Translate

---------------------------------------------------------------------------------

17 юни 2024

Домашна боза | dLambow

(Homemade boza)

Как се прави истинска, вкусна и резлива домашна боза?


Какво е домашна боза?

Домашната боза (Homemade boza) е ферментирала напитка, приготвена от брашно, вода, захар и квас - популярна българска напитка, която се наслаждават малки и големи. Тя е богата на хранителни вещества, като въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали, което я прави питателна и здравословна. Бозата е с леко кисел вкус, понеже е ферментирал продукт, богат на пробиотични бактерии, които са полезни за здравето и чревната флора. При ферментацията бактериите се хранят със захарта и реално до вас достига по-малко такава. Може да се консумира хладна или още докато е топла.

Домашна боза
Домашна боза (Homemade boza)

Произход на бозата

Произходът на бозата е древен, датиращ от хиляди години. Смята се, че е възникнала в Месопотамия, а по-късно се е разпространила в други части на света, включително България. В България бозата е популярна напитка от векове и е част от националната кухня и култура. Жалко, че до ден днешен не се е намерил нито един предприемчив българин, който да я превърне в световен хит и разпознаваем бранд за милиарди доходи в сякакви валути.

Значение на бозата

Домашната боза е не само вкусна, но и здравословна напитка - ценен източник на хранителни вещества. Тя е добра за храносмилането, подсилва имунната система и може да помогне за облекчаване на симптомите на някои заболявания. Освен хранителната си стойност, бозата има и символично значение. Тя е символ на гостоприемство, плодородие и благоденствие. Често се сервира на празници и тържества. Бозата е и важна част от българската култура и традиции.

- Подсилва имунната система

Бозата е богата на витамин B, който е важен за имунната система.

- Подобрява храносмилането

Пробиотиците в бозата са полезни за чревната микрофлора и подобряват храносмилането.

- Дава енергия

Бозата е богата на въглехидрати, които са източник на енергия.

- Топла напитка за зимата

Бозата е традиционна зимна напитка, която е загряваща и питателна.

Как се прави истинска, вкусна и резлива домашна боза?

В настоящите рецепти ще ви покажем как сами да си да приготвите домашна боза от брашно, без консерванти и вредни добавки.

Базова рецепта 1


Съставки:

  • - 5 литра вода
  • - 2 чаши брашно
  • - 2 чаши захар
  • - 1 чаша боза закваска
  • - 1 супена лъжица (кафява) захар
  • - 2 супени лъжици брашно


Приготвяне

  • - Пригответе закваската

В отделен съд загрейте 1 чаша вода до 37°C. Разтворете 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете да престои на топло място за 8-12 часа.

  • - Препечете брашното

Изпечете брашното, докато придобие кремав цвят. Разбърквайте често, за да не прегори.

  • - Разбийте брашното с вода

Изсипете изпеченото брашно в дълбок съд и постепенно прибавяйте студената вода, докато получите еднородна смес без бучки.

  • - Сварете брашното

В тенджера загрейте 4 литра вода. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Варете на слаб огън за 1 час, като разбърквате периодично. По време на варенето добавете захарта.

  • - Изстиване

След като бозата е готова, отместете я от огъня и оставете да изстине при затворен капак. След охлаждане разбъркайте добре. При необходимост прецедете сместа.

  • - Смесете закваската и брашнената каша

Оставете брашнената каша да се охлади до 37°C. Добавете закваската и разбъркайте добре.

  • - Ферментация

Покрийте тенджерата с кърпа и оставете на топло място за 12-16 часа.

  • - Добавете захар

След ферментация добавете 2 чаши захар към бозата и разбъркайте добре.

  • - Охлаждане

Прецедете бозата през гъста цедка и я охладете в хладилник за 4-5 часа.

  • - Съхранение

Съхранявайте в хладилник. Напитката ще бъде готова след 5-6 дни.

  • - Сервиране

Сервирайте бозата студена, поръсена с канела, орехи или други ядки по ваш вкус.

Рецепта 2


Съставки

  • - 5 литра вода
  • - 2 чаши брашно
  • - 2 чаши захар
  • - 1 чаша готова боза (закваска)


За закваската

  • - 1 чаша вода
  • - 1 супена лъжица захар
  • - 2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне


  • - Пригответе закваската

В тенджера загрейте водата със захарта. Разтворете брашното в малко хладка вода и го добавете към захарния сироп. Разбъркайте добре и оставете да се охлади.

  • - Сварете кашата

В голяма тенджера загрейте водата. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Варете на слаб огън за около 30 минути, като разбърквате периодично.

  • - Втасала боза

Свалете кашата от огъня и я оставете да се охлади до 37°C. Добавете закваската и разбъркайте добре. Покрийте тенджерата с кърпа и оставете бозата да втаса на топло място за 8-10 часа.

  • - Охлаждане и поднасяне

След като бозата е втасала, я разбъркайте добре и я прецедете през гъста цедка. Добавете захар по ваш вкус и разбъркайте добре. Поставете бозата в хладилник да се охлади за няколко часа.

Съвети

  • - За по-резлива боза можете да добавите повече захар или да я оставите да ферментира по-дълго време в хладилника 2-4 дни).
  • - Можете да използвате различни видове брашно за приготвяне на боза, като:
    • = пшенично,
    • = ръжено,
    • = царевично или
    • = овесено.
  • - За по-богат вкус можете да добавите към бозата:
    • = какао,
    • = ванилия,
    • = розова вода или
    • = други ароматизатори.
  • - Бозата може да се съхранява в хладилник до 5 дни.


Кои са най-популярните видове домашни бози?


- Класическа боза от просо

Тази боза се приготвя от просо и е с леко кисел плътен вкус.

- Пшенична боза

Най-разпространеният вид боза, приготвена от пшенично брашно.

- Ръжена боза

По-тъмна и с по-плътен вкус от пшеничната боза, приготвена от ръжено брашно.

- Овесена боза

Лека и с леко сладък вкус, приготвена от овесено брашно и е богата на фибри.

- Царевична боза

С жълт цвят и характерен вкус, приготвена от царевично брашно.

- Плодова боза

Приготвена с добавка на плодове, като ягоди, малини, череши или кайсии.

- Боза с какао:

Тази боза се приготвя с добавка на какао, което й придава шоколадов вкус.

Заключение

Домашната боза е вкусна и здравословна напитка, която е лесна за приготвяне у дома. С разнообразието от рецепти можете да намерите вкус, който да ви хареса. Бозата е питателна и може да се консумира от деца и кърмачки. Според народните легенди, редовната консумация на боза води до уголемяване на женския бюст.

Истинската боза се е приготвяла от просо, но в наши дни може да се използват и други зърнени култури. Бозата е популярна не само в България, но и в Турция, Сърбия, Румъния, Гърция и някои арабски страни. Нека се насладим на тази вкусна напитка.

Тя от векове чака да се намери един предприемчив българин, който да я превърне в световен хит.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: