Translate

---------------------------------------------------------------------------------

03 юли 2016

Великобритания излезе от ЕС - Brexit | dLambow

Великобритания излезе от ЕС - Brexit

 

Обединено кралство (United Kingdom or UK)

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), което е пълното наименование на държавата, е в основата на най-голямата Британска империя (British Empire) от съвременната история на човечеството, приключила своето съществуване в началото на 20-ти век, с почти пълното си разпадане към днешна дата. 

И сякаш това не е достатъчно, а тези дни британците гласуваха за излизане от Европейския съюз (Brexit), а Шотландците проведоха неуспешен, а сега се готвят за нов референдум за излизане и от самата Великобритания. Няма да е за учудване, ако Северна Ирландия и Уелс поемат по същия път.

United Kingdom or UK
Великобритания излезе от ЕС - Brexit

Всеобщо разпадане.

Все още има хора, които не забелязват всеобщата тенденция към разпад - след Британската империя се разпадат и всички колониални империи, после се разпадна социалистическо-комунистическата система - нежните безкръвни революции (СИВ, СССР, Чехословакия, Югославия). В по-ново време това беше продължено в Арабската пролет (Ирак, Египет, Либия, Сирия, Йемен и т.н.). 

А днес идва време да се разпаднат и изживяващите се за ментори на различните разпадания - Великобритания (Шотландия, Brexit), Италия (Северната лига), Испания (Каталуния), САЩ (някои щати) и т.н. Очевидно, тази тенденция ще се засилва и отвсякъде започват да валят предложения за референдуми и отделяне (разделяне).


История на Британското членство в Европейския съюз.

Великобритания не е сред страните-учредителки на Европейската икономическа общност, тъй като през 1957 година не подписва Римски договор, с който се залага основата на ЕИО. По-късно, през 1963 и през 1967 година страната подава заявки за встъпване в общността, но и върху двете предложения е наложено вето от президента на Франция Шарл Де Гол, с мотива, че редица аспекти на британската икономика (започвайки с начините на работа в селскато стопанство) правят страната несъвместима с Европа.




След оставката на Де Гол, Великобритания подава нова - трета заявка за членство и така, на 1 януари 1973 година Обединеното кралство се присъединява към към ЕИО, по време на консервативното правителство на Едуард Хит. Но още през 1974 година лейбъристите печелят изборите с обещанията да преразгледат условията за членство на Британия и да проведат референдум по въпроса за целесъобразността от членство при новите условия.

Референдума за оставане на Обединеното кралство в състава на ЕИО е подкрепен от всички политически партии и от средствата за масово осведомяване и така кралството запазва членството си. Въпреки това, на партийна конференция на управляващата Лейбъристка партия, настава разцепление, като 2/3 от министрите се обявяват за излизане и запозват да водят самостоятелна пропаганда в тази насока.

----------------

23 коментара:

Veni_Neko97 каза...

На 1 ноември 1993 г., в резултат на Маастрихтския договор, ЕИО (Европейска Икономическа Общност) става Европейски съюз. По този начин, започвайки като чисто икономически съюз, организацията се превръща в политически съюз и промяната в наименованието отразява този факт.

Tsena_Ben каза...

В началото на 1990-те години се образува Партията за независимост на Обединеното кралство

(UKIP), партия на евроскептиците. През 2004 г., по време на изборите за Европарламент, тя заема трето място, през 2009 г. - второ място, а през 2014 г. - с 27,5 % от общия брой на гласовете излиза на първо място сред британските партии в Европейския парламент. Това е първи случай от 1910 година насам, когато още една партия, освен Лейбъристите и Консерваторите, получава най-голям дял от гласовете на общонационални избори.

anit_dobrefff каза...

Може ли Великобритания да стане лидер в мобилните технологии 5G?
На това се надява правителството на кралството, като приема стратегия, която предполага развитието на безпилотни автомобили, дронове за доставка на пратки и интелигентна битова техника. Великобритания ще вложи 16 млрд. британски лири в мобилните технологии, за да стане световен лидер на ниво 5G.
По информация от Guardian.

Novini1Online: каза...

В Лондон повече от 100 000 активисти участваха в похода срещу оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Според "Sky News" на протестните действия са присъствали жители на много региони от Кралството и представители на различни социални слоеве.

Novini1Online: каза...

Както е станало известно на британският вестник The Telegraph, помощникът на американския президент по национална безопасност Джон Болтън се е срещнал с депутати на парламента на Великобритания, които са привърженици на излизането от ЕС. На територията на Обединеното кралство са се провели тайни преговори. Според публикацията, Болтън е разговарял с поддръжниците на Brexit около час. По време на разговора, Болтън им е предал одобрението на Доналт Тръмп, който "се отнася с ентусиазъм", за излизането на Великобритания от ЕС, а също е дал обещание, че ново търговско споразумение между Вашингтон и Лондон може да се сключи в рамките на две години след излизането на Европейския съюз.

Novini1Online: каза...

В администрацията на министър-председателката на Великобритания срещата на германската канцлерка Ангела Меркел и ръководителката на британското правителство Тереза Мей в Берлин е наречена продуктивна. "По време на срещата на министър-председателя с канцлера Меркел днес в Берлин лидерите проведоха продуктивни и позитивни разговори по редица въпроси". Първата тема, обсъждана от лидерите на страните, е била излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Novini1Online: каза...

Британският външен министър Борис Джонсън ще бъде освободен от поста си, ако се опита да отслаби колективната позиция, договорена от правителството, относно бъдещите преговори с Европейския съюз по Brexit, е казала министър-председателката на Обединеното кралство Тереза ​​Мей, пише в. "The Times". Тя е писала в писмо до лидерите на управляващата Консервативна партия за необходимостта да се обединят в името на споразумението с ЕС. "Тъй като работехме по нашата политика за Brexit, аз позволявах на колегите в офиса да изразят своите индивидуални възгледи. Постигането на споразумение по това предложение означава, че сега вече ситуацията е различна и че колективната отговорност е напълно възстановена."

Novini1Online: каза...

Лондон ще предложи на Брюксел режим на свободна търговия след "Brexit". В бъдеще подобен режим може да бъде променен само с одобрението на британския парламент. Това се посочва в изявлението на ръководителя на британското правителство Тереза ​​Мей. "Предлагаме създаването на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, която да осигури общ регистър за промишлените стоки и селскостопанските продукти, които ще поддържат високи стандарти в тези области", се казва в документа.

Novini1Online: каза...

Тереза ​​Мей прие оставката на министъра по Brexit Дейвид Дейвис за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. "Бих искала да ви благодаря горещо за всичко, което сте направили през последните две години като министър, за да формализираме оттеглянето ни от ЕС", пише Мей, според Sky News. Министър Дейвид Дейвис, който ръководи въпросите на Brexit, подаде оставка поради несъгласие с плана на Мей за бъдещи митнически споразумения с Европейския съюз.

Novini1Online: каза...

Brexit може да се закучи: Обявявайки оставката си като британски външен министър, Борис Джонсън е изпратил писмо до премиера Тереза Мей, съобщава "Sky News". Според телевизионния канал, в своето послание Джонсън е заявил, че "мечтата за Brexit умира, задушавана от ненужна неувереност" и че Лондон трябва да бъде по-активен.

Novini1Online: каза...

Британската премиерка Тереза Май, в навечерието на посещението на американския президент Доналд Тръмп счита, че сътрудничеството със САЩ е най-важната посока за британската външна политика. "Когато Великобритания напусне Европейския съюз, ние ще трябва да прокараме нов курс в света и глобалните съюзи ще бъдат по-силни от всякога. Няма по-силен съюз от този със САЩ, а и в близките години няма и да има" , казва г-жа Мей.

Novini1Online: каза...

Според вестник "Sun", американският президент Доналд Тръмп, коментирайки доклада на британското правителство, публикуван в четвъртък с предложенията за взаимодействието на страната с Европейския съюз след "Brexit", изразява разочарование от факта, че британската премиерка Тереза Мей не е послушала неговите препоръки и го е направила по свой начин. "Бих действал по различен начин в тази ситуация, всъщност казах на Мей как да го направи, но тя не ме послуша", е казал Тръмп.

Novini1Online: каза...

Министър председателката Тереза ​​Май, в статия за Mail, заявява, че има риск от провал на Brexit. Според нея, за да се избегне това, британското общество трябва да преодолее несъгласието, което го разкъсва. "Време е да станем практични и прагматични и да подкрепяме нашия план да се оттегли Великобритания от Европейския съюз. Ако ли не, ние рискуваме да останем без Brexit", - се посочва в обръщението на Мей. Одобреният от кабинета план няма алтернатива. Неговото прилагане ще възстанови националния суверенитет на Великобритания. След излизането на Обединеното кралство ще бъде спестена необходимостта от плащане на членски внос на институциите на ЕС, което от своя страна ще позволи инвестирането на спестяванията в решаването на вътрешни проблеми.

Novini1Online: каза...

Президентът Доналд Тръмп на преговорите с Тереза ​​Мей я е посъветвал да избере по-твърда позиция по отношение на ЕС, поради споровете за Brexit. По-специално Тръмп я й е препоръчал "да съди ЕС и да не води преговори с него". Но тя смята, че този съвет е твърде тежък. Мей е добавила, че американският президент вярва, че Великобритания трябва да доведе Brexit докрай, за да не остане в задънена улица. По-рано, Мей заяви, че не възнамерява да направи компромис с Брюксел и ще се бори за националните интереси на Великобритания.

Novini1Online: каза...

Обединеното кралство и ЕС са се споразумяли на 80% по условията на споразумението за оттегляне на кралството от обединена Европа. Посочва се, че все още няма единодушие по въпроса за ирландската граница. Както главният преговарящ от ЕС Мишел Барние казва, Лондон гарантира защитата на правата на европейските граждани и признаването на ролята на Съда на ЕС след "Brexit" и изразява готовността си да се съобразява с митническото законодателство на ЕС. В същото време британската страна отказа да спазва ветеринарните и фитосанитарните изисквания.

Novini1Online: каза...

Новият ръководител на Министерството на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт счита, че има риск за Великобритания след напускането на Европейския съюз да няма търговско споразумение с Европейския блок, съобщава Reuters. Британската общественост би обвинила официален Брюксел в случай на хаотично излизане от Европейския съюз на Обединеното кралство. Такъв сценарий ще формира съответното отношение на обществото към ЕС "за цяло поколение". При първата си чуждестранна визита в столицата на Федерална република Германия, Берлин, британския министър е заявил още, че Германия е "един от най-добрите британски приятели в света", и те споделят ангажимент за "международен ред, който се основава на правилата."

Novini1Online: каза...

Британското министерство по Brexit ще продължи да ръководи вътрешната подготовка на правителството и законодателството за напусне на Европейския съюз, е съобщила премиерката Тереза Мей. Но самата тя лично ще води преговорите с ЕС отсега нататък. Съответно министърът по Brexit ще бъде заместник-министър.

Novini1Online: каза...

Във финансовия център на Великобритания - Лондон - предупреждават за опасността от загуба на няколко хиляди работни места във финансовия сектор, поради излизането на страната от Европейския съюз, насрочено за март следващата година. Това бе съобщено от ръководителката на Дирекцията за политика и ресурси на столичната тереториална администрация Катрин Макгинес в Камарата на общините.

"В началния етап не очакваме голям отлив, всичко ще зависи от това как ще тръгнат нещата, но в дългосрочен план може да видим значителен отлив." - казва Макгинес, говорейки за евентуалното прехвърляне на експерти от финансовия сектор на Обединеното кралство към Европейския съюз. Според нейните оценки, в резултат на Brexit, Великобритания може да загуби от 3 500 до 12 000 работни места в тази област.

Novini1Online: каза...

Британските власти възнамеряват да отделят повече внимание на развитието и укрепването на отношенията с Китай след напускането на Европейския съюз, съобщава вестник "Гардиън".

Съобщава се, че заелият поста на външен министър на Обединеното кралство след оставката на Борис Джонсън - Джеръми Хънт в понеделник е пристигнал в китайската столица. Министърът на външните работи има за задача да засили търговското и икономическото сътрудничество на фона на Brexit.

"Тъй като напускаме Европейския съюз, Великобритания се превръща в страна, която е все по-често търси външна комуникация за да задълбочи това жизненоважно партньорство през 21 век." - коментира Хънт предстоящото си пътуване преди да замине за Пекин.

Редактор каза...

Британският премиер Борис Джонсън, който беше хоспитализиран с коронавирус тази нощ, работи от болницата NHS, съобщава The Guardian. Министърът на жилищата, общностите и местното самоуправление на Великобритания Робърт Дженрик заяви, че Борис Джонсън продължава да управлява страната от болницата, както е работил миналата седмица от резиденцията си.

Ако състоянието му се влоши, тогава външният министър и първи държавен секретар Доминик Рааб ще бъде назначен за изпълняващ длъжността министър-председател вместо Джонсън, пише изданието. Очаква се Рааб да председателства днешното заседание на кабинета.

Джонсън е получил няколко призива за прехвърляне на властта по време на престоя му в болницата. Бившият ръководител на обществената служба Керслак отбеляза, че би било по-добре премиерът „да отстъпи и да остави другите да поемат тази роля“, тъй като работата му сега е „двойно по-трудна“.

Борис Джонсън има висока температура и кашлица от 10 дни. Преди това той се самоизолираше в резиденцията си, където провеждаше срещи чрез видеоконференции и записваше призиви към жителите на страната.

Редактор каза...

Британският премиер Борис Джонсън, който бе хоспитализиран в неделя вечер, снощи е бил преведен в отделението за интензивно лечение. Причината е влошаване на състоянието му, съобщава Sky News, позовавайки се на изявление от Даунинг Стрийт.

Диагнозата на Джонсън за заразяване с ковид-19 стана известна преди 10 дни, при което той се самоизолира в резиденцията си, но през цялото време е поддържал висока температура. В неделя вечерта на 5 април, състоянието му се влоши и политикът бе хоспитализиран. Известно е, че премиерът е поискал външният министър на Кралство Доминик Рааб да го замени, "ако е необходимо".

Френският президент Еманюел Макрон изпрати думи за подкрепа на шефа на британското правителство Борис Джонсън. "Подкрепям Борис Джонсън, семейството му и целия британски народ в този труден момент. Пожелавам му бързо да преодолее това предизвикателство", заяви Макрон в Twitter.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отправи думи на подкрепа към британския премиер Борис Джонсън. "Изразявам думи на подкрепа към Борис Джонсън. Американците са натъжени от факта, че той е преведен в отделението за интензивно лечение и се моли за бързото му възстановяване", заяви Тръмп.

Редактор каза...

Във Великобритания броят на смъртните случаи от коронавирусна инфекция надхвърли 20 хиляди, а броят на заразените се доближава 150 хиляди. Това се съобщава на сайта на Министерството на здравеопазването на страната в събота, 25 април. „От 517 836 души, които са тествани, 148 377 са дали положителен резултат. Към 17:00 ч. (7 ч. Киев) на 24 април 20 319 от хоспитализираните във Великобритания с коронавирус, мъртъв “, се казва в доклада.

Така Великобритания се нареди сред първите пет държави с повече от 20 хиляди починали. Другите са
- САЩ (51 949),
- Италия (25 969),
- Испания (22 902) и
- Франция (22 245).
Броят на смъртните случаи се е удвоил в кралството за по-малко от две седмици.

Редактор каза...

Британският премиер Борис Джонсън стана баща на момче, което му роди Кари Симондс, съобщава представител на кабинета на премиера. "Момче се роди в болница в Лондон. То е здраво. Майката и детето се справят добре". Двойката съобщи, че очакват бебе в края на февруари. Тогава Джонсън и Симондс обявиха годежа си. Според британските медии съответната церемония се е провела в края на 2019 г. Британският премиер Борис Джонсън планира да си вземе родителски отпуск веднага щом бебето се роди. Според британското законодателство бащите имат право на платен родителски отпуск до две седмици.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: