Translate

---------------------------------------------------------------------------------

31 юли 2024

Тайната вечеря, Леонардо Да Винчи | dLambow

(The Last Supper, Leonardo da Vinci) -

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи – шедьовър, обвит в мистерия


Какво е Тайната вечеря?

"Тайната вечеря" (на италиански: Il Cenacolo или L'Ultima Cena) е стенопис от Леонардо да Винчи (Leonardo Da Vinci), създаден между 1495 и 1498 година за неговия покровител херцог Лудовико Сфорца (Duca Ludovico Sforza). Творбата изобразява сцена от последната вечеря на Исус Христос (Gesù Cristo) с неговите апостоли, както е описано в Библията, когато Исус обявява, че един от тях ще го предаде.

Тайната вечеря, Леонардо Да Винчи
Тайната вечеря, Леонардо Да Винчи
(The Last Supper, Leonardo da Vinci)

- Историята на създаването на Леонардовия шедьовър

"Тайната вечеря" е един от най-известните и изучавани стенописи в света, дело на гения Леонардо да Винчи, който избира да изобрази една от най-драматичните сцени от Новия завет. Стенописът е разположен в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие (Santa Maria delle Grazie) в Милано и е неделима част от сградата. Картината изобразява момент от Библията, изпълнен с драматизъм и емоционална напрегнатост.

- Технически аспекти на творението

Леонардо да Винчи експериментира с нова техника за създаването на "Тайната вечеря". Вместо традиционните темперни бои върху дърво, той използва експериментална смес от темперни бои върху суха стена (вместо върху влажна мазилка, както обикновено се прави, което означава, че стенописът не е истинска фреска), която се оказва нетрайна. Той покрива каменната стена със слой смола, гипс и мастика, след което рисува с темперни бои. Тази нова техника, съчетана с експерименти с различни видове бои, заедно с влажната миланска атмосфера, довежда до твърде бързото влошаване на стенописа още през XVI век. Ето и някои от техническите характеристики:

  • = Размери: Стенописът е с размери 460 х 880 см;
  • = Фигури: Изобразява 13 фигури, седнали около масата.
  • = Техника: Темперни бои върху насмолен гипс, замазка.
  • = Местоположение: Санта Мария деле Грацие
  • = Създаване: 1495 – 1497 г.
  • = Изложена: Санта Мария деле Грацие, Милано
  • = Иновации: Леонардо експериментира с нова техника, която се оказва нестабилна и води до бързото влошаване на стенописа.

Картината акцентира върху реакциите на апостолите, когато Исус им съобщава, че един от тях ще го предаде. Фигурата на Христос е разположена в центъра на изображението, като всички линии на перспективата се събират в неговата глава, подчертавайки неговата значимост. Някои изкуствоведи смятат, че Леонардо е искал да представи Бог като "първообраз" на всичко във Вселената.

Състояние и съхранение на стенописа

За съжаление, експерименталната техника на Леонардо да Винчи довежда до бързото разграждане на боите и стенописа. Още приживе на Леонардо да Винчи боите започват да се лющят и картината се поврежда. Днес "Тайната вечеря" е в много лошо състояние. Боите са се отлепили, а стенописът е много крехък. Поради тази причина достъпът до картината е силно ограничен и посещенията са строго контролирани. За да се запази това културно наследство, са били необходими многобройни реставрации през годините.

- Реставрации

"Тайната вечеря" е подлагана на множество реставрации, като някои от тях са довели до допълнителни увреждания, а най-мащабната е проведена през 1978 г. Въпреки тези усилия, стенописът продължава да се влошава. Днес стенописът е силно уязвим и се съхранява в специално контролирана среда в трапезарията на манастира.

- Къде е истинската картина на Тайната вечеря?

Една от най-известните и завладяващи картини в света - много анализирана, възхвалявана, която е често обект на книги и филми - Cenacolo (Тайната вечеря) на Леонардо да Винчи се намира в Милано, в трапезарията на доминиканския манастир Санта Мария деле Грацие, в специално климатизирана зала, където условията се контролират внимателно, за да се забави процесът на разрушаване. Манастирът (заедно с картината) е един от обектите на ЮНЕСКО за световно историческо и култулно наследство.

- Посещения

Възможно е да посетите "Тайната вечеря", но трябва да резервирате билети предварително и да спазвате строгите правила за посещение. Времето за престой е ограничено, а фотографията е забранена. Посетителите могат да го видят само за кратко време и при строго спазване на правилата.

Значение и религиозно послание

"Тайната вечеря" е не само шедьовър на изкуството, но и дълбоко религиозно произведение - едно от най-известните и изучавани произведения на изкуството в света. Тайната вечеря отбелязва установяването на тайнството Свето Причастие, чрез което християните символично се обединяват с Христос и получават Неговата благодат и прошка. Жертвата на Христос на кръста е символ на Божията любов към човечеството и дава възможност на вярващите да се присъединят към Бога във вечността.

- Религиозно значение

Картината е едно от най-известните изображения на Тайната вечеря и е източник на вдъхновение за много християни.

- Явно послание на картината

Явното послание е свързано с установяването на Евхаристията и момента, в който Исус съобщава, че един от апостолите ще го предаде - Юда Искариот (Judas Iscariot). Леонардо да Винчи е изобразил с изключителна психологическа дълбочина реакциите на всеки от апостолите, създавайки сложна композиция, изпълнена със символи и скрити значения. Израженията на лицата на апостолите отразяват различни емоции – изненада, гняв, страх, скръб.

- Какво се случва на Тайната вечеря?

Исус разчупва хляба и го дава на учениците си, като каза: "Вземете и яжте, това е Моето тяло." Той им предлага чашата вино, като каза: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв, която запечатва Божия завет, моята кръв, пролята за мнозина за опрощение на греховете.” (Матей 26:17-30)

- Скрити послания

През вековете изследователите са откривали множество детайли и символи в картината, които се тълкуват като скрити послания. Като например, че картината съдържа няколко възможни цифрови препратки, включително числото три. Зад Исус има три прозореца, апостолите са седнали на групи по трима, а формата на фигурата на Исус наподобява формата на триъгълник.

Скритите послания обаче са предмет на множество интерпретации и дебати. Някои изследователи виждат в картината намеци за тайни общества, езотерични учения, алхимични символи, предсказания за бъдещето или дори портрети на съвременници на Леонардо.

Куриози и инциденти

Около "Тайната вечеря" се носят множество легенди и истории.

  • - Един от най-известните куриози е, че Леонардо е използвал различни модели за лицата на апостолите, включително и за Юда, който според някои източници е базиран на лице на престъпник.
  • - Друг от най-известните инциденти е свързан с френския войник Луи Леблан, който по време на нашествието на Наполеон в Италия, през 1796 г. е написал своето име върху стенописа и е използвал стената на трапезарията като мишена за стрелба с лък. За щастие, стенописът не е сериозно повреден от този вандализъм.
  • - Друг любопитен факт е, че през Втората световна война манастирът е бил използван като склад за фураж, а стенописът е бил покрит с пясъчни чували, за да бъде защитен от бомбардировките.
  • - По време на Втората световна война манастирът е бил бомбардиран, но стенописът е останал почти невредим.
  • - Други любопитни истории разказват за опитите на различни изследователи да открият скрити послания в картината.


Заключение

"Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи е не само произведение и шедьовър на изкуството от Ренесанса, но исторически и културен паметник, признат за едно от най-великите произведения на изкуството в историята. Независимо от лошото си състояние, картината продължава да пленява въображението на милиони хора по света и да предизвиква безкрайни дебати и интерпретации.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

30 юли 2024

Изток | dLambow

(East) -

Изток – посоката на изгрева и новите начала


Какво е изток?

Изток е една от четирите основни географски посоки, заедно със север, юг и запад. Той е посоката, в която Земята се върти около оста си и откъдето изгрява Слънцето. Тази посока е била от изключително значение за хората още от древни времена, тъй като е била свързвана с началото на деня, живота, растежа и положителните промени.

Изток
Изток (East)

Обозначение

  • - На български: Изток (И)
  • - На английски: East (E)
  • - На други езици:
    • = В (восток) на руски,
    • = est на френски и испански,
    • = О (ost) на немски и т.н.


Определяне


- По Слънцето

Най-простият начин да определим изтока е да наблюдаваме изгрева на Слънцето в 06.00 часа, при зимно часово време или 07.00 часа - лятно часово време. Точката, където то се появява на хоризонта, сочи източната посока.

- По звездите

През нощта можем да се ориентираме по определени съзвездия, които изгряват и залязват в постоянни посоки.

- По компас

Компасът е инструмент, който използва магнитното поле на Земята, за да посочи север. От север, като се обърнем надясно, ще определим изтока.

- По карта

Картите са ориентирани така, че северът да е отгоре. Изтокът тогава е отдясно.

Значение на изток в картографията и навигацията


- Картография

Всяка карта е ориентирана спрямо основните посоки, като изтокът обикновено е отдясно на наблюдателя. Това е стандартно обозначение, което помага за ориентацията. Изтокът е една от ключовите точки за определяне на местоположението на обектите.

- Навигация

Понятието изток е фундаментално за навигацията. Моряците и пътешествениците от древни времена са използвали небесните тела и компаса, за да определят посоката си и да достигнат желаната дестинация. Днес GPS устройствата и електронните карти също се базират на тези основни посоки.

Свързаност с магнитното поле

Магнитното поле на Земята влияе върху движението на магнитната стрелка в компаса. Именно тази връзка позволява на хората да се ориентират по посоките на света. Въпреки това, магнитният север не съвпада точно с географския север, поради което компасът трябва да се калибрира.

  • - Магнитен север: Магнитната стрелка на компаса сочи магнитния север, който не съвпада точно с географския север, като разликата между тях се нарича магнитно отклонение или деклинация и трябва да се отчита при точни измервания.
  • - Източна деклинация: Когато магнитният север се намира на изток от географския север, говорим за източна деклинация.


Известни сентенции и цитати

Изтокът често се свързва с нови начала, просветление и мъдрост. Някои известни сентенции и цитати, свързани с тази посока, са:

  • - Изтокът е червен: Тази поговорка се отнася до красивите залези и изгреви, които могат да се наблюдават на изток.
  • - Изтокът е мястото, където изгрява слънцето на ново начало: Тази сентенция символизира надеждата, новите възможности и положителните промени.
  • - Пътят на коприната: Историческият път на коприната свързваше Изтока и Запада, насърчавайки търговията и културния обмен.
  • - "Всички пътища водят на изток." - тази стара поговорка подчертава значението на изтока като символ на нови начала и пътувания.
  • - "Изтокът е червен, западът е сив." - тази руска поговорка отразява идеята за смяната на деня и нощта и цикличността на живота.
  • - Изтокът като символ на начало и обновление: В много култури изтокът се свързва с раждането, изгрева на Слънцето и началото на нов ден.
  • - Изтокът като символ на мъдрост и духовност: Древните цивилизации като Индия и Китай са свързвали изтока с мъдростта, духовността и философията.
  • - Изтокът като символ на мистерия и екзотика: За европейците през Средновековието и ранното Ново време изтокът е бил символ на далечни земи, пълни с мистерии и екзотични култури.


Заключение

Изтокът е повече от просто географска посока. Той е символ на началото, на живота, на мъдрост и на положителните промени. Чрез вековете хората са се ориентирали по него, търсейки пътя си в света. Неговото значение се простира от древните цивилизации до съвременния свят, където все още играе важна роля в картографията, навигацията и културата.

Искате ли да разгледаме по-подробно значението на изтока в различните култури, неговата роля в историята на изследването или как се използват съвременните технологии за определяне на посоките. Само пуснете запитване в коментарите по-долу и проверете след няколко дни за отговора.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

29 юли 2024

Минангкабау матриархат | dLambow

(Minangkabau Matriarchy) -

Минангкабау: С уникална матрилинейна култура (матриархат) от остров Суматра, Индонезия


Кои са Минангкабау?

Минангкабау (Minangkabau) са една от най-интересните етнически групи на остров Суматра, в Индонезия, известни със своята уникална матрилинейна система на наследяване (наследяване по майчина линия или матриархат). Тези хора, живеещи предимно в западната и централна част на остров Суматра, са изградили богата култура, която се отличава от много други общества по света.

Минангкабау матриархат
Минангкабау матриархат (Minangkabau Matriarchy)

За разлика от много други култури, където наследството се предава от баща на син, при минангкабау то се предава от майка на дъщеря. Име, имот и всякакви привилегии се прехвърлят на женската линия. Това означава, че:

  • - Името: Членовете на семейството носят фамилията на майката.
  • - Имущество: Имотите и богатството се наследяват от майката и се прехвърлят на най-голямата й дъщеря.
  • - Социалният статус: Социалният статус на индивида се определя от неговата връзка с майчината линия.

Образуват се от роднини по женска линия, които имат род от една прабаба. Живеят в една къща. Отговорностите на красивия пол тук са доста. Те трябва да осигурят семейството, а мъжете са напълно материално зависими от тях.

Матрилинейно наследяване: Имотите се предават по женска линия

Една от най-забележителните черти на минангкабау е тяхната матрилинейна система на наследяване. Това означава, че имуществото, земята и социалният статус се предават от майка на дъщеря, а не от баща на син, както е обичайно в много други култури.

- Ролята на жената

В обществото на минангкабау жените имат значителна власт и авторитет. Те са главите на семействата и управляват имуществото. Мъжете обикновено живеят в дома на съпругите си и работят заедно за благоденствието на семейството. Традиционно жените минангкабау са играли важна роля в земеделието, което е било основен източник на препитание. Това вероятно е допринесло за повишаването на техния социален статус и влияние в обществото.

- Социална организация

Обществото на минангкабау е организирано в кланове, които се основават на майчиното родство. Тези кланове имат свои собствени традиции, ритуали и социални норми. Матрилинеалната система осигурява стабилност и сплотеност в обществото, като създава силни връзки между жените и техните роднини.

- Културни традиции

Минангкабау имат богата и разнообразна култура, която се отразява в техните традиции, обичаи и изкуства. Традиционните къщи на минангкабау, наречени rumah gadang, са големи и впечатляващи структури, които символизират богатството и социалния статус на семейството. Музиката, танците и изработката на занаяти също са важни аспекти от културното наследство на този народ.

- Причини за матрилинейната система

Има няколко теории за произхода на матрилинейната система (матриархата) при минангкабау. Една от тях е, че тя е възникнала в резултат на исторически условия, като например чести войни и миграции, които са изисквали по-голяма стабилност и сигурност за жените и децата.

Други интересни факти за минангкабау


- Език

Минангкабау говорят език, който е близък до малайския.

- Архитектура

Традиционните къщи на минангкабау, наречени rumah gadang, са големи и впечатляващи сгради, които могат да побират големи семейства.

- Кулинария

Кухнята на минангкабау е известна със своите пикантни ястия и разнообразие от подправки.

- Религия

Повечето минангкабау са мюсюлмани, но тяхната религия е силно повлияна от местните традиции и вярвания. Интересен аспект от културата на минангкабау е синтезът между исляма и традиционните вярвания. Повечето минангкабау са мюсюлмани, но те запазват много от своите представи за света. Например, те практикуват анимизъм и почитат духовете на предците.

- Икономика

Традиционно минангкабау са земеделци, но много от тях също са търговци и занаятчии.

- Култура

Минангкабау имат богата култура, включваща музика, танци, литература и изкуства. Тяхната архитектура също е уникална и се отличава със своите големи дървени къщи, наречени rumah gadang.

Защо да научим повече за минангкабау?

Изследването на културата на минангкабау ни позволява да разберем по-добре разнообразието на човешките общества и да преосмислим традиционните представи за семейство, родство и власт. Матрилинейната система (матриархатът) на наследяване при минангкабау е интересен пример за това как различните култури могат да организират своите общества по уникални начини.

Минангкабау са  отголемите етнически групи в Индонезия (около 5 млн) и тяхната култура е оказала значително влияние върху развитието на страната. Матрилинейната система на минангкабау е уникална за Югоизточна Азия и е предмет на много научни изследвания. Но не всички местните мъже са доволни от начина на живот в това общество. Много от тях мигрират в цяла Индонезия и се опитват да създадат семейство в патриархалните райони на страната.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

28 юли 2024

Север | dLambow

(North) -

Север - Първостепенна посока на света


Какво е север?

Север е една от четирите основни географски посоки, заедно с:

Той е отправна точка за определяне на останалите посоки и има ключово значение в картографията, навигацията и много други области. Той е отправна точка за много човешки дейности и има дълбоко вкоренено значение в културата и науката.

Север
North

По конвенция, горната или обърната нагоре страна на картата е север. За да отидете на север с помощта на компас за навигация, задайте азимут 0° или 360°. Пътуването директно на север проследява меридианна линия нагоре.

Какво са посоките на света?

Четирите основни посоки  на света (The four cardinal directions of the world) са четирите основни посоки на компаса: север, юг, изток и запад, обикновено означавани съответно с техните инициали N, S, E и W. Спрямо севера посоките изток, юг и запад са на интервали от 90 градуса по посока на часовниковата стрелка.

Междинните посоки (наричани още междукардинални посоки) са североизток (NE), югоизток (SE), югозапад (SW) и северозапад (NW). Междинната посока на всеки набор от интеркардинална и кардинална посока се нарича вторична интеркардинална посока.

Как се обозначава север?


- С буква

Обикновено се обозначава с буквата "С" или с първата буква на английската дума за север (North) - "N".

- Със символ

Често се изобразява със стрелка, сочеща нагоре на картите и компасите.

Как се определя северът?


- По слънцето

Слънцето изгрява на изток и залязва на запад. Ако застанете с лице към изгряващото слънце, лявата ви ръка ще сочи север.

- Чрез компас

Най-разпространеният инструмент за определяне на север е магнитният компас. Иглата на компаса винаги сочи към магнитния север, който е малко отклонен от географския север поради неравномерностите на земното магнитно поле.

- На карти

Картите обикновено имат стрелка, която показва север.

- По небесни тела

Полярната звезда е най-точният естествен компас. Тя винаги сочи към географския север, като е част от съзвездието Малка мечка. Други небесни тела като Слънцето и Луната също могат да се използват за ориентиране, но с по-малка точност.

- По природни белези

В някои случаи могат да се използват и природни белези, като мъх по дърветата (който расте по-обилно от северната страна), по-тъмна кора на дърветата от северната страна, годишните кръгове на дърветата са по-близо един до друг от северната страна и други природни феномени могат да дадат индикации за северната посока, но тези методи са по-малко точни и зависят от местните условия.

Значение в картографията и навигацията


- Основа на картите

Северът е основен ориентир на картите и служи за определяне на местоположението и посоката на движение. Така хората се ориентират в пространството и да определят местоположението си.

- Географски координати

Широчината на дадена точка се измерва в градуси северно или южно от екватора, като северната ширина се отчита от 0° до 90°.

- Системи за координати

Много системи за координати (като географските координати) използват север като отправна точка за измерване на ъгли.

- Навигация

Моряците, пътешествениците и всички, които се движат в пространството, използват север като отправна точка за определяне на курса си.

Свързаност с магнитното поле


- Магнитно поле

Земята има магнитно поле, което създава магнитни линии. Магнитната игла на компаса се ориентира по тези линии и сочи към магнитния север.

- Отклонение (Деклинация)

Магнитният север не съвпада точно с географския север, което се нарича магнитно отклонение. Разликата между магнитния и географския север се нарича деклинация. Тя варира в зависимост от местоположението и с течение на времето.

Роля на севера като първостепенна посока


- Отправна точка

Северът е отправна точка за всички други посоки. Като знаем къде е северът, можем лесно да определим юг, изток и запад.
 

- Ориентация

Северът ни помага да се ориентираме в пространството и да намерим пътя си.

- Стандарт

Използва се като стандарт в много области, включително геодезия, картография, навигация и др.

- Символика

Северът често се свързва с понятия като стабилност, посока и цел. В много култури той символизира началото, дома и предците.

Известни сентенции и цитати за посоката "север"

  • - "Северът е винаги там, където сочи компасът." - Тази сентенция подчертава важността на компаса като инструмент за определяне на север.
  • - "Загубиш ли север, губиш пътя." - Това изречение илюстрира значението на север като ориентир и неговата роля за успешното достигане на целта.
  • - "На север, скъпи мой, на север!" - известна фраза, използвана за насърчаване на движение към целта.
  • - "Северен вятър, южен вятър, облаци се носят, дъжд ще вали." - народна поговорка, свързваща северния вятър с промяна на времето.
  • - "Северът е дом." - Тази фраза изразява чувството за принадлежност и връзка с мястото, което смятаме за дом.
  • - "Следвайте вашата звезда." - Тази сентенция ни приканва да следваме мечтите си и да се движим напред с решителност. В астрономически план, следването на звезда, като например Полярната звезда, означава да се движиш в определена посока.


Допълнителна информация

  • - Географски север: Това е точката, където оста на въртене на Земята пресича земната повърхност в северното полукълбо.
  • - Магнитен север: Това е точката, към която сочи иглата на магнитния компас.
  • - Истински север: Това е синоним на географски север.


Заключение

Северът е повече от просто една от четирите основни географски посоки. Той е фундаментална концепция, която е играла ключова роля в развитието на човечеството. Посоката север е символ на стабилност, ориентир за пътешествениците и отправна точка за много културни и научни концепции. От древните мореплаватели до съвременните навигатори, северът е бил и си остава надежден компас, който ни ориентира в света.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

27 юли 2024

Олдъс Хъксли | dLambow

(Aldous Huxley) -

Защо удоволствието ще погуби човечеството? от „Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли


Кой е Олдъс Хъксли?

Олдъс Ленард Хъксли (Aldous Leonard Huxley) е английски писател-фантаст, философ и един от най-влиятелните мислители на 20-ти век. Роден на 26 юли 1894 г., той е оставил трайна следа в литературата и мисълта с творбите си, които до днес провокират дебати и размисли.

Олдъс Хъксли
Олдъс Хъксли (Aldous Huxley)

С какво е известен Олдъс Хъксли?


- "Прекрасният нов свят"

Несъмнено най-известното му произведение е антиутопичният роман "Прекрасният нов свят", публикуван през 1932 г. В него Хъксли рисува мрачна картина на бъдещето, където технологията е достигнала върхове, но човешките ценности са заменени от щастието, постигнато чрез манипулация и контрол. Романът е предупреждение за опасностите от прекомерното разчитане на технологиите и загубата на индивидуалността.

- Пътешествия и културни наблюдения

Хъксли е пътувал много и е писал за своите преживявания в различни части на света. Неговите пътеписи са изпълнени с остри наблюдения и размисли за културните различия и човешката природа.

- Философски възгледи

Хъксли е бил дълбоко интересуван от философията, мистицизма и религията. Той е изследвал темите за съзнанието, възприятието и духовния опит. В книгата си "Дверите на възприятието" той описва свои експерименти с халюциногенни вещества и тяхното влияние върху съзнанието, което значително е повлияло на контракултурата от 60-те години на миналия век. В своите произведения той често изследва въпросите за смисъла на живота, природата на съзнанието и връзката между човека и Вселената.

- Широка гама от творби

Освен романи, Хъксли е писал есета, поезия, драматургия и пътеписи. Творбите му обхващат широк спектър от теми, като политика, религия, наука, изкуство и човешката природа.

- Интерес към психоделиците

В по-късните години от живота си Хъксли проявява интерес към психоделичните вещества (халюциногенни съединения) и техния потенциал за разширяване на съзнанието и насърчаване на духовния растеж.

Защо е важно да познаваме Олдъс Хъксли?


- Пророк на модерността

Мнозина смятат Хъксли за един от първите мислители, които предвиждат опасностите от съвременния свят - масовата култура, манипулацията на общественото мнение, загубата на индивидуалността.

- Актуалност на темите

Много от проблемите, за които пише Хъксли, са изключително актуални и днес. Въпросите за връзката между човека и технологията, за ролята на държавата в живота ни и за търсенето на щастие са все още от голямо значение. Въпреки че е писан преди почти век, "Прекрасният нов свят" е изключително актуален и днес. Мнозина виждат паралели между описания свят и съвременните тенденции в обществото.

- Влияние върху културата

Творбите на Хъксли са оказали огромно влияние върху литературата, философията и културата като цяло. Те са вдъхновили безброй писатели, мислители и творци. Хъксли е бил остър критик на материалистичните ценности и конформизма на съвременното общество. Той призовава за по-дълбоко разбиране на човешката природа и за връщане към по-автентичен начин на живот.

- Влияние върху съвременната мисъл

Идеите на Хъксли продължават да оказват влияние върху философията, литературата, социологията и други области на знанието.

- Влияние върху научната фантастика

"Прекрасният нов свят" е оказал огромно влияние върху жанра на научната фантастика и продължава да вдъхновява писатели и режисьори.

- Провокативност

Хъксли не се страхува да провокира и да поставя под въпрос установените схващания. Той ни кара да мислим критично и да търсим собствените си отговори на важните въпроси.

Какво още да знаете за Хъксли?


- Широка тематика

Творчеството на Хъксли обхваща широк кръг от теми - от любовта и смъртта до религията и политиката.

- Ярък стил

Хъксли е известен със своя ясен и изразителен стил, който прави произведенията му достъпни за широка аудитория.

- Сложно наследство

Възгледите на Хъксли са сложни и противоречиви. Той е бил едновременно оптимист и песимист, вярващ в силата на човешкия дух и същевременно виждащ опасностите, които дебнат човечеството.

Защо да прочетете Олдъс Хъксли?

Ако се интересувате от научна фантастика, философия, социални проблеми или просто искате да прочетете една от най-влиятелните книги на 20-ти век, тогава определено трябва да прочетете "Прекрасният нов свят" и други творби на Олдъс Хъксли. Те ще ви накарат да се замислите за света, в който живеем, и за мястото ни в него.

„Прекрасният нов свят” Олдъс Хъксли.

Ето един текст, написан от него преди почти век, който си заслужава вниманието и днес.


„Опасностите, които наистина заплашват нашата цивилизация, едва ли са външни по своята същност. Те не са лудите политици, нито фалитите, а са онези опасности, които я застрашават отвътре – те не застрашават толкова здравето и имуществото, а самото съзнание на съвременния човек.

По мое мнение, от всички разнообразни отрови, които нашата цивилизация бавно синтезира за собствена утроба, едва ли има по-мощна от странното и ужасно явление, означавано в общия език с термина „удоволствие“ (слагам тази дума в кавички за да покажа, че не говоря за истинско удоволствие, а за видовете организирано свободно време, които са често срещани в нашето общество).

Като всеки друг човек със здрав ум и нормална психика, мразя работата. Но по-скоро бих се съгласил да седя по осем часа на ден на бюрото на чиновник, отколкото да съм обречен на живот, пълен с „удоволствия“. Имаше време, когато забавлението изискваше определени умствени усилия от хората.

Например, през 17-ти век членовете на кралските семейства и тяхното обкръжение изпитваха голямо удоволствие да слушат речите на ерудирани проповедници (да речем д-р Дон) и дебатите на теологични и метафизични теми. Част от развлекателната програма, предложена на пфалцграф Фредерик по случай женитбата му с дъщерята на Джеймс I, бе научна дискусия, забравих на каква философска тема, между пазителя на кралския печат лорд Уилямс и група от Кеймбридж логици.

Представете си какво ще каже сегашният властник, ако университетски учени го поканят да се позабавлява по този начин!

Кралските особи не бяха сами в любовта си към интелектуалните удоволствия. В елизабетинската епоха всяка дама или джентълмен със средно културно ниво можеше, ако е необходимо, да участва в изпълнението на мадригал или мотет. Запознатите с невероятната сложност и изтънченост на музиката от 16-ти век ще разберат какво означава това.

Дори обикновените хора избираха за себе си развлечения, които изискваха известна интелигентност, оригиналност и лична инициатива. Слушали са например Отело, Крал Лир и Хамлет – явно с интерес и разбиране. Те са пили и свирели на музикални инструменти. Година след година селяните са изпълнявали обичайните си ритуали: през пролетта и лятото - танци, през зимата - пантомими, през есента - празник на реколтата. Техните удоволствия са интелигентни и оживени, а хората сами полагат усилия да се забавляват.

Променихме всичко това.

На мястото на старите удоволствия, които изискваха интелигентност и лична инициатива, ние инсталирахме гигантски организации, които ни доставят готови развлекателни продукти - продукти, които не изискват нито лично участие, нито някакво забележимо интелектуално усилие от търсачите на удоволствия.

Милиони кина радват публиката със същите безвкусни глупости. Треторазредни писатели и драматурзи винаги е имало, но в миналото техните произведения бързо са умирали, без да прекрачат границите на града или държавата, в която са родени. Днес творбите на некомпетентни сценаристи се разпространяват от Лос Анджелис по целия свят. Не се изисква никакво умствено усилие, никакво участие от безброй зрители – те просто трябва да седят, да чоплят семки (пуканки) и да се взират в екрана.

Хората имат ли нужда от музика?

В старите времена са я създавали сами. Сега трябва само да пуснат грамофона. А ако искат литература, има Преса за това. Разбира се, номинално пресата съществува, за да предоставя информация. Но всъщност нейната задача е да занимава хората, без да изисква от тях ни най-малко усилия и без да натоварва умовете им с една мисъл.

Трябва да се признае, че тя се справя с тази задача с изключителен успех. Можете да четете два вестника всеки делничен ден и още един в неделя в продължение на много години подред, без изобщо да се налага да използвате мозъка си или изобщо да се концентрирате - просто не поглеждайте много внимателно по отпечатаните колони.

В определени слоеве на обществото спортовете, които изискват лично участие от човек, все още са популярни. Много хора от средната и висшата класа играят голф и тенис, докато по-богатите стрелят по птици, ловуват лисици и карат ски в Алпите. Но огромни маси от населението се занимава със спорт индиректно, предпочитайки да гледа футболен мач пред трудностите и опасностите на самата игра.

Вярно е, че във всички слоеве хората все още танцуват - но те танцуват, навсякъде правейки едни и същи движения на едни и същи мелодии. Всички следи както от местна, така и от индивидуална оригиналност вече са внимателно изтрити от танца.

Пасивни удоволствия и готови забавления

Тези пасивни удоволствия, тези готови забавления, еднакви за всички жители на западния свят, несъмнено представляват огромна опасност за нашата цивилизация. През работното време по-голямата част от хората вече са заети да изпълняват чисто механични задачи, а сега през свободното време прибягваме до забавление, което е също толкова стандартизирано и изисква също толкова малко интелигентност и инициатива.

Добавете такова свободно време към такава механична работа и това ще бъде един безупречно празен ден, чийто край вече е огромно облекчение.

Отравяйки се по този начин, нашата цивилизация може лесно да изпадне в преждевременна лудост. С душа и мозък, атрофирали от бездействие, неспособни да се забавляват и толкова захранени с клиширани забавления, че само все по-очевидни демонстрации на насилие и жестокост могат да го докоснат. Общество на бъдещето рискува да страда от фатална хронична скука.

Вероятно ще следва пътя на древните римляни - римляните, които в крайна сметка също, също като нас сега, загубили способността да се забавляват; римляните, които също като нас започвали да живеят от готови забавления, без да вземат никакво участие в организацията им. Непоносимата скука ги карала да изискват все повече и повече гладиатори, все повече и повече слонове, които могат да ходят по опънато въже, все повече и повече екзотични животни, които могат да бъдат заклани пред публиката.

Нашето общество изисква не по-малко, но благодарение на съществуването на няколко идеалисти не получава всичко, което иска. Най-жестоките форми на забавление вече се ползват само тайно; За да задоволите жаждата си за убийства и кръвопролития, трябва да станете член на Ku Klux Klan. Не бива обаче да се отчайваме: най-вероятно все още ще видим кръв, която тече през арената на хиподрума. Обуздаването на желанието на хората да прогонят скуката на всяка цена може да бъде трудна задача дори за идеалистите."

Е, да ни е честито, ако казаното не важи за сегашното време...

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

26 юли 2024

Какистокрация | dLambow

(Kakistocracy) -

Какистокрация: Управлението на най-неподходящите


Какво е Какистокрация?

Какистокрация (Kakistocracy [ kækɪˈstɒkrəsi ]) е термин, който описва система на управление, ръководена от най-лошите, най-малко квалифицираните, най-неподходящите или най-безскрупулните членове на обществото. Какистокрацията е антитеза на аристокрацията, където управлението е поверено на най-добрите и най-способните.

Какистокрация
Какистокрация (Kakistocracy)

Определение за какистокрация

Какистокрацията е правителство, в което управляват най-лошите хора. Тази неясна дума се използва в политически коментари, особено за извикване на правителство, считано за корумпирано или некомпетентно.

Въпреки че е трудно да се намерят чисти примери за какистокрация в реалния свят, понякога се използва като метафора за описание на политически ситуации, в които се смята, че на власт са хора, които не са най-подходящи за тази роля.

Произход и употреба на понятието

Терминът какистокрация (от гръцки κάκιστος - лош/най-лош, ‑κρατία - власт) е използван още от английския писател Томас Лав Пийкок (Thomas Love Peacock) през 1829 г. Придобива по-голяма популярност през първите десетилетия на 20 век, когато се използва за критикуване на популистките правителства, възникващи в различни страни по света. Идеята за какистокрация се появява и в някои произведения на научната фантастика, където се описват антиутопични общества, управлявани от най-лошите си представители.

Защо какистокрацията е проблем?


Липса на компетентност

Лидерите, избрани в такава система, често нямат необходимите знания и умения, за да управляват ефективно.

Корупция

Безскрупулните индивиди, които често се издигат на власт в какистокрация, са по-склонни към корупционни практики.

Нестабилност

Такива режими често са нестабилни и могат да доведат до социални и политически кризи.

Защо е важно да знаем за какистокрацията?

Помага ни да разберем по-добре някои политически процеси и явления, за да оценим по-критично съвременните политици и партии. Дава ни възможност да разпознаем и да се противопоставим на опитите за манипулиране на общественото мнение и установяване на какистократични режими.

Разбиране на политическите системи

Помага ни да разпознаем и анализираме различни видове управление и да оценим техните потенциални последици.

Критично мислене

Познаването на този термин ни помага да развием критично мислене относно политическите процеси и да оценяваме качествата на лидерите - кой управлява и какви са мотивите му.

Гражданска ангажираност

Какистокрацията подчертава важността на гражданската ангажираност и необходимостта от избиране на компетентни и почтени лидери.

Защита на традиционните ценности

Помага ни да защитим традиционните ценности и да се противопоставим на опитите за манипулиране на политическите процеси.

Примери

В историята има много примери за лидери, които са довели своите държави до упадък чрез своите лоши решения и безскрупулни действия. Въпреки че чистата какистокрация е рядкост, някои исторически събития и политически режими могат да бъдат разглеждани като приближаващи се до тази концепция.

В съвременния свят понякога се говори за какистокрация в контекста на избора на политици, които са популярни, но нямат необходимите квалификации или морални качества. Например, някои авторитарни режими, основани на популистки обещания и лична власт, са били критикувани като форми на какистокрация.

Заключение

Какистокрацията е важен термин за анализиране и разбиране състоянието на политическите процеси и за критично мислене за природата на властта. Помага ни да се замислим за качествата, които трябва да притежават нашите лидери. Въпреки че може да изглежда като екстремен случай, тя ни напомня за необходимостта от бдителност и защита на утвърдените и общопризнати обществени ценности.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

25 юли 2024

У Син - Петте елемента или Петте стихии | dLambow

(Wu Xing - Five Elements or Five Elements) -

"У Син" е Китайската теория на Петте елемента или Петте стихии и тяхното взаимодействие в китайската философия


Какво е У Син (Петте елемента)?

У Син (Wuxing, 五行), позната още като Теорията на "Петте елемента" или "Петте стихии" ("Five Phases" или "Five Agents"), е древна китайска философска система, описваща пет фундаментални фази на промяната, които се проявяват във всички аспекти на материалната природа и човешкия живот във Вселената.

Тези елементи се взаимодействат, контролират и поддържат баланс в природата. Например, вода контролира огъня, огън контролира метала, металът контролира дървото, дървото контролира земята, а земята контролира водата. Те също така се използват във фън шуй и други аспекти на китайската култура, за да се анализират и подобряват енергийните потоци в околната среда и в човешкия организъм.

Всъщност, както и да бъдат наричани - Елементи, Стихии, Phases, Agents, все е не съвсем точно. Те могат да се разбират като "същности", "принципи", "първоначала". За да ги схванете на по-дълбоко ниво, е нужно да навлезете по-подробно в тяхната теория или философия. Ето началното обяснение...

У Син - Петте елемента или Петте стихии
У Син - Петте елемента или Петте стихии
(Wu Xing - Five Elements or Five Elements)

Кои са петте елемента?


- Дърво (木 mù - Му)

Дървото представлява растежа, творчеството, гъвкавостта, състраданието и планирането. Всичко, което расте, има характеристики на дърво.

- Огън (火 huǒ - Хуо)

Огънят символизира страстта, активността, интуиция, трансформацията и лидерството. Огънът е топлина за всичко живо.
  • Огънят учи: Трансформирайте се, не попадайте в капан в менталните си програми. Нищо не може да се роди отново без смъртта на старото.

- Земя (土 tǔ - Ту)

Земята е свързана със стабилността, практичността, грижата, плодородието, центрирането и търпението. Тя е "майка" на всички неща, служи за засаждане и растеж.
  • Земята учи: Разпространете корените си, за да се свържете с божествената си същност. Тя цъфти, за да достави на Вселената богатствата, които държите в себе.

- Метал (金 jīn - Дзин)

Металът представлява структурата, организацията, прецизността, защитата, дисциплината, справедливостта и целеустремеността. Той е свързан със свалянето и изчистването.

- Вода (水 shuǐ - Шуей)

Водата символизира потока, емоциите, гъвкавостта, приспособимостта, мъдростта, интуицията и адаптивността. Всичко, което овлажнява и тече надолу, се свързва с водния елемент.

Значение

Всеки елемент е свързан с набор от характеристики, символизиращи различни аспекти на природата и човешкия опит.

- Взаимосвързаност

Всичко е взаимосвързано и взаимозависимо. Промяната в един елемент влияе на всички останали.

- Баланс

Търсене на равновесие между различните елементи е ключов фактор за здраве и благополучие.

- Развитие

Вселената е в непрекъснато движение и промяна, подобно на циклите на петте елемента.

Превъплъщения

Петте елемента се проявяват в различни сфери на живота, като:

- В природата

Всеки елемент се проявява в различни природни феномени.

- В човека

Всеки елемент може да се разглежда като аспект на човешката личност, емоции и поведение.

- В обществото

Петте елемента могат да се прилагат и в различни аспекти на обществото и културата.

- В сезоните

Дървото е свързано с пролетта, огънят с лятото, земята с късната есен, металът с есента и водата със зимата. - Дърво (пролет), Огън (лято), Земя (късна есен), Метал (есен), Вода (зима).

- В цветовете

Дървото е зелено, огънят е червен, земята е жълта, металът е бял, а водата е черна.

- В емоциите

Дървото е свързано с гнева, огънят с радостта, земята с тревожността, металът със скръбта, а водата със страха. - Дърво (гняв), Огън (радост), Земя (тревога), Метал (тъга), Вода (страх).

- В органите на тялото

Дървото е свързано с черния дроб и жлъчката, огънят със сърцето и тънките черва, земята със стомаха и далака, металът с белите дробове и дебелото черво, а водата с бъбреците и пикочния мехур. - Дърво (черен дроб, жлъчка), Огън (сърце, тънко черво), Земя (стомах, далак), Метал (дебели черва, бял дроб), Вода (бъбреци, пикочен мехур).

Използване

Теорията на петте елемента се прилага в различни области на китайската култура, включително:

- Традиционна китайска медицина

Диагностициране и лечение на заболявания чрез балансиране на петте елемента в тялото.

- Фън Шуй

Създаване на хармонична среда в дома и на работното място чрез балансиране на петте елемента.

- Китайски бойни изкуства

Разбиране на енергийния поток и използването му за бойни техники.

- Астрология

Анализ на личността и съдбата въз основа на елемента, свързан с годината на раждане за прогнозиране на бъдещето и вземане на решения.

- Изкуство, литература и дизайн

За създаване на балансирани и естетически приятни произведения.

Взаимодействие на петте стихии

Всеки от елементите е в непрекъсната връзка с останалите, като се генерира (създава) и се преодолява (контролира) от два други елемента. Този цикъл на взаимоотношения е в основата на промяната и движението във Вселената. Петте стихии са в непрекъснато взаимодействие помежду си, описвано от два цикъла:

- Цикъл на съзидание (генериране, създаване)

Всеки елемент "поражда" следващия в реда: Дърво -> Огън -> Земя -> Метал -> Вода -> Дърво.

- Цикъл на контрол (преодоляване)

Всеки елемент "контролира" предходния в реда: Вода -> Огън -> Земя -> Дърво -> Метал -> Вода.

Разбирането на тези цикли е важно за постигане на баланс и хармония в различни аспекти на живота.

Примери за приложение на китайските елементи в живота:


- Фън шуй

Във фън шуй, елементите се използват за анализ и подобрение на енергийните потоци в домовете и работните места. Например, ако искате да подобрите областта на богатството, можете да добавите водни елементи (като аквариум или фонтан) в тази част на дома си.

- Здраве и хранене

В традиционната китайска медицина, елементите се свързват с различни органи и системи в тялото. Например, водният елемент е свързан с бъбреците, а огненият - със сърцето. Храната също може да се анализира според елементите, за да се поддържа баланс в организма.

- Изкуство и дизайн

Архитекти, дизайнери и художници използват елементите за създаване на хармонични и балансирани проекти. Например, дървото може да се изрази чрез дървени мебели или растения в интериора.

- Медитация

В някои форми на йога и медитация се използват елементите за балансиране на енергията в тялото и ума. Например, медитацията с вода може да помогне за успокоение и релаксация.

Тези са само няколко примера, но китайските елементи се използват в много други аспекти на живота, включително изкуството, астрологията и дори в кулинарията.

Заключение

Важно е да се отбележи, че теорията на петте елемента е философска система, а не научна теория. Науката не разполага с достатъчно действение средства нито да я опровергае, нито да я потвърди, но тя продължава да бъде важна част от китайската култура и се използва в различни области на живота. Тя е комплексна система с множество нива на интерпретация.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

23 юли 2024

Добротата на Суприя от Индия | dLambow

(The kindness of Supriya from India) -

Суприя от Керала, Индия се прочу с добритата си към стар сляп мъж и бе възнаградена...


Как индийка получи апартамент за своята доброта?

Жителка на Индия помогна на сляп старец да се качи в автобус и постъпката й се появи на видео из социалните мрежи, превръщайки я в интернет звезда, което й донесло и неочаквано богатство, съобщават най-известните медии в Индия.

Добротата на Суприя от Индия
Добротата на Суприя от Индия (The kindness of Supriya from India)

Жена от индийския щат Керала, чието име е Суприя, видяла сляп старец да се опитва безуспешно да хване автобус. Тя веднага се притекла на помощ, настигнала автобуса и помолила шофьора да спре. След това тя се връща при слабия мъж и лично го завежда до вратата и го настанява да седне. При това, Суприя дори не знаела, че нейният акт на доброта е заснет от камерите на очевидци и под формата на видео е разпространен из мрежата.

Когато видео за доброто дело на Суприя било публикувано от потребител с прякор IPS Vijayakumar в Twitter, то се разпространило мълниеносно и получило над два милиона гледания, а жената получила многобройни „аплодисменти“ и похвали за добротата и щедростта си от цялата страна. Хората онлайн казват, че нейните действия са направили света по-добро място.

Суприя работи като продавачка в групата Alukkas и председателят на компанията Джой Алукас (Joy Alukkas), бижутериен магнат от Индия, я посетил в къщата, където тя живеела под наем с две деца и съпруга си, за да я поздрави, след като тя става обект на толкова разговори и похвали в социалните медии. На тръгване, той я помолил да посети главния офис на фирмата в Трисур за изненада.

Изненадата била подарък на неин собствен дом и тя била трогната до сълзи, докато стотици работници и колеги я аплодирали. „Това беше спонтанен акт и никога не съм мислила, че то ще ми донесе толкова много похвала и любов“, казва тя. Суприя работи в компанията от три години и живеела в къща под наем с децата и съпруга си.

Този случай е прекрасен пример за хуманност и солидарност, който ни напомня за важността на добрите дела и грижата за другите.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

19 юли 2024

Ибн Сина - Авицена | dLambow

(Ibn Sina - Avicenna) -

Ибн Сина (Авицена) е наричан бащата на медицината


Авицена: Да спрем да се самоунищожаваме!

Известният учен Ибн Сина - Авицена (персийски: ابو علی الحسين بن عبد الله بن سينا), наричан бащата на медицината, поставя две агнета в две клетки и ги храни абсолютно еднакво. В друга клетка имало вълк, но само едно от агнетата го виждало. В началото на експеримента и двете агнета имали почти еднакво телесно тегло.

Ибн Сина - Авицена
Ибн Сина - Авицена (Ibn Sina - Avicenna)

След известно време Авицена забелязал, че агнето, което не виждало вълка, било заоблено и бодричко. Агнето, което виждало вълка всеки ден, било слабичко, депресирано, неактивно, а козината му сплъстена. Експериментът му доказал, че психичното състояние има значително влияние върху физиологичното състояние на организма.

Авицена е живял в периода 980 г. – 1037 г. Според него:
"Докато човек се вторачва в негативното и подхранва страховете - реални или не, влиза в режим на саморазрушение..."

Кой е Авицена?

Абу Али ал-Хусайн ибн Абдалах ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина, известен и с латинизираната форма на името си – Авицена, е согдийски лекар, философ, естествоизпитател, поет и музикант, сред най-значимите фигури на Ислямския златен век и е широко известен като „бащата на медицината". Пише на персийски и арабски език, последовател е на Аристотел и на неоплатонизма. Роден е през август 980 сл.н.е., в Афшана, град на 30 километра североизточно от Бухара, Персия (сега Узбекистан), а е починал на 22 юни 1037 г. в Хамадан, Какуидски емират (сега Иран).

Бащата на медицината

Авицена започва да учи на четиригодишна възраст и бързо се проявява като необикновено талантлив ученик. Той изучава философия, медицина, астрономия, алхимия и други дисциплини. На 16-годишна възраст вече е практикуващ лекар и скоро става един от най-известните лекари в Персия. Авицена е първият, който описва клиничната картина на много заболявания, като туберкулоза, малария и холера. Той също така е разработил нови методи за лечение, като употребата на екстракти от билки и минерали.

Авицена е автор на над 450 произведения, включително „Канон на медицината", който е един от най-влиятелните медицински трактати в историята. „Канонът" обхваща всички аспекти на медицината, от диагностика и лечение до хирургия и фармакология. Той е преведен на латински през 12 век и се използва като стандартен медицински учебник в Европа до 17 век.

Ето някои от най-важните приноси на Авицена за медицината:

  • - Той въвежда редица нови идеи в медицината, включително концепцията за причинно-следствена връзка между болестите и тяхното лечение;
  • - Той разработва система за класифициране на болестите, която е в основата на съвременната медицинска класификация;
  • - Той пише обширно ръководство по медицина, което е било основни учебници по медицина в Европа в продължение на векове.


Авицена е и важен философ

Той е последовател на Аристотел и създава своя собствена философска система, която комбинира елементи на аристотелизма, неоплатонизма и исламската теология. Неговите философски произведения са оказали значително влияние върху развитието на западната философия.

Авицена умира през 1037 г. на 57-годишна възраст. Той е погребан в Бухара, където мавзолеят му все още е посещаван от поклонници от цял свят.

Заключение

Авицена е един от най-великите учени на всички времена. Неговите произведения са оказали огромно влияние върху развитието на медицината, философията и науката. Той е истински универсален гений, чиито постижения продължават да оказват влияние върху света и до днес.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

18 юли 2024

Джо Байдън | dLambow

(Joe Biden) -

Излиза ли Байдън от президентската надпревара?

На Байдън не му остава много време: Очакват се сензации в президентската надпревара в САЩ

При закрити врата се говори...

Вероятно президентът на САЩ Джо Байдън ще оттегли кандидатурата си от предизборната надпревара този уикенд. Това съобщава порталът Axios с позоваване на няколко високопоставени представители на Демократическата партия на САЩ.

Джо Байдън
Джо Байдън (Joe Biden)

Отбелязва се, че при закрити врати, лидери на Демократическата партия и ключови донори настояват за оттеглянето на Байдън от предизборната надпревара, тъй като смятат, че вече не е възможно да се промени общественото мнение относно напредналата възраст и умствените способности на Байдън.

Съкрушителна загуба ...

Ако той не се оттегли, бившият президент Тръмп може да спечели съкрушително и да унищожи наследството на Байдън и надеждите на демократите. Неговият избор е да бъде един от героите на историята (със свършеното до момента) или да бъде сигурен, че никога няма да има (както се казва) президентска библиотека на Байдън.

Катастрофален дебат ...

Да припомним, че след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп, който показа, че Байдън без телесуфльор не може да свърже повече от две изречения, започнаха да се чуват първите призиви президентът на САЩ да се оттегли от надпреварата. Байдън обаче каза, че няма да ходи никъде и че възнамерява да победи Тръмп.

Гаф, след гаф ...

Въпреки това, след срещата на върха на НАТО, където президентът на САЩ каза, че е „спал със съпругата на генералния секретар на НАТО“, нарече Доналд Тръмп вицепрезидент на Съединените щати, а също така покани „храбрия президент на Украйна Владимир Путин“ на сцената, дори най-преданите поддръжници се отвърнаха от Джо Байдън.

Излизам, ако се разболея ...

Онзи ден президентът на САЩ каза, че може да се оттегли от изборната надпревара, ако се разболее (Biden says he might quit presidential race if ‘medical condition’ emerged). И ... почти веднага след това Джо Байдън внезапно даде положителен тест за COVID-19. Така че е повече от вероятно да се случи нова сензация в президентската надпревара в САЩ. Очаквайте ...

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Шаварш Карапетян | dLambow

(Shavarsh Karapetyan) -

Подвигът на Шаварш Карапетян

Такива човеци и подвизи трябва да се дават за пример!

Кой е Шаварш Карапетян?

Шаварш Владимирович Карапетян е роден на 19 май 1953 г. във Ванадзор, Армения. Той е изтъкнат плувец от съветската епоха, специализиран в подводното плуване, и е носител на множество престижни отличия.  


Шаварш Карапетян
Шаварш Карапетян (Shavarsh Karapetyan)

Ето някои от постиженията му:


- 11-кратен световен рекордьор

Карапетян е поставил 11 световни рекорда в дисциплината подводно плуване, демонстрирайки изключителна скорост и издръжливост.

- 17-кратен световен шампион

Той е печелил 17 златни медала на Световни първенства, доказвайки своето господство в подводното плуване.

- 13-кратен европейски шампион

Карапетян е доминирал и на европейско ниво, печелейки 13 златни медала на Европейски първенства.

- 7-кратен шампион на СССР

Той е печелил 7 титли на шампион на СССР, утвърждавайки се като един от най-великите подводни плувци в историята на СССР.

- Заслужил майстор на спорта на СССР

Карапетян е удостоен с това престижно звание през 1982 г. за своите изключителни постижения в подводното плуване.

- Почетен президент на Руската подводна федерация

След края на спортната си кариера, Карапетян е избран за почетен президент на Руската подводна федерация, признавайки неговия принос към развитието на този спорт.

Ето някои други интересни факти за Шаварш Карапетян:

  • - Женен е за Нели Саакян от 1980 г.
  • - Има брат, Камоу Карапетян, който също е бил плувец.
  • - Участвал е в два филма:
    • = "Плувец" (1983) и
    • = "Хроника на нашето време" (1987).
  • - Карапетян е автор на книги за подводното плуване, в които споделя своя опит и знания.
  • - След края на спортната си кариера е треньор, а по-късно и президент на Руската подводна федерация.


Освен спортните си постижения, Карапетян е известен и с героичния си акт през 1976 г., когато спасява 20 души от удавяне в езерото Севан.

Подвигът на Шаварш Карапетян

На 16 септември 1976 година кариерата на един

  • - 11-кратен световен рекордьор,
  • - 17-кратен световен шампион,
  • - 7 пъти шампион на СССР,
  • - 13 пъти европейски първенец

по подводно плуване (Шаварш Карапетян) е била прекратена, защото този човек е извършил невиждан подвиг.

Тролейбус с 92 пътници пада в студените води на Ереванското езеро на 10-метра дълбочина. В този момент, в близост до катастрофата връщащият се от тренировка Шаварш и веднага се гмурка в непрогледната, мръсна, ледена вода, и спасява в течение на 20 минути 20 обречени пътници. 20 спасени живота!

От ледената вода вади 37 души, 9 изплуват сами след като счупва стъклото и прави възможно излизането им. От извадените пострадали 20 оживяват. Общо 46 от пътниците умират при инцидента... Шаварш Карапетян се гмурка и спасява хора дотогава, докато самият той не губи съзнание, при­падайки от умора.

Цената на подвига му

След като е разбил стъклото, тялото му търпи множество порязвания. Подвигът му коства двустранна бронхопневмония, усложнение от заразената кръв, тъй като в езерото са изхвърляли фекални води. Лекарите в болницата изобщо не са повярвали, че това е дело не на екип обучени спасители-водолази с екипировка, а на един единствен човек и то без специални съоръжения! Прекарал повече от месец в болницата, а за спорт вече било немислимо.


Заключение

Шаварш Карапетян е истински герой, който е оставил трайна следа в историята на подводното плуване. Шаварш Карапетян е легенда в подводното плуване. Неговото спортно майсторство, постоянство и воля за победа са го превърнали в пример за подражание за много спортисти. Днес, на над 70-годишна възраст, Карапетян все още е активен в обществения живот и продължава да допринася за развитието на подводния спорт.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

16 юли 2024

Родопски мекици | dLambow

(Rhodope Mekitsi) -

Родопски мекици: Вкусна традиция от планината


Какво са родопските мекици?

Родопските мекици са пухкави пържени тестени изделия, приготвени от брашно, мая, вода и сол. Те са любима закуска или десерт в Родопите, но се харесват на хора от цяла България.

Родопски мекици
Родопски мекици (Rhodope Mekitsi)

Как се приготвят мекици?


- Замесете тестото

Смесете брашното, маята, водата и солта в голяма купа. Разбъркайте добре, докато получите гладко и еластично тесто.

- Оставете тестото да втаса

Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.

- Оформете мекиците

Разделете тестото на малки топки с големината на юмрук. С пръсти направете дупка в центъра на всяка топка, за да се получи пръстен.

- Пържете мекиците

Загрейте олио в тиган на среден огън. Пуснете мекиците в олиото и ги пържете, докато станат златистокафяви от двете страни.

- Сервирайте

Извадете мекиците от олиото и ги поставете върху хартиени кърпи, за да се отцеди олиото. Сервирайте ги топли с мед, сладко, сирене или по ваш вкус.

Как да ги правите специални?


- Пухкава текстура

Мекиците се приготват с тесто, което е леко и ефирно, с множество мехурчета, което им придава неповторимата им пухкавост.

- Нежен вкус

Вкусът им е леко сладък, с нотка на мая, което ги прави идеални за подслаждане с мед, сладко, сирене или други по ваш вкус.

- Лесно приготвяне

Приготвянето на мекици е сравнително лесно и не изисква специални умения.

Най-добрата рецепта за родопски мекици

Няма единствена "най-добра" рецепта за родопски мекици, тъй като всяка баба и всяка къща си има свои тайни. Но ето няколко съвета, които ще ви помогнат да приготвите вкусни мекици:

  • - Използвайте качествено брашно с високо съдържание на глутен.
  • - Не прекалявайте с маята, иначе мекиците ще станат кисели.
  • - Оставете тестото да втаса добре, за да станат мекиците пухкави.
  • - Не пържете мекиците на твърде силен огън, иначе ще изгорят отвън, а ще останат сурови отвътре.
  • - Сервирайте мекиците топли, за да са най-вкусни.


Рецепта 01


Съставки

  • - 500 г брашно
  • - 300 мл топла вода
  • - 1 пакетче суха мая
  • - 1 ч.л. сол
  • - 1 ч.л. захар
  • - олио за пържене


Инструкции

  • - В голяма купа смесете брашното, солта и захарта.
  • - В отделна купа разтворете маята в топлата вода.
  • - Постепенно добавете водната смес към сухите съставки, като разбърквате с дървена лъжица, докато се получи тесто.
  • - Омесете тестото на ръка за около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
  • - Поставете тестото в намазнена купа, покрийте го с фолио и го оставете да втаса на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
  • - Разделете тестото на 12 равни части.
  • - В тиган загрейте олио на средна температура.
  • - Оформете всяка част от тестото на топчица, а след това я разтегнете с пръсти, за да получите кръгла мекица.
  • - Пържете мекиците в горещото олио за около 1-2 минути от всяка страна, докато станат златисти.
  • - Извадете мекиците от олиото и ги поставете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина.
  • - Сервирайте топли, поръсени с пудра захар, мед, сладко, сирене или по ваш вкус.


Рецепта 02


Съставки

  • - 500 г брашно
  • - 250 мл топла вода
  • - 1 ч.л. суха мая
  • - 1 ч.л. сол
  • - олио за пържене


Инструкции

  • - В голяма купа смесете брашното, солта и маята.
  • - Постепенно добавете топлата вода, като разбърквате непрекъснато, докато се получи меко тесто.
  • - Омесете тестото за 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.
  • - Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го с фолио и го оставете да втаса на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.
  • - Разделете тестото на 12 равни части и оформете от всяка част топче.
  • - Загрейте олиото в тиган на среден огън.
  • - Пържете мекиците по 2-3 минути от всяка страна, или докато златисто кафяви.
  • - Извадете мекиците от олиото и ги поставете върху хартиени кърпи, за да се отцеди излишната мазнина.
  • - Сервирайте топли, поръсени с пудра захар, мед, сирене или други по ваш вкус.


Допълнителни идеи

  • - Можете да добавите към тестото кисело мляко или прясно мляко за по-богат вкус.
  • - Можете да поръсите мекиците с пудра захар, канела или ванилия преди сервиране.
  • - Можете да напълните мекиците с мармалад, шоколад или други сладки плънки.
  • - За по-пухкави мекици, можете да добавите 1-2 супени лъжици кисело мляко към тестото.
  • - Ако тестото ви се струва прекалено лепкаво, можете да добавите още малко брашно.
  • - Не прекалявайте с пърженето, за да не станат мекиците прекалено твърди.
  • - Можете да добавите различни аромати към тестото, като ванилия, лимонова кора или канела.


Заключение

Родопските мекици са вкусен и лесен за приготвяне десерт, който е идеален за закуска, следобедна закуска или десерт. Опитайте тези рецепти и се насладете на автентичния вкус на Родопите!

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

14 юли 2024

Стрелба по Доналд Тръмп | dLambow

(Shooting at Donald Trump) -

Стрелбата по Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания - неочакваният опит за убийство, който всички чакаха...


Тръмп бе спасен от рязко завъртане на главата си: стрелецът се целел в тила му. 

Опитът за убийството на бившия президент на САЩ и кандидат за президент на САЩ през 2024 г. Доналд Тръмп бе очакван. Много политолози предупреждаваха за това. При тези условия възникват много въпроси как е работила службата за сигурност, която по принцип не е слаба. Бившият президент Доналд Тръмп е бил на около 400 до 500 фута (120 до 150 метра) от предполагаемия стрелец по време на стрелбата на митинга му в Бътлър, щата Пенсилвания, според анализ на CNN за техните геолокационни позиции.

Стрелба по Доналд Тръмп
Стрелба по Доналд Тръмп (Shooting at Donald Trump)

Подробности по опита за покушение върху Тръмп

 

Тъкър Карлсън

Журналистът Тъкър Карлсън говори през май тази година за риска Тръмп да бъде убит. „Той ще спечели изборите, ако първо не бъде убит“, написа тогава журналистът в социалните мрежи. А миналия ноември, оценявайки перспективите на Тръмп в борбата срещу демократите, Карлсън написа: „Какво следва? Явно вървим към опит за убийство. Никой не говори за това, но как да не стигнеш до това заключение?"

Станислав Крапивник

Бившият офицер от американската армия Станислав Крапивник също не е изненадан от опита за убийство: „Както казах, голям е въпросът дали ще оцелее, толкова се страхуват от него. И има много луди хора.”

Юрий Подоляка

Военният експерт Юрий Подоляка анализира секунда по секунда видеозаписи на Тръмп по време на изстрелите и стигна до заключението, че „Тръмп е спасен случайно“. „Или по-скоро обръщане на главата в последния момент“, пише той в своя канал. - Това се вижда много ясно в това видео. Ако Тръмп не беше обърнал главата си миг преди изстрела, тогава вместо по допирателна (към ухото), траекторията на куршума щеше да бъде право към главата (към задната му част).“

Провалиха ли се службите за сигурност?

Тръмп вече благодари на службата си за сигурност, но въпреки това експертите имат много въпроси към нея. Точката, от която стреля снайперистът, се виждаше ясно. Начинът, по който мъж с пистолет се е насочил натам, е забелязан дори от някои участници в митинга в подкрепа на Тръмп. Разстоянието от мястото на стрелбата е около 120-150 метра. Службите за сигурност обаче не успяха да предотвратят стрелбата и стрелецът успя да изстреля няколко куршума.

Така Тръмп избегна смъртта по чудо: стрелецът е бил много близо. 

Разследването ще трябва да открие много странни неща около опита за убийство на бившия американски президент.

Какво казват Тайните служби и полицията?

Според Тайните служби, стрелецът е произвел няколко изстрела от „високо място“ извън митинга на покрива на сграда близо до него. Стрелецът и най-малко един зрител са мъртви, според Тайните служби. Стрелецът е бил убит от служители на Сикрет Сървис, съобщиха от федералната агенция.

На пресконференция Кевин Роджак, специалният агент на ФБР, отговарящ за офиса в Питсбърг, каза, че е „удивително“, че стрелецът е успял да стреля няколко пъти по време на митинга в подкрепа на Тръмп. „Все още работим чрез апарата за сигурност, който беше въведен от Тайните служби, за да разберем какво може да се е случило“, казва той.

„Ще има продължително разследване какво точно се е случило и как човекът е успял да получи достъп до това място, какъв вид оръжие е имал. Всичко това ще отнеме дни, седмици и месеци разследване.“ Джордж Бивънс от щатската полиция на Пенсилвания добавя, че разследването ще позволи на властите да „разгледат къде са възникнали грешки и какво може да се направи по-добре в бъдеще“.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: