Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 септември 2010

Дали "much" е английско местоимение? | dLambow

Дали "much" е английско местоимение?

По повод на една от темите в "Самоучител": Използване на английските местоимения much - много, little - малко (English pronouns). Много детайлно, в подробности и разбираемо за българите, сме обяснили (с много примери) използването на "much" като наречие и като неопределено местоимение. Но по повод тази тема получихме следното съобщение от Мариана М.: "Местоимения??? Кой ви каза, че това са местоимения!? Моля Ви, не подвеждайте хората, че това са местоимения. Вредите!"


"much" като английско местоимение
"much" е и английско местоимение

Затова се налага да обясим: Целта на "Самоучител" е да е "в помощ и полза на българите у нас и по света", а не да вреди, при това го правим безвъзмездно и всеотдайно. Предлаганата информация в сайта ни е изключително точна, полезна и разбираема и това го казваме не ние, а отзивите на потребителите. "Самоучител" има 94% рейтинг (мечта за всеки политик) сред 67000 потребители.

Много от съобщенията, които стигат до нас, започват с "Благодарим Ви за безценната информация...", "уникално", "полезно" и т.н. Но има и хора, които не така оценяват безвъзмездния труд в полза обществото и пишат неща, като "подвеждате", вредите"... Всъщност, никого не подвеждаме и на никого не сме навредили и даже напротив - съдейки от многобройните отзиви и благодарности, за доста хора сме били полезни.

Така, че горното твърдение е невярно, но то си има основа и трябва да я посочим. Много хора, даже дългогодишни преподаватели по английски език, не са наясно, че за разлика от Българското Министерство на образованието и неговата стриктна програма за преподаване на "български език", в страни като Великобритания, САЩ, Австралия и т.н. държавата не се занимава с писане на такива образователни програми, още по-малко да задължава някого с тях.

По принцип, англичаните са много толерантни към неправилното говорене и писане на английски език (misspelling) и нещо повече, за тях това се е превърнало в национална и имперска политика. За тях е по-важно един народ или държава да приеме над себе си английската корона, отколкото дали говори правилно английски език. Без да се задълбочаваме в тази политика, само ще посочим, че благодарение на такива мерки, Британската империя става най-голямата империя за всички времена (до 25% от територията на Земята) и съответно английски език се превръща в световен език.
Днес всеки уважаващ себе си университет, във всяка англоезична страна, има собствена програма за преподаване на английски език и така има много видове английски език - американски, австралийски, брюкселски и т.н. Разбира се, щом е английски език, трябва все пак да се развива в определени рамки. Така, за около 80% от всяка образователна програма по английски език има установен консеснсус, а за около 20% разбиранията, значенията и тълкуванията се разминават.

А сега, конкретно, за горната тема:

Не подвеждаме!

"much" има основно 3 употреби в английски език и не защото ние в "Самоучител" го казваме, а защото се придържаме към установените световни стандарти в това отношение. Прочетете нашата тема (на посочения по-горе адрес) за сведение. След това направете независимо свое проучване. Напишете в търсачката Гугъл израза "much as a pronoun" и сами ще се убедите, че и много други сайтове и автори считат, че думата се използва по няколко различни начина (като единият е местоимение).

Ето, например, да вземем първия резултат от търсенето - тук:
https://www.macmillandictionary.com/dictionary/british/much_1

"Much" can be used in the following ways:

1) as a determiner (followed by an uncountable noun):
There isn’t much time left.How much money have you got?

2) as a pronoun:
He didn’t say much.How much did you pay? (followed by ‘of’): Much of the work has already been completed.

3) as an adverb (with a verb or past participle): Things haven’t changed much.A much loved member of the family. (before a comparative or superlative adjective or adverb): The exam was much easier than I had expected.Loach’s latest film is much the best thing he’s done.

Няма да посочваме повече примери, защото смятаме въпроса за изяснен. Не подвеждаме, а още по-малко - вредим! Вместо това, ползвайки този случай, Ви даваме възможност да научите нещо повече за английски език - в случая за думата "much" като определител, местоимение и наречие. Но също и за британската политика по отношение на английски език.

----------------

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: