Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Активна е страницата "Начало"!
с 8 главни раздела и
всичките над 100 подраздела!
Пробвайте "Начало"!

Последни новини от Великобритания - Brexit излизане от ЕС

Обединено кралство (United Kingdom or UK).

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), което е пълното наименование на държавата, е в основата на най-голямата Британска империя (British Empire) от съвременната история на човечеството, приключила своето съществуване в началото на 20-ти век, с почти пълното си разпадане към днешна дата. И сякаш това не е достатъчно, а тези дни британците гласуваха за излизане от Европейския съюз (Brexit), а Шотландците проведоха неуспешен, а сега се готвят за нов референдум за излизане и от самата Великобритания. Няма да е за учудване, ако Северна Ирландия и Уелс поемат по същия път.

Всеобщо разпадане.

Все още има хора, които не забелязват всеобщата тенденция към разпад - след Британската империя се разпадат и всички колониални империи, после се разпадна социалистическо-комунистическата система - нежните безкръвни революции (СИВ, СССР, Чехословакия, Югославия). В по-ново време това беше продължено в Арабската пролет (Ирак, Египет, Либия, Сирия, Йемен и т.н.). А днес идва време да се разпаднат и изживяващите се за ментори на различните разпадания - Великобритания (Шотландия, Brexit), Италия (Северната лига), Испания (Каталуния), САЩ (някои щати) и т.н. Очевидно, тази тенденция ще се засилва и отвсякъде започват да валят предложения за референдуми и отделяне (разделяне).
http://minibiznes.123.st/

История на Британското членство в Европейския съюз.

Великобритания не е сред страните-учредителки на Европейската икономическа общност, тъй като през 1957 година не подписва Римски договор, с който се залага основата на ЕИО. По-късно, през 1963 и през 1967 година страната подава заявки за встъпване в общността, но и върху двете предложения е наложено вето от президента на Франция Шарл Де Гол, с мотива, че редица аспекти на британската икономика (започвайки с начините на работа в селскато стопанство) правят страната несъвместима с Европа.След оставката на Де Гол, Великобритания подава нова - трета заявка за членство и така, на 1 януари 1973 година Обединеното кралство се присъединява към към ЕИО, по време на консервативното правителство на Едуард Хит. Но още през 1974 година лейбъристите печелят изборите с обещанията да преразгледат условията за членство на Британия и да проведат референдум по въпроса за целесъобразността от членство при новите условия.

Референдума за оставане на Обединеното кралство в състава на ЕИО е подкрепен от всички политически партии и от средствата за масово осведомяване и така кралството запазва членството си. Въпреки това, на партийна конференция на управляващата Лейбъристка партия, настава разцепление, като 2/3 от министрите се обявяват за излизане и запозват да водят самостоятелна пропаганда в тази насока.
----------
Налични издания по английски език - за българи:

3 коментара:

 1. Veni_Neko971:46 пр.об.

  На 1 ноември 1993 г., в резултат на Маастрихтския договор, ЕИО (Европейска Икономическа Общност) става Европейски съюз. По този начин, започвайки като чисто икономически съюз, организацията се превръща в политически съюз и промяната в наименованието отразява този факт.

  ОтговорИзтриване
 2. В началото на 1990-те години се образува Партията за независимост на Обединеното кралство

  (UKIP), партия на евроскептиците. През 2004 г., по време на изборите за Европарламент, тя заема трето място, през 2009 г. - второ място, а през 2014 г. - с 27,5 % от общия брой на гласовете излиза на първо място сред британските партии в Европейския парламент. Това е първи случай от 1910 година насам, когато още една партия, освен Лейбъристите и Консерваторите, получава най-голям дял от гласовете на общонационални избори.

  ОтговорИзтриване
 3. anit_dobrefff12:00 пр.об.

  Може ли Великобритания да стане лидер в мобилните технологии 5G?
  На това се надява правителството на кралството, като приема стратегия, която предполага развитието на безпилотни автомобили, дронове за доставка на пратки и интелигентна битова техника. Великобритания ще вложи 16 млрд. британски лири в мобилните технологии, за да стане световен лидер на ниво 5G.
  По информация от Guardian.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: