди са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и са под закрила. Въпреки усилията за възстановяване, много от щетите, нанесени от Ферлини, са необратими. Историята на този италиански лекар служи като предупреждение за опасностите от безразличието към културното наследство и важността на неговото опазване за бъдещите поколения.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: