Translate

---------------------------------------------------------------------------------

05 юли 2024

Лицето на Спасителя - Клод Мелан | dLambow

(The face of the Savior - Claude Mellan) -

Гравюрата "Лицето на Спасителя" на Клод Мелан с магическа спирала


Какво е гравюрата "Лицето на Спасителя"?

Гравюрата „Лицето на Спасителя" - създадена с една единствена магическа спирала на Клод Мелан, която остава загадка и до днес. Гравюрата е изработена с една единствена спираловидна линия, която започва от средата на носа на Божия син, вие се през цялото лице, създава цялото изображение и е удебелена на места, за да предаде светлосенките и детайлите от лицето на Иисус Христос, като така постига реалистичност и изразителност на изображението.

Лицето на Спасителя - Клод Мелан
Лицето на Спасителя - Клод Мелан
(The face of the Savior - Claude Mellan)

Това е едно от най-известните, ценни и впечатляващи произведения на изкуството, което демонстрира майсторството и иновативността на френския художник и гравьор Клод Мелан. Гравюрата е нарисувана през 1649 година. Гравюрата е изключително детайлна и показва различни характеристики на лицето, като брадичката, устните, очите, косата и раната на челото. Тя е с размери 17 х 12,5 см и е изработена на медна плоча. Тя е символ на религиозната вяра и художествената култура на 17 век. Съхранява се в Националната библиотека в Париж и е част от многобройни изложби и публикации.

Магическата спирала си остава загадка и до днес

Тази техника си остава загадка и никой след Клод Мелан (17 век) не е успял да я повтори. Несъмнено Бог го е вдъхновил!

Каква е стойността на гравюрата „Лицето на Спасителя"?

Стойността на гравюрата „Лицето на Спасителя" на Клод Мелан е трудно да се определи точно, тъй като тя е рядко предлагана за продажба или аукцион. Според някои източници, последната публична продажба на гравюрата е била през 1997 година, когато е била продадена за $ 120 000. Оттогава цената на гравюрата вероятно е нараснала значително, като се има предвид нейната уникалност, рядкост и художествена стойност.

Други творби със спираловидна линия

Техниката на спираловидната линия е уникална за Клод Мелан и не е била използвана от други художници. Мелан е разработил тази техника през 1635 година, когато е направил гравюра „Свети Августин", която също е изпълнена с една линия. Мелан е използвал тази техника за други гравюри, като:

- „Света Вероника" (1649)

Гравюра, която показва лицето на Иисус на плат, който е държан от Света Вероника. Линията започва от центъра на плата и се разпростира по цялото изображение;

- „Свети Франциск" (1652)

Гравюра, която изобразява Свети Франциск от Асизи, основател на францисканския орден. Линията започва от центъра на главата на светеца и се развива по цялото тяло;

- „Свети Павел" (1656)

Гравюра, която представлява Свети Павел, апостол и писател на някои от посланията в Новия завет. Линията започва от центъра на лицето на светеца и се разширява по цялата фигура.

Заключение

Мелан е бил вдъхновен от италианското изкуство, особено от Бернини, когото е познавал лично. Мелан е бил известен и като живописец, портретист и картограф на Луната. Тези гравюри са доказателство за изключителното умение и изобретателност на Клод Мелан, който е успял да създаде изразителни и детайлни портрети с една единствена линия. Те са част от художественото наследство на 17 век и са изложени в различни музеи и галерии по света.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: